Placeholder

Verander je wachtwoord-dag: 5 tips voor sterke wachtwoorden

Zaterdag 24 november is het Verander je wachtwoord-dag. Een klusje waar we allemaal tegenop kijken. Het is alleen slim om het wél te doen. Waar begin je en hoe pak je het aan? Wij helpen je!

Zaterdag 24 november is het Verander je wachtwoord-dag. Een klusje waar we allemaal tegenop kijken. Het is alleen slim om het wél te doen. Waar begin je en hoe pak je het aan? Wij helpen je!

Het liefst gebruiken we een en hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten. Heel begrijpelijk, maar niet heel slim.

Feiten & cijfers

Er bestaat een heuse ‘Verander je wachtwoord-dag’ – namelijk 24 november – en deze is niet voor niets in het leven geroepen. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld 22 wachtwoorden hebben voor internetdiensten, en dat aantal zal alleen maar toenemen.

Ruim zeventig procent vindt het moeilijk om voor elke dienst een apart wachtwoord te bedenken. Ruim twee op de drie Nederlanders gebruikt daarom hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten. Het meest gebruikte wachtwoord in 2016? 123456.

Doen!

Wat is belangrijk bij het kiezen van een wachtwoord? We vroegen het aan Stijn Jaspers, webredacteur en community manager bij Veiliginternetten.nl. “Kies niet voor een voor de hand liggend wachtwoord. De meeste Nederlanders gebruiken makkelijke wachtwoorden als welkom1234, qwerty-wachtwoorden of de naam van hun kinderen. Dit maakt een wachtwoord makkelijk te hacken.

Het veiligst is het om voor elk account een ander wachtwoord te hebben dat uniek en qua combinatie sterk is.”

Een sterk wachtwoord maken

Tip 1

Een combinatie van leestekens, hoofdletters en kleine letters maakt je wachtwoord sterk.

Tip 2

Hoe langer een wachtwoord is, hoe beter. Stijn Jaspers: “Een wachtwoord van veertig tekens, is sterker dan een van tien tekens met een hoofdletter en een uitroepteken.

Tip 3

Een zin kan ook handig zijn: je favoriete quote of een refrein van je lievelingsnummer. Pak van elk woord de eerste twee letters. Hierdoor krijg je een uniek en lang wachtwoord dat makkelijker is te onthouden.”

Tip 4

Check op de site Veiliginternetten.nl of je wachtwoord veilig genoeg is (zoek op ‘wachtwoord’).

Tip 5

Stel in je accounts in dat er naast een wachtwoord een telefoonnummer nodig is om in te loggen. Je ontvangt dan per inlogsessie en sms met code.

Handige wachtwoordmanagers

“Neem een wachtwoordmanager. Zo hoef je alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden, de manager onthoudt alle verschillende wachtwoorden van je accounts. Je kunt de wachtwoordmanager zien als een digitale kluis waarin je wachtwoorden en gebruikersnamen worden opgeslagen. Wanneer je dan een website bezoekt waarop je moet inloggen, vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Het beste is om elke vier maanden voor alle accounts een nieuw wachtwoord aan te maken om het veilig te houden. Je kunt het systeem een wachtwoord laten bepalen, maar je kunt er zelf ook een verzinnen. De wachtwoordmanager kun je op verschillende apparaten zoals je pc, tablet en smartphone gebruiken.”

Enkele voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn Vaulteq, KeePass en LastPass (allen gratis, voor een paar euro per maand uit te breiden naar een premium-account).

Wat doen hackers met jouw wachtwoorden?

Het lijkt misschien onschuldig, maar hackers en criminelen kunnen wel degelijk wat met jouw foto van LinkedIn, je BSN via een scan van je paspoort in je Hotmail en je geboortedatum of interesses van Facebook. Internetdeskundige Stijn Jaspers: “Los is deze info niet heel waardevol, maar samen wordt dat het wel, waardoor criminelen identiteitsfraude kunnen plegen of bijvoorbeeld een lening op jouw naam kunnen afsluiten.”