Placeholder

De kunst van moeder – dochter seksgesprekken

Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks zal zij schrijven over seksualiteit en relaties.

Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks zal zij schrijven over seksualiteit en relaties.

Als ouder heb je een boel taken te verrichten. Je hebt hoge verwachtingen van jezelf als ouder en er worden hoge verwachtingen gesteld door je kind. Zo zijn er verschillende verwachtingen rondom het bijdragen in de seksuele ontwikkeling van jongeren. De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al in de vroege kinderjaren en uit zich in bijvoorbeeld doktertje spelen of vader en moedertje. Meisjes zien iets bij de jongetjes en andersom. Ze zijn nieuwsgierig en willen zichzelf en de ander ontdekken. Vervolgens komt er vaak een periode waarin jongens vooral gericht zijn op jongens en meisjes op meisjes. Een redelijk veilige periode voor ouders zonder seksualiteit. De tijd die daarna komt is voor veel ouders erg spannend: meisjes en jongens worden pubers en daarmee krijgen ze ineens te maken met SEKS!

Meiden worden ongesteld en jongens krijgen hun eerste natte droom. Maar wat vertel je erover als ouder zijnde? Het is makkelijker gezegd dan gedaan dat we kinderen vanaf het begin moeten stimuleren om hun lijf te ontdekken en moeten inlichten over de veranderingen die het ondergaat. En daarmee uiteindelijk ook het praten over seks. Genoeg ouders hebben geen flauw idee hoe ze daar gesprekken over moeten voeren. Ze hebben dit namelijk zelf niet meegekregen tijdens hun jeugd en beschikken dus simpelweg niet over nauwkeurige informatie. Andere ouders gaan juist openhartig het gesprek aan. Maar, welk van beide benaderingen zou beter zijn?

Sowieso verschilt het voor elk kind op welke manier ze goed benaderbaar zijn. Maar over het algemeen is het niet aan te raden om je kind van alle kennis te onthouden. Vroeg of laat komt een kind in aanraking met seksualiteit en hij of zij kan daar beter een beetje op voorbereid zijn. Daar hebben zowel jullie als de kinderen het meeste profijt van. Je kan ervan uitgaan dat ze op school of via vrienden het een en ander leren, maar dat een en ander blijkt meestal onvoldoende te zijn.

Te veel informatie verschaffen kan daarentegen ook een onprettig effect hebben: een stukje privacy voor zowel kind als ouder kan geen kwaad. Een stukje gezonde afstand, hoe graag we ook alles met onze kinderen willen delen. De meeste kinderen hebben er namelijk geen behoefte aan om te weten hoe hun ouders seksualiteit beleven. Geef vooral objectieve informatie, maar laat de rest over aan vriendinnen, of de verbeelding.  

Als ouder kun je nooit alles goed doen voor je kind en spelenderwijs zullen jullie naar een balans moeten zoeken die voor jullie allebei prettig is. Maar voordat het balans gevonden is: keep it safe en ga niet voor extreme opties.