kat

Huisdier geaaid? Waarom je eigenlijk je handen zou moeten wassen

Niets fijner dan lekker kroelen met je geliefde huisdier. Maar hoe onhygiënisch is het precies om ‘m te aaien en je te laten likken?

We leggen het uit.

Aaien

Grote kans dat je je handen niet wast wanneer je je dier geaaid hebt. En eerlijk is eerlijk: dan kun je aan de gang blíjven gaan. Het hoeft ook niet na elke aai, maar het is wel goed om je bewust te zijn van de eventuele risico’s van contact met je huisdier.

Zoönosen

Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken wanneer je je dier geaaid hebt of wanneer je door ‘m gelikt bent. Maar in bepaalde gevallen kan dit wel gevaren met zich mee brengen. Zo zijn er ziektes die dieren op mensen kunnen overdragen, zogenoemde zoönosen. Voorbeelden zijn de papegaaienziekte, kattenkrabziekte, salmonella en het coronavirus. Gelukkig komen deze in Nederland niet heel vaak voor.

Advies

Wanneer je dier iets onhygiënisch in zijn mond heeft gehad, kan het infecties overbrengen. Zijn speeksel bevat in dat geval mogelijk ziekmakende bacteriën die het kan overdragen. Om het risico op deze bacteriën en eventuele zoönosen te verkleinen, adviseert het RIVM om altijd je handen te wassen voor je gaat koken of gaat eten. Ook is het goed om dit te doen wanneer je een ziek huisdier, een niet-huisdier of een wild dier geaaid hebt.

Likken

In tegenstelling tot aaien, brengt likken meer risico’s met zich mee. Zo kan je de kattenkrabziekte oplopen wanneer je in je gezicht gelikt wordt. Het RIVM adviseert dan ook om een lik in je gezicht te vermijden en altijd je handen te wassen nadat je huisdier deze gelikt heeft.

Bijten of krabben

Heeft je huisdier je gebeten of gekrabd, dan moet je de wond direct ontsmetten en schoonmaken. Bij een diepe, bloedende snee of wond is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen.

Verder adviseert het RIVM om je dier regelmatig te vaccineren en te ontwormen. Ook is het belangrijk om op teken, vlooien en luizen te letten. Maak je de kattenbak schoon, draag dan altijd handschoenen en was je handen erna grondig.

Bron: MAXVandaag
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen