Ontwerp Zonder Titel 2022 09 14t110026.735

Déze dingen kun je beter niet doen om energie te besparen

De gas- en energieprijzen rijzen tegenwoordig de pan uit. Niet gek dus dat je je misschien zorgen maakt om de komende winter. Er gaan een hoop tips rond die je helpen om te besparen. Toch zijn er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen. Welke dat zijn? We zetten het voor je op een rij. 

Van het gas afsluiten

Al een aantal dagen gaat het verhaal van Wilma (61) rond, die zich helemaal heeft laten afsluiten van het gas. Maar is het wel zo’n goed idee om je van het gas te laten afsluiten? Volgens Joyce Donat van de Consumentenbond kun je dat beter niet doen, vertelt ze bij RTL Nieuws. De gasrekening blijft daardoor natuurlijk lekker laag, maar het kan erg slecht zijn voor je gezondheid om het gas af te sluiten. We wonen namelijk in een vochtig land, waardoor je gemakkelijker last kunt krijgen van schimmels. En vooral in koude huizen krijgen schimmels meer kans.  Volgens de Consumentenbond kun je beter de temperatuur van de cv-ketel of combiketel verlagen. De temperatuur van een cv-ketel kun je verlagen naar 50 graden en die van een combiketel kun je beter niet lager zetten dan 60 graden. Dat heeft te maken met de groei van legionella in de waterleidingen. 

Houtkachels 

Houtkachels en pelletkachels zijn tegenwoordig enorm populair. Het ziet er natuurlijk hartstikke gezellig uit, zo’n vuur, maar het is belangrijk om goed na te denken voor je er een aanschaft. Volgens Vereniging Eigen Huis zijn ze schadelijk voor het milieu en kunnen ze overlast veroorzaken voor omwonenden. Daarnaast stoten ze fijnstof uit, wat slecht is voor je gezondheid. Vooral als je luchtwegproblemen hebt.  Ook is een pellet- of houtkachel niet goedkoper. Integendeel: als je een houtkachel als hoofdverwarming gebruikt, kost dat je twee keer zoveel als verwarmen op gas. Ook als bijverwarming zijn er betere alternatieven.

Stroomkachel

Een stroomkachel aanschaffen, is dat dan een beter idee? Stroom is goedkoper dan gas, maar de stroom- en gasprijzen zijn nog steeds aan elkaar gekoppeld. Hierdoor is de prijs voor stroom ook gestegen. Verder zijn stroomkachels vaak enorme energieslurpers, vooral als je er een gebruikt die ouder is dan tien jaar. Volgens de Consumentenbond kun je sowieso beter geen oude apparaten gebruiken, omdat die minder efficiënt zijn.  “Maar”, zegt Donat:  “Als je een kleine kamer wil verwarmen met zo’n kachel, dan zou het kunnen. Dan is het een rekensom wanneer je het voordeligst uit bent.”

Kaarsen als verlichting

Kaarsen maken je huis soms nét wat extra gezellig en knus. Toch kun je ze beter niet laten branden om je woonkamer te verlichten als het ‘s avonds donker is. Bij het branden van kaarsen komt namelijk fijnstof vrij. Dat is helemaal niet zo’n probleem bij een paar kaarsen, maar wel als je de hele kamer ermee vol zet. 

Barbecue naar binnen

Dit laatste geval klinkt heel logisch, maar het gaat toch nog wel eens mis. Er zijn namelijk mensen die hun barbecue binnen zetten om te barbecueën als het buiten te koud is of om de kamer te verwarmen. Dit is erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn, dus doe dit zeker niet! Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.