Placeholder

9 feitjes over stof die je waarschijnlijk niet wist

Ben je een enorme sloddervos of zit je juist tegen smetvrees aan? Het maakt niet uit, er is altijd stof in huis. Om te bewijzen dat jij hier écht niets aan kunt doen, heeft Helpling, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, 9 verrassende feiten voor je afgestoft.

Ben je een enorme sloddervos of zit je juist tegen smetvrees aan? Het maakt niet uit, er is altijd stof in huis. Om te bewijzen dat jij hier écht niets aan kunt doen, heeft Helpling, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, 9 verrassende feiten voor je afgestoft.

1. Mensen veroorzaken stof
Zo is je huis schoon, het volgende moment ligt er overal stof. Ontstaat het soms uit het niets ofzo?! Nee, uit elke beweging in huis ontstaat stof. Als er twee mensen over vloerbedekking lopen, stijgt er twee milligram stof op. Dit is net zoveel stof als er vrijkomt bij het roken van een halve sigaret.

2. Tegen stof kun je niet vechten
Een vierkante meter in huis bevat elke dag ongeveer 6 milligram stof. Er is dus altijd stof aanwezig, maar je ziet het pas na ongeveer een week. Eens per week de stofzuiger pakken is voldoende, anders blijf je bezig.

3. Stof kan je geld kosten
Een stoffige radiator is 30 procent minder krachtig, dus houd die vooral goed schoon. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor. Hang een vochtige doek achter de verwarming en gebruik een föhn om het dwarrelende stof ertegenaan te blazen.

4. Stof verwijderen? Houd het droog
Met een natte doek veeg je stof juist alleen maar uit. Een droog microvezeldoekje trekt stof aan als een magneet. Hiermee verwijder je stof eenvoudig zonder het te verspreiden.

5. Planten zijn niet schuldig
Zie je regelmatig een laagje stof op je planten? Dat betekent niet dat zij het veroorzaken. Planten verhogen de vochtigheidsgraad van een ruimte. Als de kleine watermoleculen die vrijkomen, in aanraking komen met stof, worden ze zwaarder en blijven ze liggen op de bladeren.

6. De stofzuiger kan je huis viezer maken
Wanneer de stofzuigerzak te vol zit en de filter vies is, doe je meer kwaad dan goed. De stofzuiger neemt dan het stof van de vloer op, maar spuit het meteen uit de zak in het rond. Vervang de stofzuigerzak daarom als hij voor driekwart vol is en de maak de filter eens per maand schoon.

7. Je tv is een stofmagneet
Je zou denken dat de gordijnen de grootste bron van stof zijn. Maar elektronica wordt constant opgeladen, waardoor de apparaten statisch zijn geladen. Dit maakt je tv de ware stofmagneet in huis. Tip: koop antistatische doekjes of een spray.

8. Stof vliegt door het raam naar binnen
Open ramen zijn een uitnodiging voor rondvliegende stofdeeltjes. Als je regelmatig je huis lucht, zal de laag stof op de vloer dikker zijn. De oplossing: zet je ramen ‘s ochtends en ‘s avond 10 minuten open. Dit is precies genoeg om te luchten, maar onvoldoende tijd voor stof om te landen.

9. We kunnen niet zonder stof
Geloof het of niet, maar de wereld zou uit balans zijn zonder stof. De grijze plukken bevatten pollen die door de lucht zweven en zo bloemen bestuiven. Ook zouden er zonder stof geen wolken zijn, wat betekent: geen regen, geen planten, geen dieren dus eigenlijk geen leven.

Kijk voor meer informatie op Helpling