Stefanie

Stefanie: ‘Wat maakt het uit? Al zou mijn dochter denken dat de Bahama’s in het waddengebied liggen’

‘Waar is de lama?’ een zoek-en-vind-boek. Adriana heeft geen geduld om op de eerste bladzijde de lama’s te leren kennen (Drama Lama, Barack Oblama, Pyjama lama). Ze wil direct naar de volgende pagina waar we op een vliegveld zes lama’s en hun zes cactusvrienden moeten zoeken.

Lama’s zoeken

Fanatiek vliegen haar ogen over de drukke prent. In no time heeft ze alle lama’s gevonden. Ik zie maar twee cactussen. Adriana helpt mij bij de taak die ze me heeft toebedeeld: cactussen vinden.
Een bladzijde verder zijn de Lama’s op de Bahama’s. De tekst in het boek is nihil. Ik lees de drie zinnen op de pagina voor en voeg er zelf aan toe: ‘De Bahama’s zijn eilanden tussen Noord en Zuid Amerika. Dat heet het Caribische geb…’
‘Ik heb er eentje!’ roept Adriana. Ze wijst naar een lama die zich achter een plant verschuilt. Mijn dochter is in haar element. Ze heeft het prentenboek in de bibliotheek uitgekozen. Het vervangt het voorlezen. Prima toch? Ik hoef niet altijd een educatieve les uit een boek te halen. Wat kan Adriana de eilandengroep in het Caribische gebied schelen? Bovendien heeft ze zelf al vier bladzijden uit het boek ‘Een monster, hoe dan!’ gelezen. Ze weet dat ze een pluche lama (of is het een alpaca?) krijgt als ze tot de zomervakantie elke avond een stukje leest. Geen idee trouwens waar de populariteit van lama’s en alpaca’s ineens vandaan komt. Dat hoef ik mij ook niet af te vragen. Die dieren zijn gewoon schattig.

Texel

Gelukkig kan ik mijn onderwijszucht loslaten als Adriana met een zelfgemaakte reisgids uit school komt. Bestemming: Texel. Daar zijn we vorig jaar geweest. Mijn dochter omschrijft wat je op dat eiland kunt doen en hoe je er kunt komen.
Onder het kopje: ‘Wat is er te zien’ staat: zeehonden, duinen en de Eiffeltoren (er staat eigenlijk ‘IJfeltoren’) Adriana heeft er een vuurtoren naast getekend.
Het ontroert me zo, dat ik wel kan huilen uit liefde voor mijn kind. Adriana kijkt nog eens trots naar haar creatie.
Wat maakt het uit? Al zou mijn dochter denken dat de Bahama’s in het waddengebied liggen. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes die ze overal opdoet en in haar hoofd verzamelt wel op z’n plaats. En anders maar niet. Het verschil tussen een lama en een alpaca weet ik bijvoorbeeld nog steeds niet.
Ik kan beter zo wijs zijn om van mijn dochter te genieten. Dat is belangrijker dan onzinnige kennis vergaren.

Over Stefanie

Stefanie (46) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. Negen jaar geleden kregen zij samen Adriana. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen