Thuis

Oranje: 4 weetjes over deze kleur die je nog niet kende

Elk jaar vieren we Koningsdag en dragen we oranje kleding om de verjaardag van Koning Willem-Alexander te vieren. Maar waar staat kleur oranje nog meer voor?

Lees ook de blog van Petra: ‘Wat zou de koninklijke familie zelf van Koningsdag vinden?’

1. Orange

Het woord is ‘oranje’ afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. In het Spaans, Duits, Engels en Frans wordt hetzelfde woord gebruikt voor oranje als voor sinaasappel.

2. De kleur oranje zat in de Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag die bij de Unie van Utrecht in 1579 officieel werd aangenomen was oranje, wit, blauw. De rood, wit, blauwe vlag werd pas in 1937 bij Koninklijk Besluit de officiële vlag van het Koninkrijk der Nederlanden. We hebben nog wel een oranje wimpel en onze nationale sporters hebben ook vaak oranje in hun tenue, denk maar aan het Nederlands voetbalelftal.

3. Oranje staat voor…

Oranje staat voor vrolijkheid, enthousiasme kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit, vrolijkheid en warmte. Volgens mij kun je Koningsdag in deze woorden ook aardig samenvatten.

4. Veelgebruikte kleur bij kleurentherapie

Omdat je oranje ziet in de zonsopkomst en in vuur, wordt het veel in verband gehad met positiviteit (nieuwe begin van de dag) en warmte. Ook is het een mengkleur van geel (vruchtbaarheid, vriendelijkheid) en rood (warmte en passie) is het een kleur die heel vreugdevol en positief is. Bij kleurentherapie helpt oranje uitstekend bij neerslachtigheid, depressie, angst, pessimisme en psychosen.

Inspiratie voor jouw Koningsdag outfit

Reageer op dit artikel

Houd jij van oranje?

Anoniem

Nee, niet echt.

Doe mij maar rood.

ria19472

Nee, niet echt.

Nee ,oranje is niet echt mijn kleur.

rosita.willems

Soms.

vind het een mooie frissen en vrolijke kleur. het fleurt je op

Jiyani

ja, ik ben er gek op!

Komt de zon op dan is de gloed er omheen oranje, gaat de zon onder dan is de gloed oranje tot oranjerood.
Ik begin de dag met warmte en eindig die ook met warmte, m.a.w. geen beter begin en beter einde van de dag.