
Dit is hoe lang je je kliekjes echt kunt bewaren in de vriezer
Tekst: Yentl Spijk
26 augustus 2025
Een vriezer vol bakjes met kliekjes, superhandig voor wanneer je geen tijd hebt om boodschappen te doen, je niet weet wat je moet gaan eten of wanneer je laat thuis bent. Maar al die kliekjes, hoe lang kunnen die eigenlijk bewaard blijven in de vriezer?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. De houdbaarheid van alle bakjes in je vriezer is korter dan je denkt. Het is wel een beetje afhankelijk van de soort kliekjes. Zo kan je onbereid voedsel zoals groente, langer bewaren dan de kliekjes die je gisteravond uit de pan hebt geschraapt. Volgens mij hebben we allemaal weleens met onze neus in de vriezer gestaan en ons afgevraagd of we die ene bak soep of die vergeten lasagne kunnen opwarmen en zonder protesterend lijf van kunnen genieten. Voor wie even een opfrisser nodig heeft: dit zijn de richtlijnen die je kunt volgen.
Groente en fruit
Zo’n zak diepvriesgroente die je bij de supermarkt haalt, is natuurlijk voorzien van een datum. Maar voor de groente kliekjes die jij na het snijden bijvoorbeeld nog over hebt en besluit in te vriezen, geldt dat je het tot ongeveer een jaar later nog gewoon kunt opeten zonder de rest van de avond op het toilet te vertoeven. Hetzelfde geldt voor fruit. De richtlijn hiervoor is ongeveer 8 maanden tot een jaar.
Vleeswaren
Ingevroren en onbereid rundvlees blijft zo’n 6 tot 9 maanden lekker in je vriezer. Heb je een aanbieding gekocht, maar niet alles gebruikt tijdens het koken? Dan kan het dus zeker geen kwaad om de rest van je rundvlees in de vriezer te leggen. De kunst zit ‘m er meer in dat je het vlees niet vergeet wanneer je opnieuw een gerecht met gehakt maakt.
Kip en gevogelte
Opnieuw hebben we het hier over onbereid voedsel. Afhankelijk van het soort en de bewerking, kan je kip en gevogelte ongeveer 3 maanden tot een jaar bewaren in je vriezer. Kijk dus wel even wat voor een soort je in de kuip hebt. Dit verschil is namelijk nogal groot
Kliekjes en bereide maaltijden
Dit komt misschien als een shock, maar deze gerechten zijn dus maar 3 maanden goed in je vriezer. De kans dat bacteriën na die periode in je etenswaren terechtkomen, wordt vanaf dat moment steeds groter. Dat kliekje van wie weet wanneer, kan je dus beter weggooien. Zorg ervoor dat je je kliekjes binnen 3 maanden opnieuw eet. Misschien zelfs wel gewoon later in de week. Zo zorg je ervoor dat je het minst weggooit.
Brood
Nog zo’n shocker. Wie heeft er geen brood in de vriezer liggen. Doorgaans wordt hier dagelijks van gegeten en is de kans dus ook klein dat je kliekjes van brood in je vriezer hebt, maar mocht je het je afvragen. Het brood blijft maar een maand goed in je vriezer.
De tip om langer te genieten van je kliekjes
Labelen, het antwoord is labelen. Zet je weer een bakje met die overheerlijke pasta of stamppot in je vriezer, omdat je gewoon vol zit? Plak er een sticker op, zodat je niet vergeet wanneer je het hebt gegeten. Probeer bij het maken en invriezen van je bakjes er ook voor te zorgen dat je 1 maaltijd per bakje doet. Zo warm je je kliekjes maar 1 keer op. Je ingevroren eten vindt het namelijk niet prettig om twee keer opgewarmd en weer ingevroren te worden. En geloof ons, je buik ook niet.
Beeld: Getty Images
LEES OOK
Uit andere media
Yentl Spijk
Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.
Meer van Yentl