Oranje: 4 weetjes over deze kleur die je nog niet kende

Oranje: 4 weetjes over deze kleur die je nog niet kende

De aankomende dagen ga je deze kleur weer veel zien! Oranje is de kleur van het koningshuis en daarom trekken veel mensen tijdens Koninginnedag deze vrolijke kleur aan. Maar waar staat oranje nog meer voor?

Elk jaar vieren we Koningsdag en dragen we oranje kleding om de verjaardag van Koning Willem-Alexander te vieren. Maar waar staat kleur oranje nog meer voor?

Lees ook de blog van Petra: ‘Wat zou de koninklijke familie zelf van Koningsdag vinden?’

1. Orange

Het woord is ‘oranje’ afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. In het Spaans, Duits, Engels en Frans wordt hetzelfde woord gebruikt voor oranje als voor sinaasappel.

2. De kleur oranje zat in de Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag die bij de Unie van Utrecht in 1579 officieel werd aangenomen was oranje, wit, blauw. De rood, wit, blauwe vlag werd pas in 1937 bij Koninklijk Besluit de officiële vlag van het Koninkrijk der Nederlanden. We hebben nog wel een oranje wimpel en onze nationale sporters hebben ook vaak oranje in hun tenue, denk maar aan het Nederlands voetbalelftal.

3. Oranje staat voor…

Oranje staat voor vrolijkheid, enthousiasme kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit, vrolijkheid en warmte. Volgens mij kun je Koningsdag in deze woorden ook aardig samenvatten.

4. Veelgebruikte kleur bij kleurentherapie

Omdat je oranje ziet in de zonsopkomst en in vuur, wordt het veel in verband gehad met positiviteit (nieuwe begin van de dag) en warmte. Ook is het een mengkleur van geel (vruchtbaarheid, vriendelijkheid) en rood (warmte en passie) is het een kleur die heel vreugdevol en positief is. Bij kleurentherapie helpt oranje uitstekend bij neerslachtigheid, depressie, angst, pessimisme en psychosen.

Inspiratie voor jouw Koningsdag outfit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd jij van oranje?

 • Anoniem
 • ria19472
  ria19472
  Nee ,oranje is niet echt mijn kleur.
  Beantwoorden
 • rosita.willems
  rosita.willems
  vind het een mooie frissen en vrolijke kleur. het fleurt je op
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Jiyani
  Komt de zon op dan is de gloed er omheen oranje, gaat de zon onder dan is de gloed oranje tot oranjerood. Ik begin de dag met warmte en eindig die ook met warmte, m.a.w. geen beter begin en beter einde van de dag.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen