Stefanie (1)

Stefanie: ‘Er zou over iedereen een biografie geschreven moeten worden’

Mijn dochter is bezig met haar Sinterklaassurprises; één voor thuis en één voor op school. Ondertussen gaan de schooltoetsen gewoon door, week op week: Engels, topografie, Engels, topografie enzovoorts.

Door Adriana te overhoren, verbeter ik mijn kennis. Zo wist ik niet eens precies hoe het voormalige Joegoslavië is opgedeeld. Ik voel me soms zo dom. Geen idee hoe ik aan mijn minderwaardigheidscomplex kom. Misschien is het aangeboren. Het kan beperkend werken. Gelukkig accepteer ik mezelf steeds meer. Ik durf mijn manuscript naar een uitgever te sturen, omdat ik denk dat ik een mooi verhaal heb geschreven.

Ariana Grande

Adriana moet naast knutselen en leren ook een spreekbeurt voorbereiden. Het maken van een PowerPoint presentatie lukt haar prima. Ik help met de tekst. De spreekbeurt moet over een invloedrijk persoon gaan. Mijn dochter heeft voor Ariana Grande gekozen. (What’s in a name.) Er is veel informatie over de zangeres te vinden. Ik zou haar niet kiezen. Dat geeft niet. Biografieën behoren sowieso tot mijn favoriete genres. Door over iemand te lezen, groeit mijn waardering of begrip voor die persoon.

Meer begrip

Ik begrijp waarom Nina Simone een lastig karakter had, als ik lees over de apartheid waarmee zij te maken had. En hoewel Ariana Grande mij niet zo veel zei, krijg ik respect voor haar nu ik lees dat ze principieel veganist is en bijna tien honden uit het asiel heeft geadopteerd. Ook zet ze zich in voor goede doelen. Er zou over iedereen een biografie geschreven moeten worden. Dan zouden we meer begrip voor elkaar hebben. Als ik een biografie over mezelf zou lezen, zou ik wellicht meer zelfrespect krijgen. Ik vind niet alle liedjes van Ariana Grande mooi, maar heb bewondering voor haar lange lijst met: albums, singles en prijzen. Ook heeft ze veel acteerwerk gedaan. In 2017 werd bij de Manchester Arena een aanslag gepleegd aan het einde van een concert van Ariana Grande. Er vielen doden en gewonden. De zangeres gaf een benefietconcert ten bate van de slachtoffers en nabestaanden. Ze verwerkt het trauma en andere gebeurtenissen uit haar leven via muziek. Mooi om over die uitlaatklep van haar te lezen. Het voorbereiden van de spreekbeurt verloopt soepel. Adriana is gemotiveerd en ik voel mij niet dom. Dit kan ik! Ik wist weinig over Ariana Grande, maar voel me daardoor niet minderwaardig. Hoogstens een beetje oud. Ach, ik spijker mijn leeftijd wel bij door samen met mijn dochter naar liedjes van Ariana Grande te luisteren.

Lees ook: ‘Zo valt mijn irritante moedertrekje vast niet op’

Over Stefanie

Stefanie (48) adopteerde de kinderen van haar vriend. Tien jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *