egel

Vermijd melk geven: dit kun je wél doen om egels in je tuin te helpen

Het gaat op het moment niet zo goed met de egel in Nederland. Het is zelfs een beschermde diersoort. Vind jij het dier in je tuin? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem te helpen.

Niet doen

Wat je in ieder geval niet moet doen als je een egel ziet, is het dier oppakken. Alleen opvangorganisaties mogen dit doen wanneer het echt nodig is. Ook deze dingen zijn echte no-go’s:

Herfstbladeren verwijderen
Heb je een egel in je tuin gespot? Laat je herfstbladeren dan liggen. Hoewel het misschien minder netjes oogt, kan het dier de bladeren gebruiken om een beschut slaapplekje te creëren.

Melk geven
Hoewel je misschien zou denken dat je de egel helpt met het geven van een schoteltje melk, is niets minder waar. Het dier mist namelijk het enzym lactase, wat nodig is om het melksuiker lactose te kunnen verteren. Na het drinken van melk kan de egel last krijgen van diarree en uitdrogen.

Wel doen

Benieuwd wat je wél kunt doen om egels in je tuin te helpen? Hierbij een lijstje:

Kattenbrokjes en water
In plaats van melk, kun je voor de egel beter een bakje water en wat kattenbrokjes neerzetten. Volgens de Dierenbescherming zijn de dieren hier gek op.

Rauw vlees
Ook rauw vlees is een prima maaltijd voor de dieren. Kies voor ongezouten gehakt of rauw vlees, maar geen vees.

Zet een egelhuisje neer
Zo kan hij zich in een beschut plekje terugtrekken.

Let op: ziet het dier er niet gezond uit of is het in nood? Dan kun je het beste de egelopvang bellen. Laat de egel verder met rust.

Vriendin’s favoriet

In de herfst en winter vinden egels een plek om te overwinteren en beginnen ze met het verzamelen van bladeren, gras en takken om hun nest te bouwen. Maar in veel tuinen is er weinig ruimte voor egels om veilig te nestelen. Dit egelhuisje is ontworpen voor egels om binnen te schuilen, te broeden en te overwinteren. Het zal ook helpen om hun baby’s te beschermen tegen roofdieren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images