Thuis

7 redenen om elke dag te lachen

Een dag niet gelachen, is een dag… minder gezond geleefd! In Vriendin las je al verschillende motieven om elke dag te lachen, maar er zijn nog veel meer goede redenen. Smile!

 

 

 

 

 

 

1. Je krijgt er minder rimpels van
Om te lachen heb je maar 15 gezichtsspieren nodig. Chagrijnig kijken zet er 43 aan het werk, wat een aanslag is op het collageen en je huid eerder laat verslappen.

2. Lachen is goed voor je hart
Er is een aantoonbaar verband tussen een goede gezondheid van het hart en lachen. Onderzoekers van de universiteit van het Maryland Medical Center toonde aan dat mensen van dezelfde leeftijd die veel lachen een 40% betere hartgezondheid hebben dan mensen die dat niet doen. De clou zit hier in de aanmaak van ontstekingsremmers die de aanmaak van plaque in de aderen tegengaan, zodat die minder snel dichtslibben.

Er is wel een belangrijke ‘maar’, want niet alle humor heeft hetzelfde effect, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. “Mensen die alleen van harde humor houden, hebben juist een grotere kans op een hartinfarct dan mensen die ook andere vormen van humor waarderen”, zegt sociaal psycholoog Jeffrey Goldstein van de Universiteit Utrecht. Stress speelt daarin een rol: wie vaak onder druk staat, maakt eerder hardere grappen om zich af te reageren.

3. Het beschermt je nieren
Lachen verlaagt onmiddellijk het niveau van proteïnes renine, angiotensinogene en prorenine die je nieren kunnen beschadigen, zo blijkt uit een studie van Foundation for Advancement of International Science in Japan. Volgens het onderzoek is goed lachen vooral effectief voor de nierfunctie van diabetici.

4. Gezond voor je vaten
Door te lachen zet het endothelium (dat is het ‘behangetje’ aan de binnenkant van je aderen) uit, waardoor de ader verwijd en het bloed beter kan rondstromen, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van het Maryland Medical Center.

5. Goed voor je humeur
Door te lachen neemt de bloeddoorstroming in het gezicht en de hersenen toe. Hierdoor worden de hersenen koeler en dat maakt stofjes als serotine en dopamine aan die een prettige stemming bewerkstelligen. Je lacht dus niet alleen omdat je vrolijk bent, je wordt ook vrolijk door lachen. Probeer het maar eens, bij een dip.

6. Bespaar op zorgkosten
Bij senioren die een programma volgen met zowel lichaamsbeweging als lachtherapie bleek bij 92% van de deelnemers de zorgkosten met dertig procent te dalen, volgens onderzoek van het Maryland Medical Center.

Wil je nog meer redenen om élke dag te lachen? Kijk dan vooral in Vriendin 14, hier vertellen we je nog 27 redenen waarom je niet moet vergeten te lachen. Smile!

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram