trein vakantie venetië milaan praag verona wenen innsbruck

Bang om alleen te reizen? Déze tips helpen je met uitdagingen om te gaan

Zin om, nu het weer kan, er eens alleen op uit te trekken? Check deze solo-reistips.

Voordelen alleen reizen

Het lijkt op Instagram en Facebook soms of iedereen zorgeloos alleen in het vliegtuig stapt en op avontuur gaat, maar er zijn altijd momenten dat het even spannend is. Toch is het goed om de stap te zetten, volgens psycholoog Eugène Oostveen, gespecialiseerd in het verbeteren van het zelfbeeld. “Door alleen te reizen, doe je in no time veel nieuwe ervaringen op. Kun je deze koppelen aan jou als persoon? (Ik ben avontuurlijk, slim, vindingrijk…) Dan kunnen fijne vakantie-ervaringen bijdragen aan een positiever zelfbeeld, waaronder meer zelfvertrouwen en mentale en emotionele kracht.” Wel slim: check of jouw type vakantie aansluit bij wat je wilt. Ga niet té ver buiten je comfortzone, tenzij je juist maximaal avontuur en uitdaging wilt.

Uitdaging 1 – Je voelt je minder veilig

Eugène: “Gebruik je voelsprieten: voelt iets of iemand wel of niet pluis? Geef je ratio nooit het voordeel van de twijfel. Oefen dit thuis al: ga bij jezelf na wat jou een goed of juist niet-oké gevoel geeft. Dit versterkt je intuïtie.”
Reistip van Chantal (Facebook: Alleen op reis, 3.500 volgers): “Voelt het opeens niet goed waar of met wie je bent? Ga dan weg. Je hoeft niet te blijven omdat dat misschien sociaal wenselijk is. Je bent niemand iets verplicht.”

Uitdaging 2 – Je hebt weinig back-up

Een goede voorbereiding is belangrijk. Het geeft je meer zekerheid, omdat je weet welk vangnet je hebt als er paniek is. Bewaar bijvoorbeeld noodnummers en geld op meerdere plekken, zoals in je telefoon, in je reisdagboek en je portemonnee.
Reistip van Daphne (Instagram: daphvk, 2.507 volgers): “Loopt je hele planning in de soep? Geef toe aan de stress, maar niet te lang. Zorg daarna dat je rustig wordt door bijvoorbeeld ergens wat te drinken, want dan kun je denken: oké, het is misgelopen, wat zijn nu de mogelijkheden? Zo ga je van paniek naar acceptatie en uiteindelijk naar een mindset van uitdaging.”

Uitdaging 3 – Eten in je eentje

Je zult merken dat dit vooral aan het begin van je reis speelt, omdat je in korte tijd veel nieuwe mensen ontmoet. Dan heb je de keuze: wil ik alleen eten of met anderen?
Reistip: vind je het ongemakkelijk om in een restaurant alleen aan tafel te zitten maar durf je niemand aan te spreken om mee samen te eten? Neem dan een boek of je reisdagboek mee voor de nodige afleiding.

Uitdaging 4 – Je weet niet waar je heen moet

Vooraf kun je een lijst maken met alle dingen die je graag wilt bezoeken, maar koop nog geen entreekaartjes. Boek alleen de eerste twee overnachtingen op dezelfde accommodatie op je (eerste) bestemming. Zo heb je alle tijd om de beste tips van locals te verzamelen. Daag jezelf dus uit om andere mensen te benaderen en stel je open voor nieuwe contacten.
Reistip: een simpele manier om nieuwe mensen te ontmoeten, is om een leuke toer te boeken. Of pak een hop-on-hop-off bus. Klinkt als een ‘tourist trap’, maar deze brengt je wel langs alle highlights van de stad en je kunt daarna bepalen wat je wilt doen.

Uitdaging 5 – Je bent bang om je eenzaam te voelen

Herkenbaar: eenzaamheid overkomt zelfs de meest doorgewinterde reiziger.
Reistip van Roëll (Instagram: wearetravellersnl, 243.000 volgers): “Heimwee kan je ’s avonds ineens overvallen. Vecht hier niet tegen, maar geef er juist even aan toe door het thuisfront te bellen. Daarna ga je slapen en voel je je de volgende dag weer als nieuw.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.