Placeholder

Afdingen op vakantie, de tips & trucs

Op een marktje in kleine winkelstraatjes of gewoon een kraampje in de stad; in het buitenland is afdingen veel meer geaccepteerd dan in Nederland. Het hoort er eigenlijk gewoon een beetje bij. Hier een paar tips om de beste prijs te krijgen.

Op een marktje in kleine winkelstraatjes of gewoon een kraampje in de stad; in het buitenland is afdingen veel meer geaccepteerd dan in Nederland. Het hoort er eigenlijk gewoon een beetje bij. Hier een paar tips om de beste prijs te krijgen.

Beter van niet:

Als je halsoverkop verliefd wordt op een ketting of armband, beheers je! Als de verkopers zien dat jij in je gedachten je accessoire al bij allerlei kleding aan het matchen bent, geven ze jou een hogere prijs. Pak ook nog wat andere items en besluit dan tóch maar voor die eerste armband te gaan, als hij iets met zijn prijs wil dalen natuurlijk.

Ga niet shoppen als je haast hebt of laat dat in ieder geval niet merken. Zeker als je nog wel een paar keer bij die winkel in de buurt komt, niet meteen op de eerste dag je slag slaan.

Bedenk je goed; sommige sieraden en kleding staan je prachtig als je lekker bruin bent, maar vallen een beetje uit de toon als je weer terug bent in Nederland. Heb je waar je je zinnen op het gezet wel écht nodig?

Doe niet laagdunkend of onbeleefd in de winkel of tegen de verkoper(s). Als ze je aardig vinden, zijn ze toch iets flexibeler als het op de prijs aankomt.

Niet meteen beginnen met afdingen, als je je keuze gemaakt hebt, vraag je aan de verkoper de prijs. Hij noemt zijn ‘startprijs’. Nu kun je gaan afdingen!

Wel doen:

Bedenk voordat je begint met afdingen wat je een redelijke prijs vindt.

Om uit te komen op jouw ideale prijs, moet jouw eerste bod na dat van de verkoper, iets onder het bedrag liggen wat je eigenlijk wilt betalen, maar niet te veel! Een belachelijk lage prijs bieden komt het onderhandelingsproces niet ten goede.

Zijn er meerder artikelen die je wilt kopen, probeer dan een korting op het totale bedrag te bedingen. Drie voor de prijs van twee bijvoorbeeld.

Zit er een scheurtje of los draadje op een kledingsstuk, gebruik dat dan als reden om nog iets met je prijs te zakken.

Ga alleen onderhandelen als je echt iets wilt hebben. Als je het voor de grap doet, vang je misschien bot als je ‘voor het eggie’ iets wilt kopen.

 

Doe je aankoop op een rustig moment, als er niet veel andere klanten zijn of vraag zachtjes aan de verkoper of hij iets met zijn prijs kan zakken. Als zij zien dat jij korting krijgt, willen zij het natuurlijk ook, dus zal hij minder toeschietelijk zijn.

Zoek iets uit in een straatje waar meerdere winkels bij elkaar in de buurt zitten en doe gewoon wat prijsvergelijking. Ga nog niet onderhandelen, vraag gewoon om de prijs en kijk wat andere verkopers voor hetzelfde product vragen. Ga uiteindelijk terug naar de winkel met de laagste ‘startprijs’ om de onderhandeling te beginnen.

Als je besluit het artikel toch niet te willen, laat dat dan duidelijk merken en blijf niet staan dralen en twijfelen. Ja is ja en nee is nee, die duidelijkheid maakt je een klant om te respecteren. Als de verkoper niet weet wat hij aan je heeft, komt hij je ook minder tegemoet. 

Je kunt één keer ‘nee’ zeggen en weglopen, vaak zakt hij dan nog een heel klein beetje. Denk aan het vorige punt, dit werkt vaak maar één keer.

De beste prijs die je kunt krijgen ligt meestal tussen de 40 en 75 procent van de startprijs. Wil je minder dan de helft betalen, dan wordt het wel een lastig verhaal en moet je misschien accepteren dat jouw prijs niet haalbaar is.