Ontwerp Zonder Titel 2023 04 13t092950.078

Renate is geboortefotograaf: ‘Elke geboorte is anders’

Een goudsmid, een sporthypnotiseur, een paardenfluisteraar… Verschillende lezeressen vertellen elke week over hun bijzondere beroep. Deze week Renate (45) die geboortefotograaf is. “Zodra de bevalling begint, probeer ik zo onopvallend mogelijk te werk te gaan.”

Je bent geboortefotograaf, wat houdt dit werk in?

“Ik maak foto’s tijdens bevallingen en registreer wat ik voor mijn lens zie gebeuren. Geboortefotografie is mijn specialiteit en iets wat ik het liefste doe.”

Waarom?

“Het is gewoon heel mooi om een geboorte te fotograferen. Het gaat om nieuw leven en elke geboorte is anders. De rollercoaster die aan emoties voorbij komt, maakt dat een bevalling ook nooit saai is. Vaak is een moeder tijdens de bevalling helemaal in zichzelf gekeerd en heeft ze geen idee wat er allemaal gebeurt. Door de foto’s kan de moeder het later alsnog terugzien. En ook voor de partner kunnen de foto’s belangrijk zijn. Geboortefoto’s zijn daarom een prachtige herinnering op beeld.”

En hoe ga je dan te werk? Ben je er bijvoorbeeld de hele bevalling bij?

“Meestal kom ik als de moeder vier tot vijf centimeter ontsluiting heeft. Ik werk met drie collega’s en net als een verloskundigenpraktijk staan wij vanaf 38 weken zwangerschap voor de aanstaande ouders stand-by. Dit betekent dat zij ons dag en nacht kunnen bellen als de geboorte zich aandient. Soms gaat een bevalling heel snel (mijn eerste geboorteshoot was bijvoorbeeld binnen drie uur klaar), maar soms kan het ook heel lang duren (mijn tweede geboorteshoot duurde wel 24 uur). In dat laatste geval blijf ik bij de aanstaande ouders in de buurt, maar trek me wel vaak even terug, zodat ze ook nog wat tijd met elkaar hebben. Ik probeer zo onopvallend mogelijk te werk te gaan. Als geboortefotograaf is het belangrijk dat je niemand in de weg loopt, dus je moet je daar wel bewust van zijn.”

Hoe kwam je op het idee om dit werk te gaan doen?

“Ik werkte bij de GGD als inspecteur van de kinderopvang en kreeg rond 2013 de mogelijkheid om naast mijn werk een opleiding te doen. Omdat ik altijd al van fotografie hield, besloot ik daar een basisopleiding voor te volgen. Dit beviel me zo goed dat ik al snel mensen in mijn omgeving ging fotograferen. Voordat ik het wist, kreeg ik vaker aanvragen binnen, dus op een gegeven moment ging ik er geld voor vragen. Eerst deed ik voornamelijk zwangerschapsshoots, totdat ik bij een klant haar bevalling mocht fotograferen. Dat leek me wel leuk en zo ging het balletje rollen…”

Wat leuk. En inmiddels doe je dit werk dus al acht jaar?

“Dat klopt. En met heel veel plezier. Het mooie is dat ik met één van mijn geboortefoto’s in 2021 tweede werd met de National Geographic-fotowedstrijd. Van alle 15.000 inzendingen! Dat is echt wel iets waar ik heel trots op ben. Trotser dan op mijn andere prijzen die ik heb gewonnen met mijn geboortefotografie.”

Supergaaf! Hoeveel verdient je werk ongeveer?

“Het verschilt, maar ik kan ervan leven. Wat ik nog wel belangrijk vind om te benoemen, is dat er in mijn werkgebied verschillende soorten geboortefotografen zijn. Je hebt professionals en beunhazen en die hanteren vaak andere tarieven. Omdat je met geboortefotografie altijd te maken hebt met medische professionals is het van belang dat je een goede fotograaf treft, het liefst iemand met het keurmerk van Stichting Keurmerk Geboortefotografie. Die hebben mijn collega’s en ik ook en zo weten onze klanten en samenwerkende zorgprofessionals dat we weten wat we doen, ook in een ziekenhuis en operatiekamer.”

Heb je tips voor anderen die dit werk zouden willen doen?

“Volg absoluut een goede cursus voor geboortefotografie, zoals die van platform De Geboortefotograaf, en meld je aan voor het keurmerk. Geboortes fotograferen als hobby is leuk, maar dat zou ik alleen bij mensen doen die je kent en niet bij nieuwe klanten. Zorg er dus voor dat je je professionaliseert. Want een shoot kun je bij dit werk niet nog een keertje overdoen.”

Meer weten over het werk van Renate? Kijk op www.bevallinginbeeld.nl.

Schermafbeelding 2023 04 13 Om 09.31.43

Werk van Renate

Schermafbeelding 2023 04 13 Om 09.31.52
Renate aan het werk
Schermafbeelding 2023 04 13 Om 09.32.03
Renate

Tekst: Renée Brouwer
Foto’s: Renate van Lith Fotografie

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.