Tara

Tara was tienermoeder en is nu succesvol zakenvrouw

Tara (36) groeit op in een Jehovage’s Getuige-gezin en raakt op haar zestiende zwanger. Ze besluit voor het kind te gaan. Inmiddels is ze eigenaar van Miss Business en moeder van Yarah (17) en Julia (4). Tara is drie jaar samen met haar verloofde.

Tienermoeder

Tara: “Mijn jeugd was intens, alles draaide om de bijbel. Wij waren Jehova’s Getuigen. Dat betekende: geen verjaardagen, geen Kerst, geen Sinterklaas, geen Pasen, niks. We kregen een opvoeding die gebaseerd was op angst: ‘Je moet dit, anders kom je niet in het paradijs.’ Mijn ouders scheidden toen ik veertien was en ik ging bij mijn vader wonen. Op mijn zestiende kreeg ik een vriendje van 21. Toen ik op een dag misselijk werd van de lucht in de snackbar, deed ik een zwangerschapstest. Jawel, ik was zwanger. Iedereen was in shock. Ik denk vooral omdat ze het van mij niet hadden verwacht, ik was ‘dat grijze Jehova-muisje’. Ondanks alle tegenwerkingen van mijn familie en van de vader van het kindje, besloot ik voor dit kind te gaan.”

Studeren

“Fast forward naar mijn twintigste: ik had veel schulden, woonde met mijn dochter vierhoog achter en was depressief. Ik had geen opleiding afgemaakt. Ik hoorde iedereen denken: zie je wel dat je je leven hebt weggegooid? Ze hadden gelijk; wat had ik nou bereikt? Toen mijn dochter naar de basisschool ging, belde ik de sociale dienst. Ik wilde studeren. De vrouw die ik aan de lijn had, zei dat ik bij de plantsoendienst kon werken. Ik zei dat ik geen schoffel nodig had, maar een studie! Uiteindelijk mocht ik een versneld mbo-traject volgen. Binnen anderhalf jaar had ik mijn mbo-diploma. Ik kreeg een baan en loste mijn schulden af.”

Bewijsdrang

“Ik had zo’n enorme bewijsdrang. Op mijn 28ste was ik commercieel directeur bij een televisieproductiemaatschappij. Op mijn 31ste richtte ik mijn bedrijf op en op mijn 34ste werd ik finalist in de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar-verkiezing en was er niets meer over van dat grijze Jehova-muisje dat gedoemd was om te mislukken. Mijn dochter Julia (4) heb ik met behulp van een donor gekregen. Sinds drie jaar heb ik een lieve vriend, die inmiddels bonuspapa is voor de kinderen. Het heeft zo moeten zijn.”

Stigma moet eraf

“Ik heb inmiddels een boek geschreven: Van tienermoeder naar zakenvrouw.  En dit jaar heb ik de Tienermoeder van het Jaar-verkiezing opgezet. Hiermee wil ik jonge moeders in een positief daglicht zetten. Er ligt een stigma op tienermoeders. Je mag alles in Nederland anno 2021, je mag van iedereen houden, maar waag het niet om op jonge leeftijd zwanger te worden, dat is not done. Dat stigma moet eraf.”

Lees ook: Maureen werd moeder op haar zeventiende: ‘We hebben geen seconde getwijfeld’

Foto6 Met Gezin