Stefanie (1)

Stefanie: ‘Afspreken met vriendinnen lukt zelden’

Andere vrouwen hebben het wel eens over ‘een vriendinnendag’. Meestal hebben die vrouwen zelf hordes vriendinnen met wie dagjes gepland worden. Superleuk, maar waar halen zij de tijd vandaan?

Vrije tijd kun je – net als geld – maar 1 keer uitgeven; op is op. Ik besteed mijn tijd aan mijn gezin en de kinderen die al uit huis zijn. Dan heb ik ook nog een paar zussen en als ik vrij ben van mijn werk, roept er altijd wel een huishoudelijke taak. Een zeldzaam, verloren uurtje spendeer ik aan mijn passie: schrijven.

Tijd maken

Af en toe bel ik met een vriendin. Dan kletsen we met gemak 2 uren en blijft het huishouden liggen. Maar afspreken lukt zelden. Het is niet zoals vroeger toen we dicht bij elkaar woonden en we ons geen zorgen hoefden te maken over een baan of het huishouden. We slenterden door het centrum en keken naar komedies op tv. Zeeën van tijd die we samen vulden. Ik kan me er niets meer bij voorstellen. Zelfs in de vakantie niet. Dan probeer ik tijd vrij te maken om te schrijven en te lezen. Ik pak het wel op, maar na een tijdje voel ik toch weer een plicht in mijn nek hijgen.

Vriendinnendag

Ik heb me voorgenomen aan het tweede deel van een kinderverhaal te beginnen als mijn partner weer aan het werk is en mijn dochter een ponydag heeft. Dan zal ik de boel de boel laten.
Maar tijdens een belsessie met mijn vriendin, willen we toch echt afspreken. Dat is zo lang geleden. Ik nodig haar spontaan uit op die ene dag in de vakantie dat ik alleen ben. Zij heeft dan ook nog vrij. Als we dan niets plannen, zal het waarschijnlijk lang duren voordat we elkaar zien. Dus ik verruil de schrijfdag voor een vriendinnendag.

Naarmate de datum dichterbij komt, heb ik er steeds meer zin in.
Eindelijk is het zo ver. We praten wat af. Ondertussen lunchen we en zetten een oude film op. Volwassen vrouwen, maar toch nog die meisjes van vroeger. Het is een gezellige dag. Ik denk niet één keer aan wat ik allemaal met die tijd had kunnen doen.

Uiteindelijk kijk ik toch op de klok. Mijn dochter moet opgehaald worden. Dat is ook prima. Ik ben helemaal opgeladen. Dom dat ik vastroest in zelfopgelegde verplichtingen. Het is gezond om alles eens los te laten en met een vriendin af te spreken, maar bovenal is het superleuk.

Lees ook: ‘Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik sneller angst ervaar’

Over Stefanie

Stefanie (48) adopteerde de kinderen van haar vriend. Elf jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.