huis veilig achterlaten

Zo laat je je huis veilig achter als je op vakantie gaat

In de zomer gaan veel mensen op vakantie. Voor inbrekers de ideale periode om hun slag te slaan. Met deze tips laat je je huis zo inbraakproof mogelijk achter.

In de zomer gaan veel mensen op vakantie. Voor inbrekers de ideale periode om hun slag te slaan. Met deze tips laat je je huis zo inbraakproof mogelijk achter.

1. Draai de deur op slot

Het klinkt misschien vanzelfsprekend voor sommigen, maar: alleen de deur achter je dichttrekken, is niet genoeg. De deur is dan vaak makkelijk open te maken door er een pasje tussen te steken. Draai de deur daarom ook op slot en beveilig hem eventueel met een anti-inbraakstrip.

2. Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet

Laat de planten voor het raam staan, vraag de buren af en toe de post uit het zicht te halen en zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt. Leg je dure spullen wél uit zicht. Eventueel kun je door middel van een timer ’s avonds een lamp laten branden.

Lees ook: Ellen is angstig na inbraak: ‘Volgens de onderzoekers hebben wij puur pech gehad’

3. Sluit alles als je weggaat

Een wc-raampje dat openstaat, is soms al genoeg voor een inbreker om binnen te komen. Zorg ervoor dat hogere verdiepingen niet te bereiken zijn. Laat geen ladder of tuinmeubilair staan, dat zijn namelijk perfecte opstapjes.

4. Laat geen sleutels in het slot zitten

Als er een sleutel aan de binnenkant zit, kan een inbreker deze makkelijk omdraaien door een raam in te slaan.

5. Sociale controle

Spreek met de buren af dat ze een oogje in het zeil houden. Ben je zelf thuis? Houd dan ook in de gaten of er vreemde mensen huizen in de gaten houden.

Lees ook: De vader van Jessica ligt na een mislukte inbraak in coma

6. Maak het inbrekers moeilijk

Inbrekers hebben een hekel aan de 3 L’en:

  1. Licht.
  2. Lawaai.
  3. Lang werken.

Je kunt gebruik maken van cilindersloten die niet zomaar uit de deur te halen zijn.

7. Deel online niet wanneer je op vakantie gaat

Het is heel verleidelijk om real time vakantiefoto’s te delen of een update te plaatsen dat je net geland bent op je bestemming. Denk er goed over na voordat je zoiets plaatst. Het zal niet de eerste keer zijn dat een inbreker online ontdekt dat iemand op vakantie is.

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitite | Beeld: Pexels