Canva1 2022 10 24t151248.358

Thysa van Polopos had een zwaar auto-ongeluk vlak voor haar bruiloft

Begin deze maand was een heftige tijd voor Thysa (35) en Wijnand (45) uit Polopos. Vlak voor hun bruiloft op 8 oktober belandde Thysa met de auto in een ravijn. “Terwijl ik drie keer over de kop ging, zag ik de stukjes glas langs mijn gezicht zweven.”

Thysa: “Eigenlijk begon oktober al heel stressvol. We waren al maanden bezig om een voormalige bed and breakfast te huren van de gemeente Polopos om daar een kunstenaarsverblijf van te maken, maar dat ging niet echt van een leien dakje. De ruimte was er wel, maar de elektra deed het steeds niet. En op 1 oktober zouden we al een nieuwe kunstenares uit Canada ontvangen. Gelukkig kregen we drie dagen voor haar aankomst het bericht dat de stroom het eindelijk deed. Daarom gingen we heel snel aan de slag met het opknappen van de b&b, zodat het op tijd klaar was voor onze gast.”

Rechtdoor de afgrond in

“Twee dagen nadat de kunstenares gearriveerd was, ging ik op maandag 3 oktober ‘s ochtends op pad met onze auto. Ik moest her en der wat pakketjes ophalen en liet Wijnand nog even lekker slapen, omdat hij die nacht laat was thuisgekomen van zijn vrijgezellenfeest.
Mijn eerste stop was een vriendin die aan de kust woont. Om bij haar te komen, moest ik een berg af. Ik was al halverwege toen ik een bocht naar links nam. Daarna wilde ik weer recht sturen, maar opeens lukte dat niet. Ook mijn rem deed het niet en voordat ik het wist, reed ik rechtdoor de afgrond in. Mijn hart ging als een razende tekeer. In een reflex zette ik mijn handen tegen het plafond van de auto en hierdoor drukte ik mezelf in mijn stoel. Vervolgens viel ik naar beneden. Terwijl ik drie keer over de kop ging, zag ik de stukjes glas langs mijn gezicht zweven.”

Vijftien meter hoogte

“Met een harde klap belandde de auto met de wielen op de grond. Ik zat rechtop in mijn stoel en opeens sprong mijn deur open. Het was zo bizar, het leek wel een film. Nadat ik mezelf had gecheckt en gelukkig constateerde dat ik niks had, stapte ik uit. Ik moet weg hier, dacht ik in paniek. Wat als de auto ontploft?
Precies op dat moment hoorde ik iemand in het Spaans roepen of het allemaal wel goed ging. Verbaasd keek ik omhoog en op ongeveer vijftien meter hoogte zat ik tien jongens naar beneden kijken. Ze vroegen of er nog iemand in de auto zat en ik antwoordde nee. ‘Blijf daar’ riepen ze. ‘We komen je halen.’”

Taxi

“Heel voorzichtig gleden ze de berg af naar beneden. Daarna renden ze naar me toe en hielpen me weer mee omhoog. Totaal onverwachts stond daar een taxi. Dat vond ik zo raar. In Polopos rijdt bijna nooit een taxi en plotseling was daar één. ‘Kan ik je ergens naartoe brengen?’ vroeg de taxichauffeur. ‘Uh ja…’, stamelde ik. ‘Naar mijn vriendin.’ Het was zo gek allemaal. Het ene moment reed ik doodsbang een ravijn in en het volgende moment zat ik opeens in een taxi. ‘Hoe heet je eigenlijk?’ vroeg ik aan de chauffeur. ‘Jesús’, antwoordde hij. Toen moest ik wel even lachen.”

Total loss

“Nadat ik mijn vriendin in shock had bijgepraat, belde ik Wijnand. Ik wilde eerst even bijkomen, zodat ik hem rustig kon vertellen wat er was gebeurd. Hij schrok zich kapot. ‘Ik kom je nu met mijn vriendin halen’, zei ik tegen hem. ‘Dan kunnen we samen terug naar de auto.’
Pas op de plek van het ongeluk besefte ik hoeveel geluk ik had gehad. Ik was echt een heel stuk naar beneden gevallen en de auto was duidelijk total loss. Nadat we alles met de verzekering hadden geregeld, werd hij weggesleept.”

Prachtige bruiloft

“Allebei nog erg onder de indruk van het ongeluk, richtten we ons in de dagen daarna op de voorbereidingen van onze bruiloft. We gingen trouwen in Villa Atalanta, een kleinschalig vakantiecomplex van vrienden, zo’n vijf kilometer verderop. Al onze vrienden en familie waren uitgenodigd en samen met hen versierden we de plek. Iedereen schrok toen ze van mijn ongeluk hoorden, maar we waren allemaal heel erg blij dat ik er zonder kleerscheuren vanaf was gekomen. En met z’n allen beleefden we echt een prachtige dag.”

Beschermengeltjes

“Nu het allemaal een beetje geland is, denk ik echt dat ik op 3 oktober meerdere engeltjes op mijn schouders heb gehad. Niet alleen omdat ik niks had, maar ook doordat ik meteen hulp kreeg van die lieve jongens en de taxichauffeur, mijn redders in nood. Dat het ook heel anders had kunnen aflopen, wil ik liever niet aan denken. Het moest blijkbaar zo zijn en daar ben ik heel erg dankbaar voor!”

Meer weten over Thysa’s auto-ongeluk en de crowdfunding die zij en Wijnand zijn begonnen om een nieuwe auto te kopen? Check hun site.

Volle Maan Tijdens De Eerste Dans

Hier Nog Thysa Zevenbergen, Een Uur Later Thysa Boon

Links, Waar De Politie Staat, Ging Thysa De Weg Af. Drie Keer Over De Kop En 15 Meter Lager Kwam De Auto Tot Stilstand

Als Ik Had Gereden En Thysa Bijrijder Was Geweest, Dan Hadden We Minder Geluk Gehad

Tekst: Renée Brouwer
Foto’s: Luna Vandoorne

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.