Canva1 2023 05 19t094203.942

Simone is weddingplanner: ‘Elke bruiloft heeft iets speciaals’

Een stervensbegeleider, een crime scene schoonmaker, een seksspeeltjestester… Verschillende lezeressen vertellen elke week over hun bijzondere beroep. Deze week Simone (45) die weddingplanner is. “Oude kastelen hebben iets speciaals. Daar kun je een heerlijke, sprookjesachtige sfeer creëren.”

Je bent weddingplanner. Wat houdt je werk precies in?

“Het plannen van een bruiloft kost veel tijd. Als weddingplanner ondersteun ik in de organisatie van een bruiloft. Dat kan de totale planning zijn, maar het komt ook voor dat ik voor bepaalde onderdelen word ingehuurd. Verder zorg ik er als ceremoniemeester voor dat de bruiloft vlekkeloos verloopt.”

Wat leuk. Doe je dit werk al lang?

“Sinds 2019. Helaas lag de trouwbranche in 2020 en 2021 stil door corona, dus vorig jaar heb ik pas voor het eerst een vol seizoen kunnen meedraaien. Ik had het meteen heel druk, omdat veel bruiloften door corona waren doorgeschoven, maar dat vond ik alleen maar leuk. Ik ben altijd helemaal in mijn element als ik lekker mag gaan plannen.”

Waarom ben je dit werk gaan doen?

“Zestien jaar geleden ging ik zelf trouwen. Omdat ik het vroeger al leuk vond om feestjes te organiseren, dacht ik: die bruiloft regel ik zelf wel. Helaas viel dat best tegen. Ik had geen idee wat er met de planning van een bruiloft allemaal komt kijken. Zo moet je niet alleen rekening houden met een bruidsjurk, maar ook met de locatie, de catering, de uitnodigingen, enzovoort. Tegen de tijd dat ik eindelijk ging trouwen, was ik doodmoe. Gelukkig beleefden mijn man en ik een geweldige dag, maar dat zette me wel aan het denken.”

Wat dacht je dan?

“Ik dacht: wat als ik hier mijn werk van maak? Op dat moment werkte ik nog in de kinderopvang, maar ik was veel met het plannen van mijn bruiloft bezig geweest. Er waren vast meer vrouwen die hun bruiloft net als ik allemaal zelf regelden. Zij konden waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken en daarom besloot ik een aantal jaar een carrièreswitch naar weddingplanner te maken. Op zich wilde ik dat wel eerder doen, maar met kleine kinderen thuis was dat op dat moment nog niet zo handig.”

Maar toen ze groter waren wel?

“Zeker, want toen had ik wat meer mijn handen vrij. Hoewel je voor het werk als weddingplanner geen opleiding nodig hebt, wilde ik graag eerst meer leren erover. Daarom deed ik een opleiding weddingplanner en daarna zegde ik mijn baan in de kinderopvang op om voor mezelf te beginnen.”

Spannend! Wat is je leukste bruiloft tot nu toe geweest?

“Poeh, dat is lastig te zeggen, want elke bruiloft heeft iets speciaals. Maar ik ben gek op het strand, dus die locatie vind ik altijd leuk om te trouwen. En oude kastelen hebben ook iets speciaals. Daar kun je een heerlijke, sprookjesachtige sfeer creëren. Ik vind het dus echt te gek om een kasteelbruiloft te organiseren.”

Wat verdient je werk ongeveer?

“Ik doe tien tot twaalf bruiloften per jaar en houd daar ongeveer 2000 euro netto per maand aan over.”

Organiseer je ook bruiloften in het buitenland?

“Nog niet, maar dat zou ik wel graag willen. Mijn man en ik willen in de toekomst het liefst emigreren naar Spanje, dus wie weet dat ik daar nog eens een mooie bruiloft kan plannen.”

Heb je tips voor anderen die weddingplanner willen worden?

“Loop een keer mee met een weddingplanner, dan weet je meteen wat het werk inhoudt. En een opleiding kan ook nooit kwaad. Er zijn een heleboel weddingplanners die opleidingen geven en daar kun je echt heel veel van leren!”

Meer weten over het werk van Simone als weddingplanner? Check haar site: www.trouwhartig.nl.

Tekst: Renée Brouwer
Foto: eigen beeld

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.