Blog

Stefanie: ‘Waarom ik nooit meer een interactieve trui koop’

Adriana heeft een interactieve trui. De kat op de trui kan haar oogjes op en dicht doen. Maar dan gaat het mis in was en doen de oogjes niks meer…

Oeps…

Leuk, een witte, interactieve trui. De poes die er in een plastic vlak op staat kan haar oogjes open en dicht doen, afhankelijk van hoe je naar haar kijkt. Maar na één wasbeurt kijkt het poesje op de trui van Adriana mij niet meer aan. Haar ogen zijn ook niet dicht, maar hangen naar beneden gezakt, alsof ze in een paar rimpelige wallen verstrikt zijn geraakt. Ik bestudeer het label. Oeps, 30 graden! Ik heb hem op 40 graden gewassen; wel keurig binnenstebuiten, niet volgens het voorschrift dus. Maar kom op, een witte kindertrui…

Terug naar de winkel

Met tegenzin neem ik de trui mee terug naar de winkel. Ik laat een verkoopster de belabberde oogjes van de poes zien. Het meisje kijkt kritisch naar de trui en haalt zelfs het label te voorschijn. Nog voor ze iets kan vragen, zeg ik: ‘Je zou hem op 30 graden moeten kunnen wassen.’ Daar geeft de verkoopster mij gelijk in. Ik vertel alleen niet dat ik dat niet gedaan heb. Ik krijg mijn geld terug, maar verlies een stukje van mijn eerlijkheid. Hoewel ik niet gelogen heb, vind ik mezelf oneerlijk.

Lees ook: Petra: ‘Ik laat nooit meer mijn humeur verpesten door één persoon’

Mezelf verdedigen

Die winkel manipuleert ook, verdedig ik mezelf in gedachten. Behalve prachtige kleding met aantrekkelijke printen erop, verkopen zij verleidelijke spulletjes, zoals haarelastiekjes met gekleurd eenhoornhaar eraan en pleisters van My Little Pony. Het is een halve speelgoedwinkel. Ik was nog wel zo sterk geweest om ‘nee’ te zeggen tegen dat eenhoornhaar, met als gevolg dat ik ‘ja’ zei tegen een besmettelijk witte trui met een plastic voorkantje. Maar welke fabrikant gebruikt voor kinderkleding witte stof die je maar op 30 graden kunt wassen? Trouwens, misschien was de trui na een wasbeurt op 30 graden ook wel verpest. Dus.

Nooit meer een interactieve trui

Natuurlijk had ik voor de aankoop het etiket kunnen raadplegen. Maar als je kind een trui mag uitkiezen terwijl het ondertussen verleid wordt door allerlei speelgoed, dan denk je toch niet aan een label? Hoe ernstig de kledingzaak mij en mijn dochter ook gemanipuleerd heeft, het blijft mijn verantwoordelijkheid. Alle argumenten die ik opwerp zijn laffe afleidingsmanoeuvres van mijn oneerlijkheid. Ik mag best ontevreden zijn over die trui, maar had eerlijk moeten zeggen dat ik hem op 40 graden heb gewassen. Wellicht had ik het geld dan niet teruggekregen, maar een goed gevoel over mezelf is meer waard dan die 15 euro.

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar! Lees hier al haar blogs terug.

Reageer op dit artikel