badkamer

Geen verbouwing nodig: met déze 8 tips oogt je badkamer weer als nieuw

Of je nou een kleine douchecel hebt of een riante wellnessruimte, na een tijdje heb je gewoon zin in een frisse look. Met dit 8-stappenplan maak je je badkamer weer up-to-date.

1. Voeg kleur toe

Veel badkamers zijn wit. Dat is mooi en praktisch, maar soms ook wat saai. Met een paar nieuwe spullen kun je kleur toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe handdoeken in een vrolijke kleur. Dit kun je ook doen met een nieuw en fris douchegordijn, badmatje of andere badkameraccessoires.

2. Poets je voegen

Als je voegen vies zijn, kunnen ze het geheel een groezelige look geven. Maar dat is gelukkig heel makkelijk te verhelpen.
Voor licht verkleurde voegen kun je een mengsel maken van schoonmaakazijn en water en dit met een spuitfles op de voegen spuiten. Laat ongeveer een half uur intrekken en boen met een spons schoon. Spoel het vervolgens goed na.

Zwaarder geschut nodig? Met bleekmiddel en een oude tandenborstel ga je ernstig verkleurde voegen te lijf. Let er wel op dat je oude kleren aantrekt, in verband met de bleek. En zet een raampje open om te luchten.

Er zijn ook kant-en-klare spuitbussen te koop om de voegen op te frissen. Of je kunt ervoor kiezen om met voegenfris de voegen wit of lichtgrijs maken. Je koopt het bij de bouwmarkt of online.

3. Zet planten neer

Voor vochtminnende planten is de badkamer de perfecte plek om te wonen. Mits ze natuurlijk voldoende daglicht krijgen. Zie je het wel zitten om wat groen neer te zetten? Kies bijvoorbeeld voor een varen, graslelie, orchidee, bromelia of aloë vera.

4. Scoor een andere spiegel

Je hebt meteen een heel andere look met een nieuwe spiegel. Heb je nu een rechthoekig exemplaar? Kies dan een ronde. En heb je misschien een ongerande spiegel? Neem er dan nu eentje met een gouden rand.

5. Vervang je kranen

Een nieuwe kraan voor bij je wastafel is niet per se goedkoop, maar geeft je meubel wel in één klap meer allure. Je ziet nu veel goud- of koperkleurige kranen. Ook zwarte kranen hebben hun weg gevonden naar de badkamer.

6. Investeer in verlichting

Spotjes in de badkamer? Check dan wel of het led-lampen zijn; halogeen is namelijk behoorlijk energieslurpend. Led is 8 tot 10 keer zuiniger dan halogeen. Spotjes vervangen is best een dure ingreep, maar led-lampjes gaan gemiddeld 7,5 keer zo lang mee:  ze branden 15.000 uur in plaats van 2.000 uur.

7. Pak de kwast

Een likje verf kan je badkamer een heel andere sfeer geven. En dan hoef je niet alleen de muren te doen, denk ook eens aan het plafond. Paars geeft je badkamer een boudoir-gevoel. Blauw en groen zijn lekker fris en tijdloos. Geel geeft een zonnige look. Zorg er wel voor dat je verf kiest die geschikt is voor een vochtige badkamer, zo voorkom je afbladderende verf. Zonde van je werk!

8. Pimp je tegels

Met een speciale tegelverf kun je veel bereiken. Hiervoor geldt wel dat je een goede primer moet gebruiken om te zorgen dat de verf goed hecht en tegen water kan. Zorg er sowieso voor dat de tegels schoon en droog zijn voor je begint te schilderen. Dek ook de vloer goed af en plak de randen af. Gebruik voor het mooiste resultaat een velours roller.

Vind je verf minder mooi? Er zijn ook speciale tegelstickers die geschikt zijn voor vochtige ruimtes. In mozaïekstijl bijvoorbeeld, of met een Portugees tegelpatroon. Online vind je allerlei prints die je kunt gebruiken. Ook voor stickers geldt dat je de ondergrond goed moet reinigen voordat je aan de slag gaat.

Productie: Erica Holmes.