trein vakantie venetië milaan praag verona wenen innsbruck

Waarom je alleen moet gaan reizen

Een vaste baan, relatie, kinderen, een woning; kortom, helemaal gesetteld. Druk met van alles en nog wat maar nauwelijks tijd voor jezelf. Stiekem, heel soms, verlang je terug naar de tijd dat je nog single was.

Doen en laten wat je zelf wilde en met niets of niemand rekening hoeven te houden. Het is niet dat je nu ongelukkig bent maar even alleen voor jezelf kiezen lijkt zo’n heerlijk vooruitzicht. Trek die stoute schoenen aan en neem dat spontane besluit. Ga lekker alleen reizen zodat je batterij daarna weer compleet is opgeladen. Neem vakantiedagen op, regel oppas voor je huisdier en gáán met die banaan!

Zoek het dichtbij huis

Wanneer het de eerste keer is dat je alleen op reis gaat is het voor te stellen dat je hierover wat angstig bent. Natuurlijk droomt iedereen van verre bestemmingen, maar je kunt ook eerst uitproberen of alleen reizen wel echt iets voor jou is. Begin met een korte trip van een paar dagen. Dit hoeft niet persé in het buitenland te zijn; ook dichtbij huis zijn er genoeg mogelijkheden. Maak een stedentrip naar Maastricht bijvoorbeeld of zoek het bruisende Rotterdam op. Wil je toch wat verder van huis? Pak de trein en bezoek bijvoorbeeld het prachtige Praag. Natuurlijk kun je ook naar Brussel, Parijs of Milaan gaan. Overal zijn wel goedkope hotels of hostels te vinden. Het grote voordeel van een hostel is dat je daar makkelijk andere mensen leert kennen die ook alleen reizen. En misschien vind je wel een maatje die samen met jou de stad wil verkennen.

Ontmoet nieuwe mensen

Wanneer het korte tripje goed is bevallen, kun je langer en verder weggaan. Het zogenaamde backpacken is hierbij een echte aanrader. Weinig bagage is niet alleen handig tijdens het reizen, maar het is ook goed voor je zelfvertrouwen. Je zult zien dat je binnen no-time aansluiting vindt met andere backpackers en misschien wel vriendschappen voor het leven sluit. Ben je zelfstandige en wil je onderweg je eigen bedrijfje ook een beetje promoten? Laat dan balpennen bedrukken en deel die uit aan je medereizigers of aan de locals van het land waar je op dat moment bent. Om ervoor te zorgen dat iedereen alle onvergetelijke reiservaringen op kan schrijven laat je ook notitieboekjes bedrukken. Wie weet waar de ontmoetingen met al deze nieuwe mensen toe kan leiden.

Volg je intuïtie

Ook al heb je misschien vooraf al een slaapplek gereserveerd; wanneer je er geen goed gevoel bij hebt kun je beter op zoek gaan naar wat anders. Volg je onderbuikgevoel wanneer je in bepaalde mensen of locaties geen vertrouwen hebt. Voelt iets of iemand niet veilig, ga dan weg. Wanneer je je aanpast aan de gebruiken van het land waar je verblijft, zul je zien dat je weinig problemen ondervindt. Je wordt een stuk zelfverzekerder, laadt de batterij weer op en zorgt voor leuke ontmoetingen. De eindconclusie? Waag de stap om alleen te reizen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met www.bedrukken.nl