Stefanie

Stefanie: ‘Niet alle TikTok-filmpjes zijn een goed voorbeeld voor anderen’

’s Avonds zitten we vaak even met Adriana op de bank. Als het jeugdjournaal dan komt, kijken we daarnaar. Ik snap dat de rubriek ‘Check dit dan’ in het leven is geroepen.

TikTok-filmpjes

Daarin worden allerlei internetfilmpjes getoond. Dat is vermakelijk voor kinderen. Tussen die filmpjes was bijvoorbeeld een gamende jongen te zien die samen met andere gamers via Minecraft ziekenhuizen nabouwde. Zo zamelde hij geld in voor het goede doel. In het rubriekje zie je ook grappige filmpjes. Niet alles hoeft immers educatief te zijn. Maar laatst vertelde de presentatrice over een TikTok-filmpje: ‘Een account zoals het volgende heb ik nog nooit gezien.’

Vechten met zichzelf

Ik zag een excentrieke jongeman staan en dacht even dan hij een danser was, maar toen werd uitgelegd: ‘Dit is Mookiie. Zijn hele TikTok staat vol filmpjes waarin hij met zichzelf vecht.’ Stomverbaasd keek ik toe hoe de man – met een kleurrijke pruik op – aan zichzelf vroeg of hij zijn laatste pizza had opgegeten. Daarna sloeg hij erop los en gooide zichzelf tegen een bed. Ook schopte hij zichzelf tegen een deur. De man oogde als een agressieve en slechte acteur. Zonder uitleg zou ik niet begrepen hebben dat hij met zichzelf in gevecht was. Deze man scheen meer dan twee miljoen volgers te hebben. Nu het jeugdjournaal hem heeft gepromoot, zijn het er vast nog meer geworden.

Geen goed voorbeeld

Ik leg weleens aan Adriana uit dat iedereen iets op TikTok kan plaatsen, waardoor niet alle filmpjes een goed voorbeeld voor anderen zijn. Zo vind ik sommige filmpjes licht seksueel getint of vrouwonvriendelijk. Het jeugdjournaal bekritiseerde Mookiie niet. Ze moeten natuurlijk objectief blijven. Maar zij hadden ervoor kunnen kiezen geen aandacht aan Mookiie te besteden. Ik probeer niet ouderwets te zijn. Internet is vaak nuttig en vermakelijk. Tevens vind ik dat iedereen zichzelf mag zijn. Maar vervaagt de grens tussen zelfexpressie en agressieve aandachttrekkerij niet een beetje? Of ben ik nu toch ouderwets?

Ouderwets?

Het jeugdjournaal dat 40 jaar bestaat is een supergoed kinderprogramma. Deze week keken we naar een jubileumuitzending. Er kwamen oude nieuwsitems en rages voorbij. Alles leek nog maar kort geleden. De kinderen van nu verschillen (afgezien van kleding en haarstijl) niet eens zo veel met de internetloze kinderen van toen. Vanbinnen zijn kinderen gewoon kinderen gebleven met een oprechte mening over de wereld. Maar als een zichzelf slaande Mookiie met twee miljoen volgers door het kindvriendelijke jeugdjournaal gepromoot wordt, dan voel ik mij toch even niet in deze tijd passen.

Lees ook: ‘Soms bekruipt mij een onbestemd, akelig en mistroostig gevoel’

Over Stefanie

Stefanie (47) adopteerde de kinderen van haar vriend. Negen jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.