spinnen

Wil je (niet) weten: kan een spin uit de stofzuiger kruipen?

Een makkelijke manier om spinnen in huis te verwijderen, is door ze op te zuigen. Maar ben je zo wel écht van ze af, of kunnen ze gewoon weer uit het apparaat kruipen?

We leggen het uit.

Ontsnappen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, een spin kan ontsnappen uit een stofzuiger die uitstaat. Wel moet het dier dan eerst het opzuigen overleden, en vervolgens een makkelijke uitweg tussen de rotzooi moet vinden om te kunnen ontsnappen.

Stofzuiger

Daarnaast hangt de overlevingskans van de spin af van verschillende factoren. Zo is een ontsnapping bij sommige stofzuigers helemaal niet mogelijk. Deze apparaten hebben verschillende klepjes die tijdens het zuigen opengaan, maar weer sluiten wanneer ‘ie uitstaat.

Grootte spin

Ook de grootte van de spin speelt een rol. Hoe groter het dier, hoe groter de overlevingskans. Volgens Naturalis-medewerker Peter van Helsdingen stikken kleine spinnen en hooiwagenspinnen al heel snel door het stof in de stofzuigerzak. Huisspinnen daarentegen kruipen met hun lijf van minimaal 1,5 centimeter makkelijk het apparaat uit. Toch worden ook hun kansen kleiner wanneer je na het opzuigen van het dier veel stof opzuigt.

Wil je zeker weten dat een opgezogen spin niet uit het apparaat kan kruipen, dan kun je de stang van de stofzuiger het beste horizontaal laten liggen of met de voet omhoog. Zo kan het dier lastiger uit het apparaat klimmen.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.