Canva1 2022 11 08t130444.626

Roos heeft thuis een urban jungle: ‘Ik heb een stuk of 150 planten’

Ongeveer 150 potten met allerlei soorten planten en stekjes, een mooie kas in de achtertuin en zes verschillende terraria. Bij Roos (38) thuis staat of hangt bijna overal waar genoeg licht is een plant. En dat allemaal omdat ze in 2016 op YouTube filmpjes over planten keek. “Binnen drie weken had ik in de woonkamer vijftig orchideeën staan die ik graag wilde redden van de dood.”

Roos: “Ik ben opgevoed door een moeder en oma die erg van planten hielden. Als kind was ik het dus niet anders gewend dan dat wij veel groen in huis hadden. En toen ik als student op kamers ging, kreeg ik als vanzelfsprekend ook wat planten mee. Toch ontwikkelde mijn fascinatie voor planten zich pas later. In 2016 kwam ik door een burn out namelijk thuis te zitten en omdat ik me heel nutteloos voelde, begon ik video’s over het verzorgen van planten te kijken. Dat gaf me zoveel ontspanning dat ik het ook graag wilde doen. Daarom plaatste ik op Facebook een oproep voor orchideeën die wat liefde nodig hadden. Bij wie mocht ik ze gratis ophalen, zodat ik ze kon proberen te redden van de dood? Voordat ik het wist, had ik vijftig exemplaren in de woonkamer staan. Allemaal gekregen van oude omaatjes die me veel succes wensten.”

Veel voldoening

“Met behulp van de YouTube-video’s lukte me om een groot deel van de orchideeën opnieuw leven in te blazen. Dit gaf me enorm veel voldoening. Alleen: wat moest ik met al die orchideeën? Het zijn langzaam groeiende planten en ik wilde graag meer actie. Daarom gaf ik de meeste oma’s die mij hun plant hadden gedoneerd weer een gezond exemplaar terug en hield ik er één voor mezelf. Ondertussen stortte ik me op andere planten.”

Filmen in tuincentra

“Via een open dag van een bijzondere plantenwinkel kwam ik in contact met andere plantenliefhebbers. Net als ik vonden ze planten erg leuk en zo ontwikkelde ik me steeds verder in de plantenwereld. Na een tijdje maakte ik op Instagram een pagina aan waarop ik al mijn plantenavonturen deelde en op mijn YouTube-kanaal (waar ik al regelmatig video’s over yoga postte) postte ik mijn eerste plantenvideo’s. Eerst liet ik mijn eigen planten zien en daarna begon ik ook filmpjes te maken in tuincentra. Eigenlijk waren die video’s heel simpel. Ik liet gewoon alles zien wat er te koop was en dat sloeg meteen heel goed aan.”

Green house

“Inmiddels ben ik nu dus een ware ‘plantfluencer’. Ik geef af en toe nog wel yoga workshops, maar met mijn plantencontent verdien ik vooral mijn geld. In mijn huis staan een stuk of 150 planten en stekjes en ook in mijn zes terraria (waarvan één heel grote in de keuken) heb laat ik meerdere planten groeien. Mijn vriend vindt het prima, maar wordt af en toe wel een beetje gek als ik weer iets sta te verpotten en her en der aarde of hydrokorrels mors. Daarom hebben we een paar jaar geleden een kas in de achtertuin laten bouwen. Dit is een tuinkamer waar we lekker kunnen zitten en waar ik ook een heleboel planten kwijt kan.”

Tips voor anderen

“Mijn lievelingsplanten zijn de Philodendron Florida beauty en de Philodendron melanochrysum. De reden dat ik de eerste heel mooi vind, is het blad steeds verandert naarmate de plant volwassen wordt. En de tweede heeft prachtige velvet bladeren, die glimmen en voelen zacht aan.
Zielige planten van anderen redden, doe ik trouwens niet meer. Ik maak dan liever een video met tips hoe iemand zelf voor zijn of haar plant kan zorgen, want dat is veel handiger dan dat ik het doe. Als je het eenmaal in de vingers hebt, is het zorgen voor planten echt heel erg leuk. Wekelijks ben ik zo’n twee uur bezig met het verzorgen (stekken en water en voeding geven) van al mijn planten, maar ik doe het graag. Ze hebben mijn leven zoveel mooier gemaakt. Het liefst zou ik de toekomst hier een boek over willen schrijven. Het zorgen voor planten is zo ontspannend en fijn om te doen, ik raad het iedereen aan!”

Benieuwd naar Roos’ planten? Check haar Instagram.

Img 6013 3
Philodendron gloriosum
Img 9976 3
Anthurium warocqueanum oftewel de Queen Anthurium
Dsc00447 2
vast Alocasia platinum
Img 5565 2
Vast Anthurium warocqueanum en Anthurium regale

Tekst: Renée Brouwer
Fotograaf: privébezit

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.