Stefanie (1)

Stefanie: ‘Dirk gaf mij de ruimte weer te worden wie ik ben’

De liefde van mijn leven wil ik het mooiste cadeau geven. Dat klinkt romantisch, maar daar blijft het bij. Ik weet nooit wat ik voor Dirk moet kopen.

Cadeau uitzoeken

Van hem krijg ik: bloemen, kaartjes, sieraden, tijdschriften en chocolaatjes. Hij verdient ook een bijzonder cadeau. Zeker voor zijn verjaardag. Geen automatten die hij zelf op een website uitzoekt en ik alleen nog maar via onze gezamenlijke rekening hoef te betalen. Nee, het moet een cadeau zijn dat niet in financiële waarde of praktisch gemak is uit te drukken. Ik heb het vroeger wel geprobeerd, maar Dirk is kritisch en eerlijk, waardoor ik met een afgekeurde metaaldetector of niet in de smaak vallend T-shirt terug moest naar de winkel. Adriana heeft een kaartje en een zak snoep gekocht. ‘Denk je dat papa die gekleurde vruchtensnoepjes lust?’ vraag ik lachend als ik haar verlekkerd naar de snoepjes zie kijken.

Naar Schotland

Ineens weet ik iets. We hebben met elkaar nog nooit een verre reis gemaakt en dromen over de hybriden aan de westkust van Schotland. Dirk wil graag naar Isle of Skye. In coronatijd is dat geen optie. Ik besluit een boek over Schotland te kopen. Toeval of niet, in de inleiding staat een beeldend stukje over Isle of Skye. De magie van het eiland komt uit de woorden tot leven. De gekleurde snoepjes worden tot Adriana’s vreugde uitgedeeld en het boek hoeft niet terug naar de winkel. Dirk bladert er geïnteresseerd in.

Mooiste cadeau

Eindelijk iets moois voor de man van wie ik meer krijg dan cadeautjes die te koop zijn. Hij schonk mij vijf kinderen en zoveel vertrouwen dat ik zijn oudste vier mocht adopteren. Hij gaf mij hoop door positief het ivf-proces in te gaan voor ons vijfde kindje. Wij delen de ervaring dat niets vanzelfsprekend is als je beschadigde kinderen groot brengt; het kan goed gaan, maar er kunnen ook problemen ontstaan.

Dankbaar

Door de moeizame jaren in ons gezin raakte ik mezelf kwijt. Dirk gaf mij de ruimte weer te worden wie ik ben, zelfs nu er bij sommige van onze kinderen gaten in het contact zijn ontstaan en wij allebei anders met deze afstand omgaan. Hij gaf mij leven in tijden dat hij door alle onrust niet goed aan zijn eigen leven toekwam. ‘Denk je dat we volgend jaar naar Schotland kunnen?’ vraag ik. ‘Misschien en anders over twee of drie jaar,’ antwoordt Dirk vol vertrouwen. Deze man gun ik magie, eindeloze leegtes, diepe lochs, adembenemende kleuren, prachtige wolkenvelden, idyllische landschappen… Isle of Skye.

Lees ook: Stefanie: ‘Had deze persoon gezien hoe ik stenen opraapte?’

Over Stefanie

Stefanie (47) adopteerde de kinderen van haar vriend. Tien jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.