Handig: zó kweek je je eigen avocadoboom

Avocado’s zijn heerlijk, maar niet altijd even fijn voor de portemonnee. Gelukkig kun je ook heel makkelijk je eigen vruchten kweken.

Avocado’s zijn heerlijk, maar niet altijd even fijn voor de portemonnee. Gelukkig kun je ook heel makkelijk je eigen vruchten kweken.

Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn een pit, tandenstokers en wat geduld.

Hoe ga je te werk?

Volg dit stappenplan:

1. Pit

Haal de pit uit de avocado. Zorg ervoor dat-ie niet beschadigd is en helemaal schoon wordt.

2. Tandenstokers

Steek vier tandenstokers in de avocado, op een manier dat de pit boven een glas met lauwwarm water kan balanceren. Let op dat de puntige kant van de pit naar boven wijst: hier moet het plantje uit gaan groeien. Alleen de onderkant hoeft onder water te staan.

Zonlicht

Zet je creatie op een plek waar het veel zonlicht krijgt. Nu is het een kwestie van geduld. Na ongeveer 8 weken zullen de eerste wortels aan de onderkant te zien zijn. Ververs het water het liefst om de dag.

4. Overpotten

Is de pit uitgegroeid tot een heus plantje? Waneer de bladeren een doorsnee hebben van ongeveer 3 centimeter, kan je ‘m overpotten. Als het goed is, is het plantje nu zo’n 15 centimeter groot. Plaats de pit in een pot met potgrond, die een doorsnede heeft van ongeveer 20 centimeter. De pit mag voor de helft boven de grond blijven. Geef je plantje elke dag water.

5. Avocadoboom

Is je plantje uitgegroeid tot een echte avocadoboom? Dan kan je ‘m overzetten in de vaste grond. Kies een plekje uit waar de boom genoeg zonlicht en water krijgt.

En nu is het een kwestie van héél veel geduld. Het duurt namelijk wel 7 jaar (!) voor de eerste vruchtjes aan de boom komen. Even wachten dus, maar dan heb je ook wat. 😉

Bron: Amayzine, Libelle

Lees ook: nee joh: het dorp uit Frozen bestaat écht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen