Thuis

Alles over de kleur oranje

De aankomende dagen ga je deze kleur weer veel zien! Oranje is de kleur van het koningshuis en daarom trekken veel mensen tijdens Koninginnedag deze vrolijke kleur aan. Maar waar staat oranje nog meer voor?

Wist je dat?

Oranje is een secundaire kleur gemaakt van rood en geel.

Het woord is afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. In het Spaans, Duits, Engels en Frans wordt hetzelfde woord gebruikt voor oranje als voor sinaasappel.

De Nederlandse vlag die bij de Unie van Utrecht in 1579 officieel werd aangenomen was oranje, wit, blauw. De rood, wit, blauwe vlag werd pas in 1937 bij Koninklijk Besluit de officiële vlag van het Koninkrijk der Nederlanden (Bron: wikipedia). We hebben nog wel een oranje wimpel en onze nationale sporters hebben ook vaak oranje in hun tenue, denk maar aan het Nederlands voetbalelftal.

De betekenis

Oranje staat voor vrolijkheid en enthousiasme.
Oranje bloemen: kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit, vrolijkheid en warmte.

Omdat je oranje ziet in de zonsopkomst en in vuur, wordt het veel in verband gehad met positiviteit (nieuwe begin van de dag) en warmte. Omdat het een mengkleur is van geel (vruchtbaarheid, vriendelijkheid) en rood (warmte en passie) is het een kleur die heel vreugdevol en positief is. 

Bij kleurentherapie helpt oranje uitstekend bij neerslachtigheid, depressie, angst, pessimisme en psychosen.

Wie van oranje houdt is meestal een harde werker. Ze zijn avontuurlijk en enthousiast.

Spiritueel

De kleur van het tweede Chakra is oranje. Deze zit op je heiligbeen, je stuitje en staat voor je gevoel en seksualiteit. Het is een vrolijke, positieve kleur. Oranje staat voor: enthousiasme, energie, opgewektheid, seksualiteit, wilskracht en verbinding.
 

Reageer op dit artikel

Houd jij van oranje?

Anoniem

Nee, niet echt.

Doe mij maar rood.

ria19472

Nee, niet echt.

Nee ,oranje is niet echt mijn kleur.

rosita.willems

Soms.

vind het een mooie frissen en vrolijke kleur. het fleurt je op

Instagram