Placeholder

Masseer je lief

Ga liggen, sluit je ogen en geef je over. Vriendin leert jou en je lief simpele massagetechnieken om elkaar heerlijk te verwennen… én verleiden.

Ga liggen, sluit je ogen en geef je over. Vriendin leert jou en je lief simpele massagetechnieken om elkaar heerlijk te verwennen… én verleiden.

Massages verlichten de spanning in je spieren. Door flink te wrijven en te kneden wordt het bloed van zijn plaats 'gekneed'. Hierdoor neemt de druk af  en stroomt het zuurstofrijke bloed terug de spieren in. Door naar je hart toe te masseren worden de afvalstoffen uit de spierweefsels sneller afgevoerd. Deze afvalstoffen komen in je bloed terecht en worden later weer afgebroken door je lever. Daarom is het ook goed om na een massage veel te drinken. Doordat je ontspant, vermindert je bloeddruk en daalt je lichaamstemperatuur.

Sportmassages zijn bedoeld om spierpijn te voorkomen of te verminderen. Een ontspannende massage vermindert hoofdpijn, stress en nekklachten. Natuurlijk heb je ook ontspannende verwenmassages.

  • Olie
  • Allereerst
  • Ontspannende massage
  • Opwekkende massage
  • Sensuele massage

Olie

Een massage met speciale olie is prettig. Het voedt je huid en legt er een warm beschermend laagje overheen. Pas op: gebruik niet teveel, want je wilt niet wegglijden.

Allereerst

1. Zorg voor warmte: warme handen, een warme omgeving en warme massageolie.

2. Zorg voor tijd en rust: neem de tijd om een massage te geven en te krijgen. Laat je niet storen door telefoons, kinderen of televisie. Neem na afloop een halfuur rust en zorg dat je warm bent toegedekt, zodat het effect van de massage en de olie nog even kan nawerken.

3. Zorg voor een goede voorbereiding: neem een warme douche voor je gemasseerd wordt en vervang groot licht door een schemerlamp.

4. Geef je over: zeg het als iets onaangenaam aanvoelt, maar bemoei je verder niet met de massage. Help bijvoorbeeld niet mee als je lief je arm optilt.

5. Trek makkelijke kleding aan: doe je sieraden af, bind je haren in een staart en zorg voor korte nagels. Masseer niet langer dan een uur.

Ontspannende massage

Begin met rustige streel- of strijkbewegingen. Hiermee kun je de olie meteen goed verdelen. Gebruik je hele hand of alleen je vingertoppen en glijd hiermee ontspannen over de huid. Maak bijvoorbeeld lange strijkbewegingen langs de ledematen. Je kunt ook in cirkelbewegingen strijken. Door iets steviger in de lengterichting van de rug te strijken, ontspannen de rugspieren en kun je ze zelfs een beetje uitrekken.

Bij de wrijftechniek oefen je druk uit met je duimen of de muis van je hand. Door je handen in cirkelvormige bewegingen te verplaatsen, bereik je ook diepergelegen delen. Maak afwisselend grote en kleine bewegingen. Ga van de rug naar schouders en nek. Laat je duimen met lichte druk over deze spieren glijden. De gebieden waar iets meer vet zit, zoals de bovenbenen en billen, kun je met kneedbewegingen laten ontspannen. Dit bevordert de bloedsomloop en stimuleert de afvoer van afvalstoffen in de diepere lagen van je spieren. Met je hand pak je de bovenbenen of billen vast en kneed je ze. Eindig je massage door het hele lichaam van boven naar beneden af te strijken. Je aanrakingen worden steeds lichter, waardoor je partner zich nog sterker op je handen zal concentreren. Als hij of zij tenminste niet in slaap is gevallen…

Opwekkende massage

Laat je lief op zijn buik liggen en strijk met je handen langs de contouren van het lichaam. Houd je handen ontspannen als je naar beneden glijdt en zet iets meer druk als je naar boven gaat. Herhaal dit twee minuten lang. Hierdoor stimuleer je dat afvalstoffen het lichaam verlaten. Ga vervolgens met cirkelende bewegingen richting benen. Dezelfde bewegingen worden steviger als je van de enkels weer omhoog cirkelt. Pas op dat je niet teveel druk in de knieholte zet, want dat voelt niet prettig. Houd het been met twee handen vast en trek er voorzichtig aan, alsof je het wilt uitrekken.

Pak nu een voet tussen je duimen en probeer alle gewrichtjes in zijn tenen te bewegen. Hierbij druk je met je linkerduim, terwijl je de voet met je rechterduim naar beneden duwt. Verplaats je duimen steeds naar de volgende teen.

Nu zijn de armen aan de beurt. Houd je vingers bij elkaar en spreid alleen je duim iets van je hand. Glijd van de pols naar boven, via de elleboog naar de oksels. Naar beneden in de richting van de hand maak je strijkbewegingen, terwijl je bewegingen omhoog weer wat steviger zijn. In de bovenarmen zitten afvalstoffen en die verwijder je hiermee.

Verplaats je aandacht nu naar de rug. Pak de grotere spieren alsof je deeg kneedt. Plaats je handen zo dat je het weefsel naar elkaar toe duwt en uitrekt. Schuif je handen steeds een stukje op, zodat je de hele rug bestrijkt. Als laatste maak je met je duim en vingers kleine bewegingen op de rug. Nu komt je lief de dag wel door.

Tip: Gebruik ook eens stimulerende massageolie. Rozemarijn en pepermunt staan bekend om hun opwekkende krachten.

Sensuele massage

Laat je partner op zijn of haar buik liggen. Begin je massage met ritmische strijkbewegingen. Deze werken ontspannend en verwarmen de huid. Streel vloeiend, maar niet te zacht, want dat kietelt. Houd steeds contact met het lichaam. Strijk door, maar gebruik nu ook zachtjes je nagels. Hierdoor stimuleer je de zenuwen in de huid. Ga aan het hoofdeinde zitten en leg je handen aan beide kanten om de nek. Je vingers leg je plat op de schouderbladen en je duimen houd je richting het matras. Laat je handen vanuit deze positie naar buiten glijden en volg de ronding van het schouderblad. Kneed met één hand de achterkant van de nek. Begin vlak onder de schedel en volg de schedellijn. Druk zachtjes met je duimen of je vingertoppen tegen de zijkanten van de achterste nekspieren en draai rondjes. Werk dan masserend richting schouders. Daar leg je je andere hand erbij en kneed je de spieren die van schouders naar nek lopen.

Nu is je lief helemaal ontspannen en klaar om op zijn of haar rug te gaan liggen. Vanuit deze positie kun je vanaf het hoofdeinde ook heel goed de schedelrand masseren. Haal je handen met gespreide vingers door je liefs haren. Masseer de slapen en volg de lipcontouren. Pak een arm en klem deze tussen je vlakke handen. Glijd met je handen richting zijn hand. De buik is het meest kwetsbare deel van het lichaam. Je kunt hem wel masseren, maar druk niet te hard, want dan spannen de buikspieren zich automatisch aan. Ga vooral op zoek naar de fijne plekjes van je lief. Die zijn voor iedereen verschillend.

Tekst: Suzanne Bodegraven