Canva1 2022 01 03t113104.544

Zussen JenniferNicole en Monique bevielen 20 minuten na elkaar 

Tegelijkertijd met je zus bevallen in hetzelfde ziekenhuis. Dat overkwam JenniferNicole (27) en Monique (31). Oma Jolanda (60) rende van de ene naar de andere verloskamer en zag in 20 minuten tijd kleinkind nummer elf en twaalf ter wereld komen.

23 augustus

14.00 uur: JenniferNicole heeft al de hele dag buikpijn
“De pijn is heftig, maar niet regelmatig. Ik ben 36 weken zwanger, het zullen toch geen weeën zijn? De gynaecoloog, met wie ik bij toeval vandaag een afspraak heb, controleert het toch maar even. Ik heb twee centimeter ontsluiting. Daar schrik ik van. Ga ik nu al bevallen? We spreken af dat ik twee uur later terugkom om te kijken of er vorderingen zijn. Als ik buiten sta, app ik meteen Monique.”

14.15 uur: Monique is 39 weken zwanger van haar zesde kind
“JenniferNicoles appje verontrust me. Haar andere drie kinderen hadden een vrij laag geboortegewicht en dit kindje komt dus mogelijk nog te vroeg ook. Als het maar goed gaat. Bij mij is alles nog rustig. Het zou ook wel erg toevallig zijn als we op dezelfde dag zouden bevallen. Het was al bijzonder om tegelijkertijd zwanger te zijn. We zijn ontzettend close en hebben er echt van genoten.”

15.00 uur: Jolanda krijgt haar jongste dochter overstuur aan de telefoon
“Ze denken dat de bevalling van JenniferNicole begonnen is. Ze wordt opgenomen, zei ze me zojuist in paniek. Ik ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om mijn dochter bij te staan. Ik ben tot nu toe bij alle geboortes van de kinderen van mijn twee dochters geweest, dus ook bij deze. Gelukkig is alles nog rustig bij Monique. Gekscherend heb ik in het begin van hun zwangerschappen weleens geroepen dat ze op dezelfde dag zouden kunnen gaan bevallen. Dat dit gevoel bij mij steeds sterker werd, hield ik voor mezelf.”

24 augustus

00.00 uur: JenniferNicole ligt in het ziekenhuis
“De baby wordt goed in de gaten gehouden en omdat de weeën niet echt doorzetten, hebben ze mijn vliezen gebroken. ‘Stel je voor dat jij door de stress om mij ook gaat bevallen’, app ik Monique voor de grap. We hebben er de afgelopen periode wat om gelachen, om die heel kleine kans.”

01.30 uur: Monique belt haar vriend Yilmaz, die nachtdienst heeft
“‘Je moet naar huis komen’, zeg ik. Ik had eerder die avond al een beetje kramp, maar dit zijn onmiskenbaar weeën. Van onze dochter Jeyda ben ik tot nu toe het snelst bevallen, in 45 minuten. We hebben dus geen tijd te verliezen.”

01.40 uur: Jolanda krijgt een appje van haar schoonzoon
“‘Waar ben jij’, vraagt Yilmaz. ‘Ja duh, in het ziekenhuis’, antwoord ik. Ik sta even buiten te roken en ga zo weer terug naar binnen om JenniferNicole te steunen. ‘Wij komen er zo ook aan’, krijg ik als reactie. Dan dringt het tot me door. Ook bij mijn oudste dochter is de bevalling ingezet! Niet veel later komen ze aan, Monique heeft volop weeën. ‘Ik wil dit niet’, zegt Monique tussen twee weeën door. ‘Eerst Jennifer, dan ik’, verklaart ze haar woorden. Ik moet er om lachen. Ze heeft niets te willen.”

01.45 uur: JenniferNicole hoort dat haar zus en zwager in het ziekenhuis zijn
“Even denk ik dat Monique en Yilmaz veel te vroeg komen, maar ze komen niet voor mij: Monique gaat ook bevallen, onze verloskamers zijn naast elkaar. Ik kan het niet geloven. Tijd om elkaar te zien of spreken is er niet, we hebben allebei 6 centimeter ontsluiting, begrijp ik van mijn moeder. Het wordt dus nog spannend wie er als eerste bevalt.”

03.00 uur: Moniques bevalling gaat inderdaad heel snel
“‘Mooi feestje hier’, zei mijn zwager Mytchell toen we hier binnenkwamen. Ik wil steeds weten hoever de ontsluiting van JenniferNicole is en hoe het met haar gaat. Bij mij gaat het ineens heel snel. Ik wil het wel rekken om mijn zus eerder te laten bevallen, maar ik krijg persdrang. De verpleegkundigen halen mijn moeder uit de andere verloskamer.”

06.09 uur: Jolanda verdeelt haar tijd zo goed mogelijk tussen haar beide dochters
“Ik word geroepen dat het bij Monique gaat gebeuren. Ik ben nog net op tijd om de kleine Elif naar buiten te begeleiden en aan te pakken – heel bijzonder dat ik dat mag doen. Tijd om na te denken heb ik niet. Waar je normaal na een bevalling gaat genieten en bijkomt van de hectiek, word ik opnieuw weggeroepen. Ik vlieg naar de andere verloskamer, naar JenniferNicole.”

06.31 uur: JenniferNicole gaat ook bevallen
“Vaag krijg ik mee dat mijn nieuwe nichtje is geboren. Nu ik nog. Ik voel persdrang en de verpleging haalt mijn moeder. Ze komt binnen en kan nog net op tijd de geboorte van Kingsley meemaken. Zijn controles zijn gelukkig perfect, ondanks dat hij te vroeg geboren is.”

08.00 uur: Monique ziet JenniferNicole
“Ik heb gedoucht en voel me, naar omstandigheden, hartstikke goed. We mogen naar huis met onze kersverse dochter, maar ik wil niet vertrekken voordat we ons nieuwe neefje hebben bewonderd. Jennifer ligt nog op bed en Kingsley heeft wat moeite met drinken. Zij moeten nog even in het ziekenhuis blijven. We geven elkaar een knuffel en gaan met z’n allen op de foto. De verpleging vraagt of ze de foto mogen gebruiken voor social media. Dat vinden we geen probleem. Ze hebben het nog nooit meegemaakt, twee zussen die 20 minuten na elkaar bevallen, vertellen ze.”

09.00 uur: Jolanda moet net als haar dochters bijkomen van de nacht
“In 20 minuten tijd twee keer oma worden, wie kan dat nou zeggen? En dan ook nog eens allebei de bevallingen meemaken. ‘Bent u de oma van die tweeling?’, wordt mij door een verpleegkundige gevraagd. We moeten er ontzettend om lachen. Een tweeling, maar dan wel met twee verschillende moeders. Ik ben inmiddels meer dan 24 uur wakker en doodmoe. Dat voel ik niet, want ik sta nog stijf van de adrenaline.”

Datum thuiskomst Kingsley

15.00 uur: JenniferNicole maakt zich klaar om uit het ziekenhuis te vertrekken
“Eindelijk mogen ook wij naar huis. We hebben nu twee weken in het ziekenhuis gelegen omdat Kingsley niet goed wilde drinken. Hoe goed zijn aanvankelijke scores ook waren, hij vertoonde toch typisch prematurengedrag. Ik heb er zin in weer thuis te zijn bij mijn vriend en kinderen. Dat ik vrijwel tegelijk met mijn zus ben bevallen, dringt nog steeds niet helemaal tot me door. Het zal onze band zo mogelijk nog meer versterken.”
15.00 uur: Monique heeft genoten van haar kraamtijd
“Het is fijn dat Jennifer nu ook thuis is. We gaan de komende tijd veel foto’s van onze ‘tweeling’ maken. Ook hebben we het al een beetje gehad over hoe we het komende jaren met de verjaardagen gaan doen, want die kunnen we nu net zo goed samen vieren – de ene keer bij mij, de andere keer bij haar.”

15.00 uur: Jolanda heeft er twee gezonde kleinkinderen bij
“Nu ook Kingsley thuis is, kan het grote onbezorgde genieten echt beginnen. Het was een absolute achtbaan van emoties op die 24e augustus. Ik heb het nog tot 15.00 uur die middag weten te rekken, toen ben ik volledig uitgeblust op de bank in slaap gevallen. Deze unieke ervaring neemt niemand ons meer af.”

JenniferNicoles 2021 in het kort

Mooiste moment: “Mijn zoon Kingsley en nichtje Elif samen zien.”
Nooit meer: “Zo snel weer zwanger worden.”
Trots op: “Mijn moeder en zus. Heel bijzonder om dit met z’n allen te delen.”
Voor het eerst: “Moeder zijn van een zoon en uit mezelf bevallen.”
Dankbaar voor: “De steun van mijn man. En mijn gezonde kinderen.”

Moniques 2021 in het kort

Mooiste moment: “Samen zwanger zijn met mijn zus, alles kunnen delen.”
Nooit meer: “Zwanger zijn tijdens een pandemie.”
Trots op: “Mama zijn van zes kinderen.”
Voor het eerst: “Een neefje en een nichtje, geboren op één dag.”
Dankbaar voor:  “Dat de kleintjes gezond zijn.”

Jolanda’s 2021 in het kort

Mooiste moment: “Twee kleinkinderen krijgen op één dag.”
Nooit meer: “Vooraf iets voorspellen.”
Trots op: “Mijn beide dochters.”
Voor het eerst: “Ons huis.”
Dankbaar voor: “Twaalf prachtige kleinkinderen.”

Tekst: Hester Zitvast
Foto: Bart Honingh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Anoniem
    Bibi -
    Gefeliciteerd met de baby's! Wel jammer dat oma rookt en vervolgens weer naar haar bevallende dochters gaat, waardoor de kindjes helaas meteen na de geboorte al in aanraking zijn gekomen met schadelijke tabaksrook... (derdehandsrook) wat nadelig is voor hun gezondheid.
    Beantwoorden