thee

Dit is waarom je een theezakje niet op en neer moet soppen

Je zou denken dat het niets uitmaakt of je een theezakje een paar keer op en neer sopt of gewoon laat zitten, maar niets is minder waar.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Theezakje soppen of laten zitten

De krant zocht uit of je je theezakje echt 2 minuten in je thee moet laten zitten – zoals op het pakje staat vermeld – of dat je ‘m ook op en neer kunt soppen. Hiervoor namen zij twee koppen thee die ze beiden op de verschillende manieren bereidden. Wat bleek? Wanneer je het theezakje niet sopt maar laat zitten, wordt de kleur niet mooi verdeeld. Toch is deze methode wél de beste van de twee.

Trektijd

De ’trektijd’ die op de verpakking staat, is er dus niet voor niets. Dat deze verschilt, heeft te maken met de smaakstoffen en grootte van de theeblaadjes. Hoe kleiner de blaadjes, hoe sneller de geur, smaak en kleur verspreid wordt. Maar de kleinere blaadjes zijn vaak wel van lagere kwaliteit en minder smaakvol. Ze worden vooral gebruikt voor voorverpakte zakjes.

Thee zetten

Bij het zetten van je thee moeten de theeblaadjes voldoende de tijd krijgen om het water op te nemen en hun smaak te verspreiden. Laat ze dus zolang zitten als op de verpakking beschreven staat. Is de trektijd verstreken, dan mag je wél even soppen om de kleur goed te verspreiden.

Bron: NRC
Foto: Getty Images

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp