Stefanie (1)

Stefanie: ”Jij komt voor het caviaprobleem’, groet de trimster mij’

Hoe is die klittenvacht erin geslopen? Jarenlang ging het goed met de halflange vacht van de cavia’s van mijn dochter.

Misschien kunnen de knaagdiertjes zichzelf minder goed onderhouden nu ze wat ouder worden. Als een viltlapje zitten de haren vanaf de huid aan elkaar. Met een simpele kam- en knipbeurt krijg ik de vacht niet meer klitvrij. Ik heb medelijden met de beestjes, maar voel me vooral schuldig. Ik, principieel vegetariër en dierenvriend, heb dit onder mijn ogen laten gebeuren!

Trimmer

De dierenarts laat weten dat dit werk voor een trimmer is. Ik kan geen knaagdierentrimsalon vinden, dus bel ik een hondentrimsalon. ‘Ik heb een rare vraag…’ De trimster lacht mij niet uit. Ze heeft blijkbaar verstand van cavia’s: ‘Je kunt ze beter in hun vertrouwde omgeving laten. Het zijn stressvolle dieren. Waarom probeer je het niet zelf?’ Ik kan een speciaal kammetje bij haar kopen.
‘Jij komt voor het caviaprobleem,’ groet de trimster mij, waarna ze haar hond roept. Een indrukwekkende koningspoedel springt soepel op de behandeltafel.
‘Kijk, ik begin bij de klit en houd mijn hand tegen de huid, zodat het niet trekt.’ Hoewel het goedverzorgde beest klitvrij is en niet op een cavia lijkt, is de werkwijze duidelijk.
Ik koop het kammetje en krijg een aangebroken fles antiklit spray mee.
‘Laat je even weten hoe het is gegaan?’ vraagt de trimster. Ik ben jaloers op de kundige dierenvriend. Zou het mij wel lukken? vraag ik me af.

Caviatrimsalon

Mijn jongste dochter en ik richten onze caviatrimsalon in met: een handdoekje, kammetje, antiklit spray, schaartje en een bakje vol stukjes komkommer en paprika.
Voorzichtig begin ik met Lotje, terwijl mijn dochter haar een stukje paprika geeft. De cavia laat een piepje horen, dat duidelijk klinkt als: ‘Au!’ Ik aai het arme beestje, terwijl mijn dochter een kampoging waagt. Als er een paar klitjes verwijderd zijn, gaan we verder met Snoetie en heeft Lotje pauze. Zo worden ze om de beurt stukje bij beetje ontklit. Hoewel ik dacht dat de klus alleen door een professional geklaard kon worden, merk ik dat er schot in komt. De zielige piepjes verdwijnen en de Teddyvachtjes worden zacht en glanzend.

Mooie, oude dag

Alle klitten zijn eruit! De cavia’s zitten tevreden in hun grote hok. Er klinken alleen nog blije en hongerige piepjes. Ik ben trots op het resultaat. Het welzijn van knaagdieren in een kooi blijf ik twijfelachtig vinden, maar we hebben ze nou eenmaal, dus geven wij hen een mooie, oude dag. En wie weet beginnen we nog eens een caviatrimsalon.

Lees ook: ‘Plotseling duikt hij weer op… de black-out’

Over Stefanie

Stefanie (48) adopteerde de kinderen van haar vriend. Tien jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.