afwasmiddel

7 dingen die je nóóit mag schoonmaken met afwasmiddel

Heb je geen schoonmaakmiddel in huis, dan zou je misschien denken dat afwasmiddel een goed alternatief is. Toch is dit niet altijd het geval.

Deze dingen mag je nooit schoonmaken met afwasmiddel:

1. Hardhouten vloeren

Als je je hardhouten vloer met afwasmiddel schoonmaakt, loop je het risico dat deze heel lelijk wordt. Je kunt beter kiezen voor een speciaal reinigingsproduct. Voor tegels, vinyl en linoleum kun je afwasmiddel wél gebruiken.

2. Vaatwasser

Heb je geen vaatwastabletten meer, dan is het niet slim om deze te vervangen door afwasmiddel. De samenstelling van de producten is heel anders, en de vaatwasser zou zomaar stuk kunnen gaan als je afwasmiddel gebruikt. Beter is het om je spullen met de hand te wassen tot je nieuwe tabletten in huis hebt.

3. Leer

Wanneer je leren schoenen of je leren bank met afwasmiddel schoonmaakt, loop je het risico dat ze uitdrogen en er barsten ontstaan. Precies wat je niet wilt. Liever kies je voor een speciale conditioner.

4. Gietijzeren pannen

Je zou het misschien niet denken, maar je gietijzeren pannen kun je beter niet met afwasmiddel schoonmaken. Je kunt hier namelijk de pan mee strippen en de antiaanbaklaag aantasten.

5. Spiegels

Afwasmiddel kan ervoor zorgen dat vuil en olie naar de oppervlakte worden gebracht, die je vervolgens met water kunt wegspoelen. Toch is het beter om je spiegels hier niet mee schoon te maken. Je loopt namelijk het risico om strepen af te laten wanneer je het middel niet goed afspoelt.

6. Haar

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar mocht het ooit in je opkomen: niet doen. Afwasmiddel verwijdert de natuurlijke oliën uit je haar, waardoor het heel droog zal worden.

7. Je hond

Ook dit klinkt misschien wat raar in de oren, maar sommige mensen maken hun hond schoon met wat afwasmiddel. Dit kun je beter niet meer doen, omdat het middel te hard is voor de vacht van je dier.

Tip van de redactie

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Schoon In 10 Minuten
Bekijk bij bol.com

Bron: Kookfans
Foto: Getty Images