Placeholder

Suzan & Freek: ‘Mooi dat we het allemaal samen mogen meemaken’

Opeens waren ze daar: Suzan & Freek, met hun monsterhit Als het avond is. Behalve partners in de hitlijsten zijn ze dat ook in het gewone leven. Lijkt ons soms best lastig…

Opeens waren ze daar: Suzan & Freek, met hun monsterhit Als het avond is. Behalve partners in de hitlijsten zijn ze dat ook in het gewone leven. Lijkt ons soms best lastig…

“Er is best veel gebeurd de laatste tijd”, zegt Suzan Stortelder (27), de helft van hitduo Suzan & Freek, met gevoel voor understatement. Want ja, dat mag je zeggen! Het leven van Suzan en haar zang- én levenspartner Freek Rikkerink (26) veranderde het afgelopen jaar compleet. Jarenlang postten ze elke week een filmpje op Facebook, waarin ze steeds een ander, bekend nummer zongen en speelden. Toen hun cover van Don’t let me down van The Chainsmokers door de band zelf werd gedeeld, ging het los. Het filmpje ging viraal. Vervolgens schreven ze een eigen single, Als het avond is, die – al duurde het even – een nummer 1-hit werd. Suzan en Freek zegden allebei hun baan op, om helemaal voor de muziek te gaan. Dat werkte: ook de opvolger Blauwe dag ging als een speer. Deze maand brengt het stel hun debuutalbum Gedeeld door ons uit én gaan ze de theaters in.

Jullie kennen elkaar al sinds de middelbare school. Vertel eens.

Freek: “We zaten op dezelfde school in de Achterhoek en speelden allebei in wat schoolbandjes. Zo kenden we elkaar eerst alleen van gezicht. Je had toen nog msn. Daarop voegden we elkaar toe en zo raakten we ‘aan de praat’. We merkten al snel dat het klikte. Suzan zat eerst in een meidenbandje. Toen ik dat zag, vond ik het al interessant.”
Suzan: “Ja, dat vond je zeker van alle meiden in die band!”
Freek: “Nee, vooral jou…”
Suzan: “In het muzieklokaal mocht je lekker zelf muziek maken, daar kwamen mensen uit verschillende klassen bij elkaar. Want Freek was toen veertien en ik vijftien, ik zat een klas hoger. Toen we op een gegeven moment samen in een bandje zaten, sloeg de vonk over.”

Zijn jullie allebei opgegroeid met muziek?

Suzan: “Ik kom wel uit een muziekfamilie, ja. Mijn moeder speelde basgitaar, mijn zus gitaar en mijn broertje drumde, dus we konden met z’n allen muziek maken. Oorspronkelijk speelde ik alleen piano, pas later ben ik erbij gaan zingen.”
Freek: “Bij ons zat iedereen in de harmonie. Ik speelde daar trombone. Uiteindelijk ben ik gaan gitaarspelen, terwijl de rest bij de blaasinstrumenten bleef.”

Lees ook: De zomer van Krystl: ‘Elk jaar wil ik iets doen wat ‘moeilijk’ is’

Hoe was jullie jeugd verder?

Suzan: “Ik ben opgegroeid op een boerderij. Daar in de buurt was niet zo veel te doen, dus ik speelde vooral buiten en we maakten dus muziek. We hadden een muziekhok op het erf waar je keihard kon spelen: in een straal van tweehonderd meter woonde toch niemand. Ik ben de middelste van drie kinderen, met een oudere zus en een broertje.”
Freek: “Ik heb ook een broer en zus, maar ben de jongste. Wij groeide gewoon in een straat op, wel in een klein dorp. We moesten allebei ver fietsen naar school.”
Suzan: “En naar elkaar toe. Er zat nog een dorp tussen onze woonplaatsen, dus waren we wel acht kilometer onderweg. Freek had al vroeg een brommer, die goed was opgevoerd en superhard kon. Daarmee kwam hij naar mij toe, bijvoorbeeld om me op te halen voor school. Dan ging ik achterop. Mijn ouders vonden dat helemaal niks.”

Jullie gingen allebei iets anders studeren, nog veel verder uit elkaar…

Suzan: “Bij ons in het oosten is het al snel van: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. We hadden dus nooit gedacht dat we zo ver konden komen als nu. Sowieso dachten we: als je een muziekopleiding doet, word je muziekleraar. Dus hielden we de muziek als hobby en gingen we qua studie iets anders doen. Ik wilde een universitaire opleiding volgen, want ik kwam van het vwo, maar wel iets creatiefs. Het werd Bouwkunde in Delft, want ik was ook wel technisch en kon zo tegelijk mooie dingen maken. Uiteindelijk werd ik binnenhuisarchitect en had mijn eigen interieurbureau. Ik werkte voor particulieren, maar ook veel voor bedrijven.”

Freek: “Ik heb er nog wel over gedacht het Conservatorium te gaan doen, maar had niet het idee dat ik met muziek ooit mijn brood kon verdienen. Dus begon ik in Tilburg aan een studie gericht op muziek en evenementen. Ik was altijd al degene die in bandjes alles om de muziek heen regelde, dat vond ik leuk. Via die opleiding liep ik eerst stage in de Ziggo Dome en bij het Zwarte Cross festival. Daarna bij platenmaatschappij Sony, waar ik ben blijven plakken en uiteindelijk radiopromotor werd.”

De rest van het interview met Suzan & Freek lees je in Vriendin 39