Canva1 2023 05 30t152807.965

Peggy maakt huizen en plekken schoon waar iemand is overleden

Een privédetective, een crime scene schoonmaker, een stervensbegeleider… Verschillende lezeressen vertellen elke week over hun bijzondere beroep. Deze week Peggy (36) die extreem vervuilde huizen en plaatsen waar iemand is overleden, schoonmaakt. “De overleden man lag al drie maanden in zijn huis.”

Je maakt extreem vervuilde huizen en plaatsen schoon waar iemand is overleden. Kun je hier iets meer over vertellen?

“Jazeker. Ik doe dit nu werk nu zo’n vijfenhalf jaar, nadat ik zes jaar geleden mijn eigen schoonmaakbedrijf met verschillende werknemers begon. In het begin richtten we ons op het schoonmaken van bedrijven, maar op een gegeven moment kreeg ik een aanvraag binnen voor de schoonmaak van een extreem vervuilde woning. De man die er woonde, zorgde niet goed voor zichzelf en zijn huis en zijn familie wilde hem helpen schoon schip te maken. Hoewel ik zoiets nog nooit had gedaan, dacht ik: dat kan ik wel. Vervolgens ging ik met mijn team naar de woning en wat we toen aantroffen, was heel heftig. Zo lagen er overal blikken bier, opgestapeld tot één meter hoog. De rest van het huis was gevuld met afval en spullen. Met mijn collega’s gooide ik een heleboel weg en daarna maakten we het grondig schoon. De man en zijn familie waren ontzettend blij met het resultaat, maar helaas mocht het niet baten.”

Waarom niet?

“Een half jaar later overleed de man. Hij had al drie maanden in zijn (opnieuw vervuilde) huis gelegen, voordat hij op de eerste verdieping werd gevonden. Daarom schakelde de familie me voor een tweede keer in om alles schoon te maken. Omdat het hoogzomer was, leek het er alsof een ‘warme deken’ over ons heen werd gelegd bij het openen van de voordeur. Er waren zoveel vliegen in huis en er hing een ondraaglijke lijkengeur maar, de rest van de details zal ik achterwege laten. Het was in ieder geval een erg trieste situatie, maar voor mij voelde het fijn dat ik de familie op die manier kon helpen.”

Om de woning weer in goede staat te kunnen opleveren?

“Ja, daar ging het uiteindelijk wel om, maar na zo’n gebeurtenis was het huis natuurlijk nooit meer helemaal hetzelfde voor de nabestaanden.”

Ben je je na deze aanvraag meer gaan specialiseren in extreem vervuilde huizen?

“Dat klopt. En ook in plaatsen waar mensen zijn overleden (en later pas worden gevonden). Ik was erg onder de indruk van alles wat ik had gezien en wilde graag helpen.”

Hoeveel van deze aanvragen heb je inmiddels binnengekregen?

“Oh, geen idee hoeveel precies, maar wel een heleboel. Gemiddeld doen we twee of drie opdrachten per week, maar soms kunnen het er ook wel zes of acht zijn. Elke situatie is ook anders, maar sommige opdrachten blijven me wel bij. Zoals die ene keer toen er iemand in een woning was neergestoken. Ik maakte daar zelf niet schoon, maar van mijn werknemers begreep ik dat het heel heftig was om daar te zijn.”

Kregen zij later mentale hulp?

“Dat is mogelijk inderdaad, maar bij die situatie vonden mijn werknemers het niet nodig. Ze staan mentaal stevig in hun schoenen, dus het onderling bespreken met elkaar was hier voldoende. Sowieso bespreken we na een opdracht altijd met elkaar hoe het is gegaan en wat we allemaal zijn tegengekomen. We zijn als team erg betrokken met elkaar.”

Is je werk trouwens niet heel vies?

“Jawel, maar mijn collega’s en ik dragen altijd een beschermend pak. Daarnaast hebben we maskers op en handschoenen en laarzen aan. Vooral bij het schoonmaken na ‘lijkvinding’ hebben we vaak te maken met bacteriën en virussen, dus we gaan heel zorgvuldig en veilig te werk. En verder is het ook een kwestie van je verstand op nul zetten en gewoon beginnen.”

Hoeveel verdient het eigenlijk?

“Dat is lastig te zeggen, want ik bied echt maatwerk. Maar om een beetje een beeld te geven: de kosten van een aanvragen starten bij 2000 euro. Het ligt er vervolgens aan hoeveel werk er moet worden gedaan. Soms loopt het op tot 8000 euro, maar het kan ook minder zijn.”

Heb je nog tips voor lezeressen die dit werk zouden willen doen?

“Binnen deze dienstverlening is het belangrijk dat je oog hebt voor de familieleden en/of nabestaanden die een beroep op je doen. Je wordt immers ingehuurd bij heftige omstandigheden die veel emoties losmaken. Daar moet je dus wel rekening mee houden.”
Meer weten over Peggy’s werk? Check haar site: www.qleanbusiness.nl

Tekst: Renée Brouwer
Foto: Roel Dijkstra

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.