Placeholder

Wist je dat?

Wil je meer passie in je (seks)leven? Hieronder wat typische feitjes en fabels!

Wil je meer passie in je (seks)leven? Hieronder wat typische feitjes en fabels!

Al heel lang zijn mensen op zoek naar middelen die de zin in seks stimuleren. Er is van alles op de markt, maar of het allemaal ook écht werkt, valt te betwijfelen…

Seks kun je op allerlei manieren leuker maken. Bijvoorbeeld door lustopwekkende middelen te gebruiken, ofwel afrodisiaca. Dit woord is afgeleid van Aphrodite, de godin van de liefde van de oude Grieken.

Spaanse vlieg

Het bekendste afrodisiacum is Spaanse vlieg. Daar heeft iedereen wel eens van gehoord, waardoor Spaanse vlieg een spannende bijklank heeft gekregen. De erotische industrie speelt daar handig op in en gebruikt de naam te pas en te onpas. Maar zo opwindend is het eigenlijk helemaal niet: het is zelfs levensgevaarlijk!

Spaanse vlieg wordt gemaakt van gedroogde en gemalen, smaragdgroene kevers die in Zuid-Europa voorkomen. Dit beestje scheidt een heel vieze vloeistof af op planten, zodat andere dieren die niet meer lusten. Een ander soort kever gebruikt de vloeistof voor z’n paringsdans. Hierdoor is de mythe ontstaan dat die vloeistof zou aanzetten tot seks. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit helemaal niet waar is. Het lijkt alleen maar zo, omdat na inname van Spaanse vlieg de urinewegen worden geïrriteerd. Vrouwen krijgen daardoor een jeukend gevoel in de buurt van hun vagina en mannen krijgen een erectie. Maar dit zijn eigenlijk vergiftigingsverschijnselen. Je kunt ernstige maagklachten krijgen, heel ziek worden en zelfs doodgaan. Spaanse Vlieg? Afblijven dus! Het is maar voor één ding wel goed: wratten op je vingers verwijderen…

Funny fact:

De Markies de Sade maakte in 1772 anijssnoepjes met Spaanse vlieg erin en gaf ze voor een orgie aan een groep meisjes. Ze werden allemaal doodziek en De Sade werd voor het gerecht gesleept en beschuldigd van vergiftiging.

De verleidelijke keuken

Al heel lang wordt gedacht dat bepaalde voedingsmiddelen stimulerend werken. Dat dachten de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken al: voor ‘de daad’ aten zij specerijen en kruiden als mosterd, gember, tijm, saffraan en cayennepeper. Keizer Nero at alle dagen prei, omdat hij dacht dat het goed was voor zijn potentie. Ook later werd altijd gezocht naar lustopwekkende middelen. Columbus ging heus niet alleen op reis om goud te zoeken maar ook kruidnagel, die het libido zou verhogen. Hij vond nóg zestig afrodisiaca, waaronder de tomaat die in die tijd ‘pomme d’amour’ werd genoemd. Ooit opgewonden geworden van een tomaat? Vast niet! Maar zelfs de aardappel werd ooit als lustopwekkend beschouwd. Naarmate iets vaker werd gegeten, namen de mythes af. En terecht: met onze aardappelcultuur zouden wij anders wel een héél warmbloedig volkje moeten zijn!

Vaak is het zo dat aan exclusieve, dure levensmiddelen lustverhogende eigenschappen werden toegeschreven. Dat is nog steeds zo. Tegenwoordig wordt gedacht dat je van oesters, kaviaar en champagne opgewonden raakt. Wie weet! Maar waarschijnlijk draagt het idee dat je iets bijzonders eet gewoon bij aan een gevoel van gelukzaligheid en opwinding. Andere afrodisiaca zijn orgaanvlees als zwezerik en niertjes en ook beenmerg, dat in het Frans dan ook ‘amourette’ heet. En chocolade niet te vergeten. In de zeventiende eeuw dachten ze zelfs dat je van chocolade onbedwingbare zin in seks kreeg. In kloosters mocht het dan ook absoluut niet worden gegeten. De monniken zouden zich eens niet meer in bedwang kunnen houden! Iedere dag een stuk chocolade is goed voor je seksleven. Dat geldt ook voor asperges, selderij en artisjok, die hun erotische reputatie waarschijnlijk te danken hebben aan hun vorm. Zelfs reuzel, wat toch niet echt romantisch is, schijnt goed voor je libido te zijn…

Funny Fact:

Het verhaal gaat dat de Italiaanse hartenbreker Casanova minstens 50 oesters per dag at, omdat het goed voor de potentie zou zijn. Het hoge zinkgehalte van oesters was goed voor de zaadproductie, zo dacht hij.

Wondermiddeltjes van nu

Tegenwoordig zijn er diverse natuurlijke ‘lustpillen’ voor mannen en vrouwen. Bij mannen hebben ze effect op de erectie, of beweren dat te doen. Bij vrouwen stimuleren ze de doorbloeding van de schaamstreek. Zo is er Venicon for women, een voedingssupplement met een selectie van de meest werkzame kruiden en aminozuren. Hierin zit bijvoorbeeld cutuabapoeder (van een Braziliaanse boom), Ginkgo Biloba (van een Japanse notenboom) en Yohimbine (van een Afrikaanse boom). De ingrediënten komen dus van over de hele wereld!

Soortgelijke middelen zijn Libido forte, Libido power, Libitfit en Kamagra. Al deze pillen zijn zonder doktersvoorschrift te koop. Dat ze echt werken is nooit wetenschappelijk bewezen. Maar datzelfde geldt natuurlijk voor veel andere producten, waar veel mensen wèl heilig in geloven. Maar: verwacht geen opzienbarend wondereffect, dan zul je ongetwijfeld bedrogen uitkomen. Het enige middel dat werkelijk een meetbare invloed heeft op erecties, is Viagra, dat alleen op recept verkrijgbaar is. En pil voor extra zin voor de vrouw bestaat (nog) niet…

Neushoorn en zwarte beer

Het geloof in afrodisiaca kan helaas heel negatieve gevolgen hebben. Omdat neushoorns de voortplantingsdaad heel lang kunnen volhouden en hun hoorn zo hard is, wordt al eeuwen geloofd dat gemalen neushoornhoorn potentieverhogend werkt. Onzin! Maar doordat het verhaal zo wijdverbreid is, worden neushoorns massaal uitgeroeid en wordt neushoornpoeder voor veel geld verhandeld. Ook de zwarte beer wordt met uitsterven bedreigd, omdat in sommige Aziatische landen wordt gedacht dat de blaas van deze beer lustopwekkend zou zijn. Wat wij mensen al niet over hebben voor een potje seks…

Sexy smeerseltjes

Er zijn tegenwoordig ook veel smeerseltjes op de markt die stimulerend zouden werken. Je hebt ze voor de man en voor de vrouw. Zo is er Viacream voor vrouwen: gel die je op en rond de clitoris kan smeren die zorgt, zo wordt beloofd, dat de bloedtoevoer verbeterd wordt en er afwisselend warme en koude tintelingen ontstaan. Hierdoor neemt de gevoeligheid toe. Het middel belooft vrouwen die makkelijk een orgasme krijgen een heftiger gevoel. En als het normaal gesproken niet zo makkelijk gaat, zal het nu wél lukken. Als je in bent voor experimenten, is het leuk het eens uit te proberen. Maar verwacht geen magische krachten van dit soort crèmes. Maar wie weet zijn je eigen ervaringen wel anders?

Stijve nek

Bonnie Vrinten is de eigenaresse Dare 2 Dare, dat onder meer vrouwvriendelijke, erotische homeparty’s organiseert.

Bonnie: “Een leverancier vroeg me eens om een bepaald merk libidoverhogende pillen in ons assortiment op te nemen. Aangezien wij alles eerst laten testen, hebben we een paar setjes uitgedeeld aan ons testteam. De reacties waren erg divers, maar er was ook eens stel dat in plaats van opwinding alleen maar enorme hoofdpijn voelde. Toen zij in bed lagen wilden ze nog maar één ding: slapen! Ze werden allebei met een stijve nek wakker en dat is de hele dag zo gebleven. Het spreekt vanzelf dat we deze pillen niet zijn gaan verkopen! Wij hebben alleen producten waar we zelf achterstaan en waarvan we zeker weten dat ze onschadelijk zijn. Zo hebben we nu Viamax Erect, een honderd procent plantaardig middel en dat werkt echt. Maar vaak heeft het ook wel met suggestie te maken. Dat geldt ook voor de prikkelende orgasmecrèmes of erectiebalsems. Ik denk dat het allerbeste middel om zin in seks te krijgen nog altijd is: tijd en aandacht voor elkaar, romantiek, sensuele muziek, kaarsjes en een haardvuurtje. Dan een spannend begin met wat leuke massageproducten of speeltjes en de rest komt vanzelf!”

Wil je meer informatie, kijk dan op www.dare2dare.nl.

Alcohol en seks

Veel mensen worden vrijer als ze wat drinken, ook in bed. Je zou dus kunnen denken dat alcohol lustopwekkend is. Maar eigenlijk is het zo dat alcohol alleen de remmingen laat wegvallen. Op het gebied van prestaties werkt het eerder tegen dan mee. Mannen krijgen moeilijker een erectie en voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het vaak lastiger is een orgasme te bereiken. Shakespeare schreef over alcohol al: It provokes desire, but it takes away the performance (het roept het verlangen op, maar neemt de prestatie weg). Hetzelfde geldt trouwens voor marihuana.

Lekker experimenteren

Het valt te betwijfelen of lustopwekkende middelen wel bestaan. Niet één wetenschappelijk onderzoek heeft ooit aangetoond dat iets écht werkt. Eigenlijk kan gesteld worden dat alles wel zal werken als placebo: het effect dat als je dénkt dat iets werkt, het ook werkt. Maar hoe dan ook: hoe meer je op een fijne, intieme manier met seks bezig bent, hoe meer zin je erin krijgt. Dus een beetje experimenteren kan geen kwaad. Samen iets spannends uitproberen, werkt sowieso libidoverhogend!

Linda:

“Het beste lustopwekkende middel is volgens mij heftige verliefdheid! Daar kunnen geen drankjes, speeltjes, of crèmes tegenop. Mijn seksleven was jaren middelmatig. Ik dacht dat ik er gewoon weinig behoefte aan had. Ik miste de seks ook niet toe mijn relatie uitraakte. Maar alles veranderde toen ik Jeroen tegenkwam. Als ik met hem zoende, werd ik helemaal duizelig. Om het spannend te houden stelden we de seks zelfs uit tot het echt niet meer ging! Inmiddels hebben Jeroen we vier jaar een relatie. De opwinding van toen is langzaam verdwenen. Nu gebruiken we wel eens afrodisiaca en dat is best leuk. Maar die heftige opwinding kunnen we niet terugvinden, wat we ook gebruiken.”

Meer lezen

Cynthia Mervis Watson is arts en schreef het boek Liefdesgeheimen, alles over liefdesdranken en andere afrodisiaca. Ze geeft recepten en een overzicht van kruiden en bloemen die invloed op ons libido kunnen hebben. Er wordt ook uitgelegd hoe afrodisiaca medisch zouden kunnen werken. Een leuk boek met heel veel informatie over liefde en lust. Uitgeverij Prometheus, 2002, € 18,50.

Tekst: Lydia van der Weide