Stefanie (1)

Stefanie: ‘De foto’s worden beter, maar man, wat kun je walgen van jezelf!’

De ene na de andere bril komt op mijn neus. Ik weet het niet hoor. De leuke, randloze brillen maken mijn gezicht flets. Ik ben blij dat mijn partner erbij is en geduldig meekijkt.

Vanwege droge ogen draag ik geen lenzen meer. Een mooie bril is niet lelijk, maar ik heb een bril met een zwart montuur. Ik dacht dat die bij mij paste, maar de donkere randen staan toch wat hard. Bovendien is de sterkte van de glazen niet meer optimaal. Veraf wordt minder. En om goed te kunnen lezen moet ik mijn bril vaak omhoog doen.

Keuzestress

We krijgen cappuccino en maken er een leuk opticienuitje van. Toch is een bril uitzoeken een serieuze zaak. Een bril met multifocale glazen kost veel geld. Een miskoop kan ik mij niet permitteren. Wel mag ik er een gratis zonnebril op sterkte bij uitzoeken – nog meer keuzestress! Maar wel leuk. Op de een of andere manier staat een zonnebril al gauw goed. Ik heb dan ook snel een leuk exemplaar gevonden. Voor de normale glazen kies ik uiteindelijk een fijn vlindermontuur in een kleur die het midden laat tussen goud en rosé.

Mooie selfie

Ik ben nog vrij en kan de bril op een werkdag ophalen. Mijn vriend en kinderen heb ik een foto beloofd. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op de selfie die ik voor mijn OV-chipkaart maakte, had mijn jongste dochter nogal wat negatief commentaar, maar de conducteur zei er niets van, dus functioneel gezien is hij goed.

Nu lukt het weer niet om een acceptabele foto van mezelf te maken, dus google ik: ‘Hoe maak je een mooie selfie?’ Ik krijg tips die mij een perfecte selfie beloven: draai je neus een beetje naar rechts of links, houd de camera een stukje boven je hoofd, doe je kin iets omlaag. De foto’s worden beter, maar man, wat kun je walgen van jezelf! Dat is geen volwassen uitlating voor een vrouw die er normaal uitziet. Toch ben ik blij ook te lezen dat selfies je gezicht vervormen door de armlengte afstand; neus oogt groter, kin korter. Hoe dan ook, dit ben ik nou eenmaal en deze brillen horen vanaf nu bij mij.

De selfies met de nieuwe brillen worden gelukkig goedgekeurd. Voor mezelf moeten de brillen wennen. Het leesgedeelte is goed. Ik lees de reacties op mijn selfies zonder de bril omhoog te hoeven doen. Functioneel zeg ik: een 9, esthetisch een 6,5 met ruimte voor een hoger cijfer naarmate ik mijn nieuwe look meer accepteer.

Schermafbeelding 2022 08 11 Om 11.16.37

Lees ook: ‘Oeps, een inschattingsfoutje. Het hoeft natuurlijk niet’

Over Stefanie

Stefanie (48) adopteerde de kinderen van haar vriend. Elf jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.