Ontwerp Zonder Titel 2023 06 20t143321.891

Suzanne liep in één jaar drie marathons

Welke dag zal jij nooit vergeten? Elke week vertellen lezeressen over een bepaalde dag in hun leven die ze altijd bij zal blijven. Deze week is dat Suzanne (46) die vorig jaar de marathon in Parijs liep. Daarna had ze de smaak te pakken en volgden de marathons in Amsterdam en Rotterdam.

Suzanne: “Het kwam door een berichtje op Facebook, in oktober 2021. Iemand waarmee ik bevriend ben, postte een foto van zijn deelname aan de marathon in Parijs en ik dacht: wat gaaf! Zelf liep ik al acht jaar hard, maar was geen professionele renner. Ik vond het gewoon leuk om te doen. Af toe rende ik tien kilometer of een halve marathon, maar meer dan dat zat er niet voor mij in. Tenminste, dat dacht ik, totdat ik de post van mijn kennis zag. Hij rende ook voor zijn plezier, maar had het toch maar even mooi geflikt, die marathon in Parijs. Voor mij is dat de mooiste stad die er is.
Toevallig was ik op dat moment op vakantie in Frankrijk, dus ik googelde naar meer informatie. En voordat ik het wist, had ik me ingeschreven voor de volgende marathon in 2022 in Parijs. Superspannend vond ik dat!”

Veel trainen

“Eenmaal terug in Nederland ging ik meteen aan de slag met de voorbereiding. Zo huurde ik een personal trainer in die voor mij een ‘hardloopschema op maat’ maakte. Ik trainde drie keer per week en mijn personal trainer keek mee via de hardloopapp. Vaak stuurde hij mij bij of hij gaf me complimenten. Dat werkte heel motiverend. Het voelde echt of we samen een team vormde. Ook paste ik mijn voedingspatroon aan. Ik stopte bijvoorbeeld met het drinken van alcohol en at heel veel groenten. Door deze aanpassingen merkte ik dat veel meer energie kreeg. Daarnaast werd mijn conditie door al het sporten beter en voelde mijn lichaam sterker.”

Relaxed

“Op 3 april 2022 was het zover: de marathon in Parijs. Ik had er ontzettend veel zin in en was helemaal niet zenuwachtig. Doordat ik heel hard had getraind, wist ik dat ik het kon. En dus ging ik relaxed van start.”

Eigen tempo

“Een marathon is altijd 42,195 kilometer lang en ik wilde hem in vierenhalf uur lopen. Vlak daarvoor had mijn trainer me al gewaarschuwd: na de eerste dertig kilometer zouden waarschijnlijk veel lopers uitvallen, dus zijn advies was om mijn tempo rustig op te bouwen. Tijdens het rennen besefte ik dat hij gelijk had. De ene na de andere loper kreeg het zichtbaar moeilijk, maar ik focuste op mezelf. Ik voelde me goed en hield het prima vol.”

Overwinning

“Uiteindelijk behaalde ik na vierenhalf uur de finish. Het had ook echt niet langer moeten duren. Ik was kapot, maar wat was ik blij dat ik het had gehaald. Mijn eerste marathon, het voelde als een enorme overwinning. Ik dacht: als ik dit kan, dan kan ik alles.”

Minder tijd

“Amper een week later schreef ik me in voor de marathon in Amsterdam in oktober 2022. Die rende ik in vier uur en twintig minuten. En de marathon die ik dit jaar in april in Rotterdam deed, legde ik nog sneller af: in vier uur, zes minuten en 57 seconden.
Hoewel het niet per se mijn doel is om de marathons steeds sneller af te leggen, merk ik dat ik elke keer minder tijd nodig heb. Zo mooi vind ik dat. De resultaten van mijn al trainingen worden bij elke marathon steeds beter zichtbaar.”

Kleine avonturen

“Inmiddels ren ik vier keer en ga ik minstens één keer per week naar de sportschool. Mijn doel is om in november 2024 de marathon in New York te lopen. Dat lijkt me geweldig om mee te maken. Ik geniet vooral van de reis ernaartoe. Voor mij zijn al mijn trainingen kleine avonturen. Allemaal om dat ene doel te behalen: fijn sterk en gezond de finish over te komen.
Hardlopen betekent alles voor mij. Als er iets is op werk of thuis, dan kan ik met hardlopen mijn rust vinden. Daarom zou ik nooit meer zonder kunnen. Dankzij die ene dag in Parijs is mijn leven in een jaar tijd positief veranderd. En daar ben ik heel erg trots op!”

Tekst: Renée Brouwer
Foto: eigen foto

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.