Canva1 2021 07 22t105340.283

Zij zijn echte astrolovers: ‘Elke ochtend check ik m’n horoscoop’

Sterrenbeelden, de stand van de maan en de planeten: Bette, Amber, Fran en Jinny weten er alles van. “Als ik aan het einde van de dag mijn horoscoop check, klopt de voorspelling vaak.”

’Ik vind het fijn om voorbereid te zijn op kansen en tegenslagen’

Fran (42) heeft een relatie met Denis en werkt als begeleider met mensen met een verstandelijke beperking.

Sterrenbeeld: Leeuw (ascendant Maagd)
Typisch Fran volgens haar horoscoop: analytisch, communicatief, creatief, ijdel

Fran: “Mijn moeder is astroloog. Als ze weet wanneer iemand geboren is en op welke plek hij of zij ter wereld is gekomen, kan ze heel nauwkeurig in kaart brengen hoe iemands karakter is en met welke uitdagingen gedeald moeten worden. Toch sprak ze hier zelden met mij over. Ze wilde dat ik mijn eigen weg ging en het leven zelf ontdekte. Toen ik 25 jaar oud was en mijn geboortehoroscoop wilde laten berekenen, verwees ze me door naar een betrouwbare collega. Mijn horoscoop wilde ze niet berekenen omdat ze als moeder niet objectief kan zijn en sommige informatie gevoelig ligt.
Eenmaal bij de astroloog begreep ik wat ze bedoelde. Werkelijk iedere kant van mijn persoonlijkheid kwam aan het licht, ook de kanten die ik liever niet laat zien. Mensen denken vaak dat ik stoer, extrovert en een open boek ben, maar dat is slechts de buitenkant. In werkelijkheid ben juist serieus, gesloten en erg analytisch. Ieder mens heeft tegenstrijdigheden in zich of onzekerheden die overwonnen dienen te worden. De afspraak duurde anderhalf uur. Na afloop had ik echt het gevoel dat ik mezelf beter had leren kennen. Ik vond het consult vooral verhelderend.
Sindsdien is astrologie steeds belangrijker voor me geworden. Ik check iedere dag mijn horoscoop net zoals ik het weerbericht bijhoud. Het is niet zo dat ik naar voorspellingen leef, maar ik vind het wel fijn om voorbereid te zijn op mogelijke kansen of tegenslagen. Als de weersvoorspelling aangeeft dat het gaat regenen, neem ik ook mijn paraplu mee. Ik ben een nuchter type. Mensen die me goed kennen vinden het soms vreemd dat ik met astrologie bezig ben, maar ik heb zo vaak meegemaakt dat horoscopen bleken te kloppen dat ik het serieus neem. Er is zo veel wat mensen niet verklaren kunnen, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat.”

‘Hij is Schorpioen, ik Kreeft, een supercombinatie!’

Bette (23) heeft een relatie met Callum en is administratief medewerker.

Sterrenbeeld: Kreeft (ascendant Stier)
Typisch Bette volgens haar horoscoop: sympathiek, fantasierijk, verleidelijk, fascinerend, beschermend en geduldig

Bette: “Iedere ochtend check ik mijn horoscoop op Co-Star, een app die een zeer gedetailleerde horoscoop geeft nadat je je geboortedatum, geboorteplaats en geboortetijd hebt ingevoerd. De app berekent zelfs hoe de chemie die dag tussen jou en je vrienden, familie en geliefde is als zij zich ook hebben aangemeld en toestemming hebben gegeven om contact te maken.De chemie tussen mijn vriend Callum en mij hoef ik niet te checken. Die is altijd goed. Acht maanden geleden leerden we elkaar kennen. We vonden elkaar meteen leuk. Anders dan in andere relaties ging alles meteen moeiteloos tussen ons. We voelden ons direct bij elkaar op ons gemak, ook al zeiden we urenlang helemaal niets. Dat was bijzonder om te ervaren. Toen ik opzocht hoe onze sterrenbeelden matchen, bleek het allemaal verklaarbaar. Mijn vriend is Schorpioen en ik Kreeft, wat een supercombinatie schijnt te zijn. Ik was er al van overtuigd dat we goed bij elkaar passen, maar door die horoscoop werd ik nóg zekerder van onze relatie. Sinds twee maanden wonen we samen. Dit lijkt misschien snel na acht maanden, maar voor ons was het een logische stap omdat het zo goed voelt tussen ons.
Ik geloof dat de stand van de planeten invloed heeft op alles en zie dit ook vaak bevestigd. Als ik aan het einde van de dag mijn horoscoop check, klopt de voorspelling vaak. Op dagen dat ik minder goed in mijn vel zit, staat dit ook in mijn horoscoop, of omgekeerd: dan gaat alles goed en voel ik me fantastisch. Maar hoe serieus ik astrologie ook neem, ik zal er nooit naar leven. Als ik iets wil of belangrijk vind, ga ik ervoor.”

‘Ik voel dat de maan invloed heeft op mij’

Amber (31) heeft een relatie met Rob, werkt als hondenopvoedkundige en is online ondernemer. Op haar websites www.movi-academy.nl en www.moondogs.nl kun je meer over haar werkzaamheden lezen.

Sterrenbeeld: Boogschutter (ascendant Maagd)
Typisch Amber volgens haar horoscoop: tolerant, optimistisch en doelgericht

Amber: “Astrologie helpt me om bewuster en met een zachtere blik naar de wereld te kijken. Als er in mijn horoscoop staat: ‘Let vandaag op symboliek’, ben ik opmerkzamer voor tekens. Ik zie dan eerder een veer liggen, het symbool van veerkracht, loslaten of een groet van een overleden dierbare. Mensen, dieren en planten, alles staat op een onzichtbare manier met elkaar in verbinding.
Neem bijvoorbeeld de zee. De getijden worden bepaald door de stand van de maan. Mensen bestaan voor zeventig procent uit water. Ik voel ook dat de maan invloed heeft op mij én op dieren. Sinds zes jaar heb ik een hondenschool en ik krijg opvallend meer meldingen van probleemgedrag van honden rond volle maan. De maan bepaalt voor een groot deel het ritme van de natuur en staat binnen de astrologie voor het gevoelsleven. In combinatie met de sterrenbeelden kunnen bepaald gedrag en gevoelens worden gestimuleerd of juist worden afgevlakt. Ik heb nu een maankalender Moondogs gemaakt zodat baasjes beter snappen wat hun hond voelt en nodig heeft.
Eigenlijk zijn de maan en de planeten altijd al belangrijk voor me geweest, al voordat ik me verdiepte in astrologie. Mijn moeder zei altijd tegen me: ‘Ik hou van jou tot aan de maan en terug.’ Het was iets van ons samen. Op de dag dat ze overleed, nu tien jaar geleden, zei ik tegen haar: ‘Ik hou van jou tot aan het hele heelal en nog véél verder’, om mijn liefde uit te drukken.’ Aan die woorden denk ik nog vaak terug. Er is nog veel onbekend voor ons mensen, maar we kunnen wél veel voelen. Voor mij staat astrologie voor het magische, voor het onder woorden brengen van sferen die in de lucht hangen en om te onderzoeken welke lessen we daaruit kunnen trekken.”

‘Fascinerend dat iemands sterke en zwakke kanten in de sterren geschreven staan’

[Paspoortje]
Jinny (65) is getrouwd met Gerben, moeder van Tycho en oma van Nino en werkt als astrologe en feng shui-consultant.

Sterrenbeeld: Leeuw (ascendant Maagd)
Typisch Jinny volgens haar horoscoop: krachtig en creatief

Jinny: “Astrologie is duizenden jaren oud. Zolang er mensen zijn, kijken ze naar de hemel en ervaren ze dat er een verband is tussen de stand van de planeten en de gebeurtenissen op aarde. Als kind voelde ik dat ook. Fascinerend vond ik het dat iemands sterke en zwakke kanten als het ware in de sterren geschreven staan. Ik vond het leuk om op basis van iemands karaktereigenschappen te raden welk sterrenbeeld iemand had en was hier ook erg goed in. Zelf ben ik een echte Leeuw: ik heb een zonnig karakter, heb veel energie en doe alles met passie, maar ik kan ook erg trots zijn.
Toen ik volwassen was, en heel veel boeken en opleidingen verder, verloor ik het vermogen om iemands sterrenbeelden te raden. Ik wist te veel. Want er zijn zo veel planeten die invloed hebben op een persoon. Als ik een geboortehoroscoop maak  – een soort blauwdruk van hoe iemand is –  neem ik die allemaal mee in mijn berekening. Toen ik 45 jaar geleden begon als astroloog was ik hier een week mee bezig. Tegenwoordig gaat dat vliegensvlug dankzij de computer. Er is ontzettend veel veranderd. Ook hoe er tegen astrologie wordt aangekeken. Toen ik net begon, werd het gezien als iets occults, tegenwoordig staan meer mensen open voor hun intuïtie en gevoel. Dat vind ik een mooie ontwikkeling.
Astrologie is een soort symbolische taal die je op verschillende manieren kunt interpreteren. Aan voorspellingen doe ik niet en ik geloof niet dat er iets te vrezen valt. Vroeger was ik bang voor Pluto, een planeet die staat voor dood en beproeving, die in de jaren negentig een grote rol zou krijgen in mijn horoscoop. Achteraf bleek mijn angst niet gegrond. Die jaren negentig stonden inderdaad in het teken van afscheid nemen, maar voor mij bleek dat juist positief te zijn. Ik moest oude patronen en opvattingen loslaten voordat ik mezelf weer opnieuw kon uitvinden en verder kon groeien.”

Tekst: Sonja Brekelmans.