zwemmen water

Dít zijn de 10 mooiste zwemplassen van Nederland

In Nederland hoef je niet echt ver te rijden om verkoeling te zoeken aan het water. Op warme dagen ga je gewoon naar deze Hollandse pareltjes.

1. Haarlemmermeerse Bos, Hoofddorp

In het Haarlemmermeerse Bos, ten noordwesten van Hoofddorp, zijn er twee mogelijkheden om te zwemmen: in de Spartelvijver en bij het Zuidstrand. De Spartelvijver is wat kleiner. Het Zuidstrand heeft een zandstrand en wat speeltoestellen voor de kids. Vanaf daar loop je voor een hapje en drankje zo naar Papa’s Beach House, een idyllische plek waar je met je voeten in het zand kunt eten en waar ook een privéstrandje is. Heerlijk voor een decadent stranddagje zonder naar de kust te hoeven rijden.

2. Strand bij De Pier, Terherne

Het Sneekermeer is een uitgestrekt meer dat vooral bekend is vanwege de vele watersportfaciliteiten. Zwemmen kan dus ook, maar waar moet je zijn? In Terherne, waar de Kameleon-films opgenomen zijn, vind je een fijn zandstrand bij Paviljoen De Pier. Voor de kinderen is hier een afgezet stuk zodat ze niet te ver het water in gaan. En van mei tot en met september wordt de waterkwaliteit gecontroleerd, zodat je dus altijd weet of zwemmen veilig is. Mooi meegenomen: bij het water zijn ook toiletten. Parkeren kan (gratis) bij de nabijgelegen camping. Sla 50 meter voor de slagbomen linksaf en je hebt een perfecte plek voor je auto.

3. Quarantaineterrein, Rotterdam

Bijna niemand weet het, maar Rotterdam heeft een natuurlijk rivierstrand aan de Maas. Het strand ligt goed verstopt in de Rotterdamse haven aan het Quarantaineterrein, nu een rijksmonument, naast RDM Rotterdam. De Quarantaine-inrichting was oorspronkelijk bedoeld om besmette zeelieden te isoleren, maar daar is het uiteindelijk nooit voor gebruikt. En nu kun je er dus heerlijk zonne- en pootjebaden. Volg de houten bordjes ‘strand’ en je bent er zo. Een bijzondere gewaarwording om met je voeten in het zand te kijken naar de hijskranen en gestapelde containers van het havengebied.

4. Ermerstrand, Erm

In een natuur- en recreatiegebied aan de rand van Erm, een klein dorp bij Emmen, ligt het Ermerstrand. Dit staat bekend om de mooie stranden, verschillende eilandjes en uitgestrekte zonneweiden. Het park heeft een oppervlakte van 80 hectare, waarvan ongeveer de helft water is. Op het terrein zijn verschillende outdoor- en creatieve activiteiten, zoals waterskiën. Ook kun je er overnachten in een chaletpark of op een camping. Ideaal als je langer van het verkoelende water wilt genieten.

5. ’t Nije Hemelriek, Gasselte

‘t Nije Hemelrijk is een zwemplas in de buurt van Gasselte en ligt centraal op de Hondsrug in Drenthe. Al jaren is dit dé plek om ’s zomers je handdoek op het zand te leggen en te genieten van zon, water en strand. Het is er idyllisch, met tropisch gekleurd water en een zalig wit zandstrand, dat omzoomd is door haast ondoordringbare bosjes. Ideaal om verkoeling te zoeken op een warme dag. Naast een restaurant, dat dezelfde naam draagt als de zwemplas, zijn er ook speeltoestellen, een kiosk en toiletten.

Lees ook:zóveel calorieën verbrand je met 1 minuut zwemmen

6. De Zeven Stroompjes, Utrecht

In de Voorveldse Polder aan de oostrand van Utrecht ligt De Zeven Stroompjes. Een idyllische plekje midden in de stad waar je lekker met kinderen heen kunt. Je moet het alleen even weten te vinden, want het ligt behoorlijk verscholen in een bosrijk gebied. Het is het beste bereikbaar op de fiets, want er is geen parkeergelegenheid voor auto’s. Op het kleine zandstrandje kunnen zonaanbidders en kastelenbouwers terecht, maar waar het echt om gaat is de ondiepe plas met een groen eiland in het midden. Her kun je naartoe waden, maar je komt er ook via een wiebelbrug, twee trekvlotjes en een touwbrug. De Zeven Stroompjes biedt uren speelplezier aan de kids, en als zij zich vermaken… Juist, dan vermaak jij je ook! Neem dus vooral eten en drinken mee, want er is geen horeca. Wel is er een toilet.

7. E3 Strand, Eersel

Hou je niet van zand tussen je tenen? Dan is het Noord-Brabantse E3 Strand waarschijnlijk meer jouw ding. Naast een zandstrand zijn hier namelijk diverse groene ligweiden. In het ondiepe water kunnen kleine kinderen lekker poedelen en het diepe gedeelte biedt alle ruimte aan de ‘echte’ zwemmers. Verder zijn er een paviljoen met een gezellig terras en een grote speeltuin. Bezoekers met de auto kunnen gratis parkeren, voor fietsen en scooters is er een bewaakte stalling voor slechts 1 euro.

8. Hoornse Plas, Groningen

Laat je niet misleiden door de bijnaam die de Hoornse Plas in de volksmond heeft: Hoornse Pis. Genoeg dagjesmensen zoeken hier namelijk verfrissing en ook studenten uit Groningen chillen er maar al te graag. Het is ook maar een half uurtje fietsen vanuit de binnenstad. Neem je eigen koelbox mee of strijk neer bij een van de hippe strandtenten. Lig je het liefst in je blote kont? Op de zuidoever (de Vrije Weide) is het gebied voor naaktrecreatie.

9. Galderse Meren, Breda

De Galderse Meren, vernoemd naar het nabijgelegen dorp Galder, is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda. Er is een zandstrand en een gedeelte van de plas is beschikbaar voor duiken en surfen. Ben je benieuwd hoe druk het is op de dag dat jij wilt gaan, app dan het woord ‘update’ naar 06-11709015 en je krijgt actuele informatie. Hoe handig is dat! Er is geen vaste eetgelegenheid, maar er komen venters langs die friet, ijs en drinken verkopen.

10. Fun Beach, Panheel

De naam verklapt het al: op dit strand beleef je gegarandeerd fun. Niet voor niets is het door de ANWB uitgeroepen tot een van de tien beste binnenstranden van Nederland. Daarbij is het als eerste strand van Limburg onderscheiden met de Blauwe Vlag, een internationale milieuonderscheiding. Kinderen tot 3 jaar genieten er gratis, anders betaal je € 8,50 per persoon. Bij die prijs is de toegang tot het aquapark inbegrepen, en: parkeren doe je er gratis. Dus of je nou heerlijk wilt relaxen op je handdoekje of meer actief wilt zijn, op dit 2000 m² grote landschap van drijvende speeltoestellen moet dat lukken.

Schermafbeelding 2021 07 15 Om 11.16.36

Schoon-water-check

Had je je zo verheugd op een frisse duik, kom je aan bij het water, kun je er niet in doordat er blauwalg is! Voorkom zo’n teleurstelling: check voor je vertrek op www.zwemwater.nl hoe het met de veiligheid van het water gesteld is.

Wat is blauwalg eigenlijk?

Blauwalgen zijn bacteriën die in elk natuurwater (zoet, brak, zout) voorkomen. Door warmer weer kunnen ze zich snel in stilstaand water vermeerderen en ontstaan er dikke lagen met blauwalg die op het water drijven. Uit deze lagen komen giftige stoffen vrij, die de huid en ogen kunnen irriteren. Maar ook als je blauwalg per ongeluk doorslikt kun je last krijgen: symptomen zijn misselijkheid, buikkramp, braken en diarree.

Tekst: Ghislaine van Delden
Foto: Getty Images

iedere week baantjes zwemmen? Dít doet het voor je lichaam