Help je huisdier de zomer door met deze handige tips

Help je huisdier de zomer door met deze handige tips

We puffen heel wat af met deze hitte. Ook huisdieren hebben het zwaar met deze hoge temperaturen. Met deze tips maak je het iets draaglijker voor ze.

We puffen heel wat af met deze hitte. Ook huisdieren hebben het zwaar met deze hoge temperaturen. Met deze tips maak je het iets draaglijker voor ze.

Zonnebrand voor dieren

Dat de voetzolen van je huisdier kunnen verbranden door heet asfalt weet je inmiddels wel. Maar wist je ook dat je zijn huid moet insmeren tegen de zon met een speciaal zonnebrandmiddel voor dieren (bijvoorbeeld Sunfree van Dermoscent, te koop via www.medpets.nl)? Het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam legt uit dat vooral dieren met een korte, witte vacht het meeste risico lopen op verbranding. Plekken die je sowieso moet insmeren: de neusbrug, oorschelpen, buik en liezen, want die verbranden het snelst.

De eikenprocessierups

Bovendien moet je oppassen voor de eikenprocessierups. Honden kunnen uit de boom gevallen nesten aanzien voor een bal: als ze die in hun bek hebben gehad, moet je meteen lang spoelen met water en naar de dierenarts gaan. Heb je zelf last van de eikenprocessierups? Dit kun je doen tegen de jeuk.

Veilig zwemmen

Vind je hond het heerlijk om op een zomerse dag in het water te springen? Wees in juli, augustus en september alert op blauwalgen. Deze kun je herkennen aan een groene, roodbruine of bruingroene laag op het water. Houd je ogen ook open voor andere gevaren, zoals boten en vissers.

Lees ook: Deze dierenmand beschermt je huisdier tegen onweer

Tijdens de barbecue

Houd je viervoeter tijdens een barbecue extra in de gaten. De internisten van het Medisch Centrum voor Dieren verwijderen iedere zomer veel satéprikkers bij honden en katten. Heeft jouw huisdier een satéprikker ingeslikt? Bel altijd de huisarts, want het is levensgevaarlijk en kan de organen beschadigen.

Oververhitting

Gemiddeld heeft een hond een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden. In een auto of de volle zon kan het al snel tot een graad stijgen. Bij oververhitting kun je een paar dingen doen:
– Leg de hond in de schaduw
– Geef de hond water (geen ijswater)
– Laat de hond als het mogelijk is in water liggen of zwemmen
– Leg de hond op de tocht. Droog hem niet af en dek hem niet af met een natte handdoek

Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden komt, kunnen organen beschadigd raken. Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Bron: Medisch Centrum voor Dieren