Stefanie (1)

Stefanie: ‘Ik check alle kasten en spit reclamefolders door voor aanbiedingen’

Een strakker huishoudboekje hoeft niet ten koste van gezelligheid en gulheid te gaan. Maar budgetteren is wel tijdrovend.

Supermarktentocht

Ik lette al op onze uitgaven, maar was meer gefocust op mijn schaarse vrije tijd. Daarom deed ik de boodschappen zo snel mogelijk bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Soms nam ik overbodige artikelen mee, omdat ik niet goed had gekeken naar wat er nog in huis was. Nu check ik alle kasten en spit reclamefolders door voor aanbiedingen, zonder mij te laten leiden door onnodige A-merken of overbodige producten. Met mijn boodschappenlijstje bij de hand vergelijk ik online de prijzen van verschillende supermarkten. Achter elk product zet ik de naam van de winkel waar het betreffende artikel het goedkoopst is. Dan stap ik op de fiets voor de supermarktentocht.

Commentaar

Het nieuwe boodschappendoen bespaart ons ruim twintig euro per week en valt niet op. Ik heb één keer commentaar gehad. ‘De macaroni smaakt rubberachtig,’ zei Dirk laatst. Hij had het zelf klaargemaakt. Ik twijfel niet aan zijn kookkunst, dus wijdde ik het aan de kwaliteit van de pasta. Als de smaak in het geding komt, mag een product best duurder zijn. Ook besteed ik wekelijks een paar euro aan iets extra’s, zoals een zakje paaseitjes en zorg ervoor dat we niet elke week dezelfde voedingsmiddelen wegkauwen.

Dierenbudget

In mijn Excel overzicht met in- en uitgaven staat ook een veldje met ‘dieren.’ Onze kat eet speciale brokjes en krijgt medicatie tegen artrose. Daar valt niet op te besparen. Wel koop ik zaagsel en hooi voor Adriana’s cavia’s in grootverpakking, wat voordeliger is. Deze week gingen we over het dierenbudget heen. Onze kat had een opengesprongen abces achter zijn oor. Hij schudde met zijn kop en zag er niet happy uit. We bezuinigen niet op het welzijn van onze huisdieren en gingen met kater Boeddha naar de dierenarts. Het oortje van onze kat werd geschoren en gereinigd. Daarna zag het er al een stuk beter uit. Het ontstekingsremmende middel tegen artrose – dat Boeddha toch al dagelijks krijgt – werkt volgens de dierenarts ook voor deze wond, dus hoefden we geen extra medicijnen te kopen. Wel waren we vijfenveertig euro consultkosten kwijt.

Energiebesparend

Ik besef dat ik dat geld de afgelopen twee weken op de boodschappen heb beknibbeld. En ik realiseer mij nog iets: deze ‘way-of-shopping’ is tijdrovend, maar bespaart energie. Ik ben fitter dan wanneer ik heb lopen jakkeren. Prijsbewust winkelen is leuk, omdat het loont. De energie die het daardoor oplevert, compenseert dat uurtje tijdverlies wel weer.

Lees ook: Stefanie: ‘Het was een zware bevalling, maar de unicorn is geboren’

Over Stefanie

Stefanie (47) adopteerde de kinderen van haar vriend. Tien jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen