Placeholder

Als de ouders van huis zijn…

Als je even lekker weg wilt en je kiddo niet alleen wilt laten, dan kun je een oppas inhuren. Dat lieve meisje uit de buurt bijvoorbeeld, of die vrolijke jongen waar je vriendin zoveel positieve verhalen over vertelt. Je kunt ook kiezen voor een gastouder.

Als je even lekker weg wilt en je kiddo niet alleen wilt laten, dan kun je een oppas inhuren. Dat lieve meisje uit de buurt bijvoorbeeld, of die vrolijke jongen waar je vriendin zoveel positieve verhalen over vertelt. Je kunt ook kiezen voor een gastouder.

Wil je een oppas inhuren? Je kunt ervoor kiezen om dit via de informele of via de formele weg te doen. Het verschil is dat een informele oppas niet is geregistreerd als gastouder bij een erkend gastouderbureau, en een formele oppas wel.

Informele oppas
Een informele oppas is dat lieve meisje bij jou uit de buurt, je buurvrouw of je nichtje.
Kosten
Het tarief dat je voor de oppasdiensten kunt afspreken, hangt af van het aantal kinderen, hoe ervaren en oud de oppas is en of de kids al in bed liggen als de oppas komt. Dit zijn de algemene maatstaven:

 • 1 kind: tussen de 3,90 en € 5,80
 • 2 kinderen: tussen de 5,80 en € 7,80
 • 3 of meer kinderen: tussen € 7,80 en € 9,70

Als een scholier ’s avonds oppast, kun je een vast bedrag per avond afspreken of een uurbedrag van € 2,60 tot € 3,90. Eventueel kun je na twaalven het dubbele tarief afspreken. Blijft de oppas slapen? Dan kun je een bedrag voor de nacht afspreken, bijvoorbeeld € 7,00.

Nadeel
De kosten van de informele oppas worden niet vergoed in het kader van de Wet Kinderopvang.

Formele oppas
Als een oppas zich registreert bij een erkend gastouderbureau, dan is hij/zij een officiële gastouder. Let op: oma’s en andere bekenden kunnen ook gastouder zijn!
Kosten
Als je oppas een uurtarief rekent dat niet hoger is dan onderstaande, dan kun je volgens het Nibud kinderopvangtoeslag krijgen:

 • Dagopvang: voor kinderen tot vier jaar: € 6,36
 • Buitenschoolse opvang: voor kinderen tot vier jaar: € 5,93
 • Gastouder: € 5,09

De voordelen van een ‘formele oppas’ zijn:

 • De oppas voldoet aan de gestelde kwaliteitsnormen.
 • De kosten van deze oppas worden wel vergoed in het kader van de Wet Kinderopvang.

Wil je meer info over de vergoeding en de kosten van een formele oppas? Kijk dan op Nibud.nl.

Afspraken
Maak duidelijke afspraken met de oppas over de volgende zaken:

 • Mee-eten
  Eten je kids mee met de oppas? Er zijn speciale kosten van voeding berekend door het Nibud. 
 • School
  Als je kind overdag naar school gaat, dan betaal je meestal alleen voor de uren dat je kind daadwerkelijk bij de oppas is. Als de oppas onder schooltijd wel bereikbaar is voor je kind, dat is het redelijk dat je daar iets voor betaalt. 
 • Huishoudelijk werk
  Past je oppas niet alleen op, maar doet hij/zij ook huishoudelijk werk? Dan gelden er andere tarieven. Een hulp in de huishouding kost ongeveer € 10,00 tot € 13,00. In de uren dat je oppas huishoudelijk werk doet, kun je dus uitgaan van dit uurloon.
 • Reiskosten
  Brengt de oppas de kids met de bus of auto naar school brengt, vergoed je natuurlijk de gemaakte kosten. Over de reiskosten die de oppas zelf maakt, moet je afspraken maken. Gemiddeld kost een auto per kilometer € 0,42. 
 • Ziekte en vakantie
  Maak ook afspraken over wat je doet bij ziekte en vakantie. Betaal je door? Of zet je de betaling even on hold? 

Bron
Nibud