schoonmaken

Met déze checklist is je huis binnen no time schoon

In één weekend je huis spic en span krijgen? Met déze tips van hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg van Poetsprins is dat zo gepiept.

Ideaal voor zonaanbidders

Al sinds jaar en dag is de lente voor 1 op de 3 Nederlanders hét moment om het schoonmaakschort om te knopen. Niet zo gek ook, want zodra de zon in je huis begint te schijnen, zijn die fladderende stofdeeltjes ineens wel heel goed zichtbaar. Daarbij betekent een opgeruimd huis – hoe cliché ook – een opgeruimd hoofd. Liever luieren in de zon dan weken poetsen? Hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg van Poetsprins helpt je de lenteschoonmaak snel van je to-dolijst te vinken.

Badkamer en wc

• Wist je dat de kracht van toiletreiniger zit in de inwerktijd? Hoe langer je het laat inwerken, des te minder je hoeft te schrobben. Doe daarom altijd als eerste toiletreiniger in de pot voordat je de rest van het huis aanpakt. Heeft het mooi de tijd om z’n werk te doen.
• Het ontkalken van je douchekop is misschien niet het eerste waar je aan denkt, toch kan te veel kalk ervoor zorgen dat de gaatjes verstopt raken en water alle kanten op schiet. Maak daarom een sopje van 250 ml schoonmaakazijn en 2 tot 3 liter warm water. Douchekop erin, doucheslang erbij et voilà, de kalk lost op zonder dat je hoeft te poetsen.

Slaapkamer

• Niets lekkerder dan frisgewassen gordijnen. Stop ze met haken en al opgevouwen in een waszak (eerst even checken of ze geschikt zijn voor de wasmachine) en draai ze op het 30 graden-wolwasprogramma. Extra tip om tijd te winnen: hang ze nat terug, dan is strijken niet nodig.
• Hang gedragen kleding niet terug in de kast, ook niet als er geen vlekken op zitten. Huidcellen en ander vuil zoals kruimels zijn namelijk een feestje voor motten en die wil je natuurlijk buiten je kledingkast houden. Ga je een kledingstuk snel weer dragen? Vouw het dan op en leg het netjes op een stoel.

We wassen allemaal braaf onze lakens, maar vergeet ook je molton of matrasbeschermer niet minstens één keer per maand in de wasmachine te stoppen.

Keuken

• Voor het aanrecht geldt: eerst opruimen, dan pas schoonmaken. Zorg dat er geen vuile vaat ligt en kijk of er meer spullen van het aanrecht in een kast of lade passen. Stel jezelf de vraag: gebruik ik dit dagelijks? Zo niet: hup, uit het zicht. Zo haal je veel makkelijker even snel een doekje over je aanrechtblad. O, en als je dan toch bezig bent: kijk kritisch of je écht iets hebt aan al je spullen. Leuk hoor, zo’n professionele pastamaker of stapel plastic bakjes van het afhaalrestaurant, maar als je er niets mee doet, geef het dan weg.
• Het is nogal een dingetje: aangekoekte ovenroosters en bakplaten. Schrob jezelf geen ongeluk, maar spray ze in met ontvetter en pak ze daarna in met plasticfolie. Na een uurtje intrekken spoel je het vet er heel makkelijk af.
• Kalkaanslag in de waterkoker verwijder je het snelst met natuurazijn. Giet een flinke scheut in de waterkoker, laat een uurtje intrekken en vul de kan aan met water. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is ’m aan te zetten en daarna goed om te spoelen met schoon water. Lekker goedkoop, snel en zeer effectief.

Woonkamer

• Door draaiende bewegingen te maken met enkel een brillendoekje, wordt je tv-scherm stralend schoon. Gaan vette peutervingertjes er lastig af? Hijg dan een beetje op het scherm en poets daarna met de brillendoek.
• Een vloerkleed is een verzamelplaats van stof en kruimels. Met de stofzuiger krijg je vaak niet alles weg, dus draai het kleed ondersteboven en loop er een paar keer overheen. Zo wordt het vuil uit het kleed geschud en kun je het daarna opzuigen met de stofzuiger.

Hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg legt op haar website Poetsprins.nlmet fijne stappenplannen, foto’s en handige tips uit hoe je je huis makkelijk en snel schoon krijgt. Je kunt haar ook volgen op Instagram: @poetsprins.

Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.