Wasmachine Tijd Getty Images Wassen

Dít is waarom de tijd op de wasmachine nooit klopt

Je herkent het vast wel: staat er op de wasmachine dat ‘ie over 5 minuten klaar is, duurt het vervolgens nog een kwartier. Waar heeft dit mee te maken?

Bureau Kijk in de Vegte van NPO Radio 2 zocht uit waarom de tijd op de wasmachine nooit klopt.

Zeepresten

Manon Dohmen, director consumer service bij Miele, vertelt dat de wasmachine eigenlijk een ongelooflijk slim apparaat is. “In je wasmachine zitten een heleboel sensoren. Een aantal van die sensoren meten aan het einde van het wasprogramma hoeveel zeepresten er nog in het water zitten. Als dat nou nog te veel zeep is, dan gaat ‘ie nog een keer extra spoelen. Dan krijg je nog een beetje meer water in je was om die zeepresten eruit te wassen.”

Te veel zeep

Maar waarom doet een wasmachine dat? Volgens Dohmen is dit best voor de hand liggend. “Als je te veel zeepsop in je was hebt zitten, gaat hij stinken. Dan gaat het ruiken naar ‘natte hond’ eigenlijk. En dat wil je niet.” Om deze reden draait de wasmachine nog een extra rondje om al het zeep eruit te spoelen, zodat je was helemaal fris en schoon is.

Te veel wasmiddel in wasmachine

Conclusie: vaak is het een kwestie van te veel wasmiddel gebruiken. Dohmen: “Doorgaans zijn we allemaal nét even iets te enthousiast met zeepsop, want het ruikt zo lekker en het wordt extra schoon, is de gedachte. Maar te veel zeep is niet handig, want dat blijft in je was zitten en is niet goed voor je wasmachine.” Het advies luidt dan ook om je gewoon netjes aan de aanbevolen hoeveelheid van de wasmiddelfabrikant te houden.

Lees ook: Doffe glazen uit de vaatwasser? Zó worden ze weer als nieuw

Bron: NPO Radio 2
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen