Stefanie

Stefanie: ‘Deze was nieuw voor mij: de sneeuwschuifmoeder’

Ik kende er al een paar, zoals: de tijgermoeder en de helikoptermoeder, maar deze was nieuw voor mij: de sneeuwschuifmoeder. Toen ik over dit prototype ouder las, begreep ik dat het overeenkomt met een curlingmoeder. Curlingouders waren al bekend van de televisieserie: De luizenmoeder.

Ik kende er al een paar, zoals: de tijgermoeder en de helikoptermoeder, maar deze was nieuw voor mij: de sneeuwschuifmoeder. Toen ik over dit prototype ouder las, begreep ik dat het overeenkomt met een curlingmoeder. Curlingouders waren al bekend van de televisieserie: De luizenmoeder.

‘Sneeuwschuifmoeder’

Ik moet er ineens aan denken als ik buiten in de kou zaagsel uit de bak van Adriana’s cavia’s in de container schuif. Het is dan wel geen sneeuw, dat ik schuif, maar waarschijnlijk ben ik toch zo’n slechte sneeuwschuifmoeder. Adriana zit binnen op de bank. Ze heeft haar pyjama aangetrokken. Die had ik van te voren op de verwarming gelegd, want rechtstreeks uit de kast is hij wel erg koud. Als een echte sneeuwschuifmoeder heb ik de obstakels: kou, donker en vuil voor mijn dochter aan de kant geschoven.

Een curlingmoeder bereidt bijvoorbeeld de spreekbeurt van haar kind voor. Dat wilde ik ook doen, maar toen werd mijn kind boos, omdat ze het zelf wilde doen.
Lastig hoor; wil je een sneeuwschuif- of curlingmoeder zijn, komt het karakter van je kind daar gewoon dwars doorheen.
Ik vind die benamingen onzin. Met zaagselschuiven laat ik mijn dochter zien dat je altijd goed voor je huisdieren moet zorgen, want ik heb ook wel eens gelezen dat een ouder gewoon het goede voorbeeld moet geven.
Er wordt zoveel over opvoeden en ouderschap geschreven dat ik mijn schouders er intussen over ophaal.

Robotmoeder

Als je een modelmoeder wilt zijn en volgens het boekje opvoedt, word je een robotmoeder, geprogrammeerd om perfect te zijn. Maar volgens mij ziet een kind haar moeder het liefste zoals ze echt is. Mijn kind mag zien wie ik ben, met al mijn oneffenheden. Daar kan ze af en toe ook haar voordeel mee doen.

Lees ook: Stefanie: ‘Waarom bestaat er geen GoodMother-certificaat?’

Als ik met de schone kooi naar binnen ga, hoor ik Adriana tegen de cavia’s praten. Ze zegt dat ze hun schoen mogen zetten. Maar omdat ze die niet hebben, mogen ze allebei een slipper van Adriana lenen. Adriana zet de slippers voor de schouw en legt in elk exemplaar twee stukjes witlof en een schijfje komkommer.
Aan mij vertelt ze dat onze kat, Dirk en ik onze schoen ook mogen zetten. Dan zal zij daar iets in stoppen. Ze gaat meteen een geschikte schoen voor de kat zoeken.
Zijn er ook benamingen voor prototype kinderen? Mijn dochter zorgt er namelijk voor dat iedereen iets krijgt en niemand vergeten wordt. Volgens mij is zij een ‘Sinterklaaskind.’

Over Stefanie

Stefanie (46) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. Acht jaar geleden kregen zij samen Adriana. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie terug.

Lees ook: Stefanie: ‘Daar staat ze: vale trui, versleten broekje, oude gympen, een alledaagse paardenstaart en een stralend gezicht’