Veilig én vlug: 4 eco manieren om onkruid te verwijderen

We zijn onkruid liever kwijt dan rijk, maar het is wel goed om dit op een verantwoorde manier te doen. Zo ben je andere planten en insecten niet tot last. Met deze duurzame én veilige middeltjes verlos je jouw tuin snel van ongewenste begroeiing.

Onkruid verwijderen

Onkruid kun je verwijderen met…
1. heet water: dit maakt de wortels van het onkruid kapot. Giet wel gericht, je wilt namelijk niet de omliggende planten zo’n hete douche geven.
2. een onkruidbrander: ideaal voor hardnekkig onkruid tussen je tuintegels. Het onkruid verschrompelt door de hitte. Herhaal dit een paar keer om ook de wortels te vernietigen.
3. je handen: het is een flinke klus, maar hij loont wel. Met je handen kun je namelijk het onkruid met wortel en al eruit trekken waardoor het niet meer teruggroeit. Gebruik hulpmiddeltjes, zoals een onkruidborstel waarmee je goed tussen de voegen van de tegels komt. In ‘open’ grond werken harken of schoffels prima. Je schoffelt de grond los waardoor het onkruid niet kan wortelen. Je kunt het beste schoffelen bij droog weer, dan droogt het onkruid eerder uit en sterft het sneller af.
4. ecologische bestrijdingsmiddelen: zoals Ultima tegen onkruid van ECOstyle.

Onkruid is niet alleen maar slecht

Voordat je aan de slag gaat, bedenk of je er écht last van hebt. Onkruid is namelijk hartstikke nuttig. Bijen, vlinders en andere insecten gebruiken het als schuilplaats, om hun eitjes in te leggen én ze eten ervan. Ook beluchten onkruidsoorten met diepe wortelpennen, zoals paardenbloemen en akkerdistels, de grond en halen voedingsstoffen omhoog uit diepere lagen. Hier hebben jouw tuinplanten weer profijt van.

Eenjarig versus vast onkruid

Eenjarig onkruid, zoals vogelmuur en straatgras, verspreidt zich via zaad. Dit komt aanwaaien door de wind of valt op de grond met vogelpoep. Je kunt dit onkruid makkelijk met de hand verwijderen omdat het ondiepe worteltjes heeft. Vast onkruid, zoals paardenbloem en heermoes, verspreidt zich via diepe wortels. Je moet dus álle wortels verwijderen, wil je er geen last meer van hebben. Afgebroken stukjes wortel kunnen namelijk weer uitlopen. Met een onkruidsteker kun je goed de wortels verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen:

– Bedek alle ‘kale’ stukken grond met bodembedekkers zoals houtsnippers, cacaodoppen of planten als vrouwenmantel, kruipende vlambloem, goudaardbei of ooievaarsbek. Zo dringt het zonlicht niet in de bodem door en kan onkruid niet groeien.
– Onkruid in je gazon voorkom je door je grasmat in topconditie te houden. Bemest ’m 3 keer per jaar en maai het gras niet te kort (houd het gras minimaal 4 centimeter hoog).

Niet doen! Azijn gebruiken. Door de hoge zuurgraad sterft het onkruid, maar sterven ook alle planten en insecten in de omgeving. Het is heel schadelijk voor het milieu.

Tekst: Whitley Volger
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.