Stefanie

Stefanie: ‘Ik heb het gehad met de zomer. Laat de herfst maar komen!’

Anderhalve week geleden lagen mijn oudste dochter en ik nog op het strand. Nu is het vijftien graden kouder en heb ik een legging onder mijn jurk aangetrokken. De herfst is in aantocht.

Anderhalve week geleden lagen mijn oudste dochter en ik nog op het strand. Nu is het vijftien graden kouder en heb ik een legging onder mijn jurk aangetrokken. De herfst is in aantocht.

Naar het strand

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik zo kort geleden aan het water zat te puffen en mij ieder kwartier met factor 50 insmeerde. ´Als je naar huis wilt, moet je het zeggen´, zei mijn dochter. Ze weet dat ik niet van bruinbakken houd. En als ze dat niet zou weten, had mijn witte buik dat wel verraden. Toch wilde ik niet naar huis. Ik vond het juist zo gezellig met mijn dochter. Sinds een paar maanden is zij het huis uit. Ze woont niet naast de deur, waardoor ik haar vaak mis. We waren op die hete dag allebei vrij. Ze kwam langs, zodat we samen iets konden ondernemen. Met die tropische temperatuur konden we niets anders bedenken dan naar het strand gaan.

Lees ook: Stefanie: ‘Ik was blij Adriana gelukkig te zien, maar wist dat het afscheid zou komen’

Kruisspin in de tuin

Nu is die verzengende hitte voorbij. Het kwik zal deze zomer niet meer boven de 30 graden uitkomen. Vroeg in de morgen stap ik de tuin in. Er gaat een aangename rilling door mij heen. Met een bordje appelschillen loop ik naar de groene rolcontainer. Eén dappere wesp doet tevergeefs een poging mij te plagen. Kort geleden kwamen er wel vijf van die agressieve insecten op mij af, als ik bij de container in de buurt kwam. De dominante zoemers verdedigden fanatiek de afvalbak, die zij veroverd hadden. Nu heeft een kruisspin de groene bak gekraakt. Ze heeft van de heg naar de container een web gesponnen en zit daar zelf middenin. Het kunstzinnige kruis op haar bultachtige lijf is goed zichtbaar. Voorzichtig open ik het deksel van de container en geef de spin de gelegenheid om via een draad naar de heg te vluchten. Ik kijk haar na tot ze tussen de blaadjes is verdwenen.

Herfst in aantocht

Deze korte, geruisloze ontmoeting met de kruisspin zegt me dat de herfst in aantocht is. Ik gooi het fruitafval in de bak. Voordat ik weer naar binnen ga, neem ik een frisse teug adem. Heerlijk! Ik heb het wel gehad met de zomer. Als mijn oudste dochter en ik weer eens samen zijn, gaan we gewoon shoppen. Na afloop drinken we dan een kopje hazelnootkoffie met slagroom in een knus koffiebarretje, terwijl de regen tegen de ramen tikt. Gezellig toch? Laat de herfst maar komen!

Lees ook: Stefanie: ‘De nieuwe foto voelt als afscheid van een oud tijdperk’

Over Stefanie

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. Acht jaar geleden kregen zij samen Adriana. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen