Vivian heeft een langeafstandsrelatie: 'Het was meteen raak tussen ons'

Vivian heeft een langeafstandsrelatie: ‘Het was meteen raak tussen ons’

Vivian en Hayo zijn al vijf jaar getrouwd, maar hebben een langeafstandsrelatie. Zij woont in Nederland en hij in Amerika.

Vivian en Hayo zijn al vijf jaar getrouwd, maar hebben een langeafstandsrelatie. Zij woont in Nederland en hij in Amerika.

Vivian (50, director of operations) heeft een relatie met Hayo (48, financieel analist). Hij woont in Amerika.

Vivian: “Ik zat in de vijfde, Hayo in de derde. Mijn vriendin was verliefd op hem; hij was mij niet eens opgevallen. Pas toen ze hem aanwees, zag ik hoe leuk hij was. Hayo was geen kakker, zoals veel andere jongens op onze school. Hij had lang haar en een oorbel. Toen het tussen mijn vriendin en hem niets werd, ben ik mijn best gaan doen. Met succes, we kregen verkering. We waren ruim een jaar samen toen ik bij zijn huis een Te koop-bord in zijn tuin zag staan. ‘Ga je verhuizen?’ vroeg ik verbaasd. Schoorvoetend gaf hij toe dat hij inderdaad zou vertrekken. Naar Amerika. Zijn ouders wilden daar een nieuw bestaan opbouwen. Hij vond het vreselijk, maar moest mee omdat hij minderjarig was.”

Ingewikkeld

“We waren optimistisch; onze relatie zou het wel overleven. In juni vertrok hij. Die zomer was voor ons allebei verschrikkelijk. Een brief deed er twee weken over om aan te komen, bellen kostte destijds vier gulden per minuut. Ik zocht hem met Kerst op, aanvankelijk om er een punt achter te zetten, want het was toch wel ingewikkeld allemaal. Maar toen ik Hayo zag, bloeide de liefde weer op. De klap was dan ook enorm toen hij me een maand later vertelde dat hij een ander had.”

Lees ook: Jaimy en haar man schelen 21 jaar: ‘Ik voel me goed bij hem’

Allebei getrouwd

“Vijf jaar later zag ik zijn zus in Nederland. Hayo zou drie dagen erna gaan trouwen, vertelde ze. Wat flikt hij me nou, schoot het door mijn hoofd. Een dag later heb ik hem gebeld en gefeliciteerd. In de jaren die volgden, hadden we sporadisch contact. We spraken een keer af in Nederland, allebei met onze partners. Enkele dagen voordat ik ging trouwen, werd ik op mijn werk gebeld. Toen ik opnam, bleef het stil aan de andere kant van de lijn. ‘Hayo?’ vroeg ik. De verbinding werd verbroken. Later hoorde ik dat hij het inderdaad was geweest – heel bizar dat ik dat aanvoelde. Hij wilde me feliciteren met mijn huwelijk maar besloot het niet te doen, omdat hij er destijds last van had gehad dat ik hem belde.”

Intensief mailcontact

“In 2007 mailde hij me. Ik schreef dat ik in scheiding lag. Hayo was ook weer single. Dat was het begin van intensief mailcontact. Met carnaval kwam hij naar Nederland, ik was zó nerveus. Het was meteen raak tussen ons, we konden niet van elkaar afblijven. We hebben nu elf jaar een langeafstandsrelatie; we blijven allebei in het land wonen waar onze kinderen wonen. Hayo’s zoon is vijftien, mijn kinderen zijn zeventien en negentien. In 2014 zijn we getrouwd. We zien elkaar elke zes, zeven weken. Hij komt vaak naar Nederland en de zomervakanties vieren we in Amerika.”

Lees ook: ‘We waren piepjong, maar zijn nog steeds samen’

Focus op de kinderen

“We bellen dagelijks, heel uitgebreid. Ik zeg weleens dat je eenzamer kunt zijn met iemand naast je op de bank; wij weten alle dagen precies wat de ander aan het doen is en bespreken alles. Ik mis Hayo als hij er niet is, ik wil hem ook het liefst kunnen aanraken en je ligt toch elke nacht alleen in bed. Maar als ik hem dan weer van Schiphol ophaal, ben ik superblij. In de ideale situatie wonen we over een tijdje om en om in Amerika en Nederland. Maar voor nu ligt de focus nog echt op de kinderen.”

De verhalen van twee andere vrouwen met een langeafstandsrelatie lees je nu in Vriendin 42, 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen