Canva1 66

Tamara’s man overleed op 40-jarige leeftijd door maagkanker

Het verlies van een dierbare is ongelooflijk verdrietig. Over hem of haar praten, kan soms helpen. Wie was degene die overleed en wat is zijn/haar verhaal? Deze week vertelt Tamara (39) over haar man Marco die vorig jaar op 40-jarige leeftijd overleed. “We hadden niet gedacht dat het zo ernstig zou zijn.”

Tamara: “Marco was echt een mensenmens. Hij was altijd vrolijk, stond voor iedereen klaar en recht door zee. Soms floepte hij iets te snel dingen eruit waarover hij beter iets langer over had moeten nadenken, maar hij kwam er altijd mee weg als hij zijn grote glimlach liet zien.
We waren al sinds mijn zestiende samen. Op de middelbare school kregen we verkering met elkaar en na tien jaar trouwden we. Daarna volgden twee dochters waar we ontzettend trots op waren. Kortom, we leidden een gelukkig leven, totdat Marco in 2021 ziek werd.”

Slecht nieuws

“Het begon met kleine klachten. Zo had Marco steeds het gevoel dat hij heel snel vol zat als hij at. Ook had hij last van maagzuur en oprispingen. Ik dacht: dat gaat vanzelf wel weer over. Maar Marco wilde het graag bespreken met onze huisarts. Toevallig kreeg hij een vervanger en deze dokter stuurde Marco voor de zekerheid door naar het ziekenhuis. Daar werd een gastroscopie gedaan (een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm, red.). Het bleek dat Marco een flinke ontsteking in zijn maag had. Tenminste, daar ging zijn arts vanuit, maar een biopt wees anders uit. In het stukje weefsel dat was afgenomen, werd namelijk niet de bacterie gevonden die hoorde bij de ontsteking waar Marco’s arts aan dacht. Daarom werd hij doorgestuurd naar een gespecialiseerd ziekenhuis en na nog meer onderzoek kregen we in augustus het nieuws dat Marco maagkanker had met uitzaaiingen naar zijn buikvlies. Zijn nieuwe artsen konden niks meer voor hem doen.”

Verwachting

“Het was een vreselijke klap voor ons. Marco en ik hadden wel rekening gehouden met kanker, maar we hadden niet gedacht dat het zo ernstig zou zijn. Eerder dat hij chemotherapie moest ondergaan en daarna weer zou genezen. We konden het gewoon niet geloven. Lam geslagen lieten we het allebei op ons inwerken. Marco was ernstig ziek en er kon niks meer aan worden gedaan. De verwachting was dat Marco nog enkele maanden te leven had.”

Behandelingen in het buitenland

“Eenmaal thuis stak ik mijn kop in het zand. Ik was me weldegelijk bewust van het nieuws dat we gekregen hadden, maar ik wilde er niet aan. Er moest toch iets zijn waardoor Marco weer beter kon worden? Ik had er alles voor over en dus dook ik de medische wereld van behandelingen in. Uiteindelijk kwamen we bij een fantastische arts in België terecht. Hij bestudeerde alle onderzoeksresultaten van Marco en zei dat hij zeker iets voor hem kon betekenen. De behandelingen zouden dan wel niet levensreddend zijn, maar wel levensverlengend. En als ze zouden aanslaan, kwam Marco misschien ook in aanmerking voor nog een andere behandeling in Duitsland die wél levensreddend kon zijn.”

Goede resultaten

“Marco greep de kans met beide handen aan. Een aantal maanden onderging hij de behandelingen in België. Om de zoveel weken waren we er en daarna gingen we weer terug naar Nederland. Het mooie was dat de behandelingen na een tijdje aansloegen. Marco’s tumor werd kleiner en bijna alle uitzaaiingen waren weg. We dachten echt: dit gaat de goede kant op, maar helaas ging het ongeveer een half jaar later toch mis.”

Pauze

“De behandelingen bleken te heftig voor Marco’s buikvlies. Daarom moest hij tijdelijk stoppen met de behandelingen in België en daarna kreeg hij corona en een longontsteking. Absoluut niet bevorderlijk voor zijn gezondheid natuurlijk…
Later bleek dat de tumor tijdens de behandelingspauze weer was gegroeid. Hierdoor verslechterde Marco’s gezondheid en de chemobehandelingen sloegen ook niet meer aan.”

Genieten van de laatste maanden

“In november 2022 gaven Marco’s artsen aan dat ze echt niks meer konden doen voor hem. Alles wat mogelijk was in het buitenland hadden we geprobeerd, maar Marco had inmiddels ook uitzaaiingen in zijn lever en botten. Daarom moesten alle behandelingen worden gestopt en Marco kreeg het advies om te genieten van de tijd die hij nog had.”

Cadeautje

“Een aantal weken later, op 7 december 2022, overleed Marco. Hij werd slechts veertig jaar. Het was ongelooflijk verdrietig, maar voor mij was het een troost dat Marco zich in zijn dood had berust. ‘Dit is zoals het is’, zei hij vaak. ‘We kunnen er niks aan veranderen.’ En natuurlijk had hij gelijk. We wisten dat we een strijd waren aangegaan die we bijna niet konden winnen. De extra tijd die hij door de behandelingen gekregen had, was een cadeautje voor ons geweest. Maar toch, dit was niet hoe we onze toekomst hadden voorgesteld. We waren in de bloei van ons leven en opeens werd Marco daaruit weggerukt.”

41ste verjaardag

“Deze week vieren we op 5 oktober Marco’s verjaardag. Hij zou 41 jaar zijn geworden. Omdat hij niet van somberheid hield, gaan we op deze dag gezellig met de familie eten in zijn lievelingsrestaurant. Daar mag best een traan worden gelaten, maar ik weet zeker dat Marco gewild zou hebben dat we ook genieten. Want dat was waar Marco voor stond. Hij genoot van het leven, zijn gezin en alles wat hij deed en dat is hoe hij graag herinnerd wil worden.”

Tekst: Renée Brouwer
Foto’s: eigen foto

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.