Canva1 2023 02 23t150759.692

Paula en haar app-groep vielen met elkaar 60 kilo af

Gezond leven gaat makkelijker als je elkaar motiveert, vindt Paula. Daarom startte ze de app-groep Kiloknallers. Paula: “In mijn ogen is dit het ei van Columbus. Het kost niets en iedereen met een telefoon kan er een starten.”

Paula: “Spanningen en armoede hebben een grote impact op je lichaam, hoe je denkt, leeft en eet. In de periode dat ik geldzorgen en stress had – ik ben een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire – kwam ik bijna dertig kilo aan. Om geld te besparen ontwikkelde ik een ongezond eetpatroon. Vaak sloeg ik mijn ontbijt en lunch over en at ik ’s avonds een goedkope maaltijd die weinig voedingswaarde bevatte, zoals instantnoedels. Natuurlijk vulde dat niet. De verleiding om daarna een zak drop van een euro leeg te eten, kon ik meestal niet weerstaan. Ik kwam steeds meer aan. Dat ik op een gegeven moment 107 kilo woog, wist ik niet. Ik was zó arm dat ik niet eens geld had voor batterijen voor mijn weegschaal. Ik had ook geen energie om met een gezonde levensstijl bezig te zijn. De zorg voor mijn zoon die nog thuis woonde en het draaiende houden van mijn bedrijf – tot een half jaar geleden runde ik een hotel – waren mijn allergrootste prioriteit.
Als ik aan mijn zoon en mijn andere drie kinderen denk, breekt mijn hart in duizend stukken. Ik wilde het allerbeste voor ze, maar kon ze dat niet geven. Ik moest me volledig focussen op het betalen van rekeningen doordat ik veel schulden had nadat de Belastingdienst tienduizenden euro’s terugvorderde. Omdat ik de constante druk van deurwaarders en allerlei instellingen niet aan kon, maakte ik op een gegeven moment mijn post niet meer open. Het was me allemaal te veel geworden. Jarenlang was ik zeven dagen per week keihard aan het werk, aan het overleven. Ik wist dat het niet klopte dat ik zo veel terug moest betalen, maar er was niemand die me kon uitleggen waarom. En rechtshulp werd me geweigerd.”

Rust en ruimte

“Ik vind het belangrijk om de gevolgen die de toeslagenaffaire op mijn leven heeft gehad te belichten, omdat het werkelijk alles beïnvloedde, zelfs mijn gewicht. Pas toen ik in mijn recht werd gesteld en het teveel aan betaalde geld terugkreeg, kon ik aan een gezonde levensstijl werken. De omslag kwam toen een paar jaar geleden Ongekend Onrecht, in de media kwam, het rapport van de commissie die onderzoek deed naar de kinderopvangtoeslagenaffaire. Ik wist meteen ik dat ik ook een gedupeerde was. Die zwarte lijst waarop ik vaak dacht te staan, bestond echt! Na onderzoek werd vorig jaar bevestigd dat er inderdaad onterecht veel geld was teruggevorderd. Of het bericht als een opluchting kwam? De klap kwam toen pas. Bijna vijftien jaar had ik voor niets gewerkt en mijn kinderen was hun jeugd ontnomen. Ik was vooral heel verdrietig om alle stress en zorgen die zij hadden meekregen.
Maar natuurlijk was het een enorme opluchting dat ik verlost was van mijn financiële problemen. Ineens was er weer rust en ruimte voor mezelf. Ik begon zelfs weer te geloven in de liefde. Prinses zoekt man die Indisch voor haar kan koken, schreef ik een jaar geleden op een datingsite. Het was een spontane actie na een tip van een bekende die me ontzettend veel opleverde. Want door die spontane actie leerde ik mijn vriend Peter kennen, een lieve man die dezelfde passies heeft als ik. Peter en ik houden allebei van muziek en lezen en beiden wilden we fitter zijn en gezonder leven. Op tv zag ik hoe huisarts Jon Brouwers uit Friesland van het dorp waar haar praktijk stond een blue zone wil maken. Blue zones zijn plaatsen waar mensen door een gezonde levensstijl vitaal oud worden. Ze eten gezond en voelen zich verbonden met elkaar en hun omgeving. Heel inspirerend vond ik dat.”

Tips delen

“Jaren geleden zat ik met familieleden in een app-groep omdat we allemaal wilden afvallen. Die app werkte verrassend goed. We motiveerden elkaar om ervoor te gaan. Ik bereikte toen met gemak mijn streefgewicht. Toen ik Peter erover vertelde, was hij meteen enthousiast. Hij vond dat we niet moesten wachten met het aanmaken van zo’n app-groep omdat het anders bij een goed idee zou blijven. In onze omgeving waren meer mensen die wilden afvallen en mee wilden doen, allemaal met hun eigen doelen en wensen. Zo wilde een vriendin van Peter een paar kilo verliezen voor haar huwelijk. En mijn dochter Lisette, die kort daarvoor moeder was geworden en mijn leven heeft verrijkt me een schattige kleindochter, wilde haar zwangerschapskilo’s kwijt. Haar man, mijn schoonzoon Marcel, had al werk gemaakt van een gezonde levensstijl. Hij was maar liefst twintig kilo afgevallen, maar hij wilde zich aansluiten om de tips die hem hadden geholpen te delen.
De app-groep Kiloknallers die ik vervolgens aanmaakte, bestond uit zes deelnemers toen we begonnen. Gewapend met een digitale weegschaal, een smartwatch en een goede drinkbeker gingen we van start. We hebben geen regels, behalve dat we ons op vrijdagochtend wegen en het aantal kilo’s dat we kwijt zijn, delen in de groep. Deze simpele handeling heeft al een groot effect. Als iemand afvalt, wordt diegene toegejuicht en, wanneer dit niet lukt, moed in gesproken. ‘Volgende week een nieuwe kans!’ appen we elkaar dan.”

Elkaar coachen

“Het is heel stimulerend als mensen met je meeleven. Mijn nicht, die sinds een paar maanden bij Kiloknallers zit, heeft zoveel overgewicht dat ze moeite heeft met lopen. Na verschillende diëten te hebben geprobeerd, had ze de hoop om af te vallen opgegeven. Sinds ze in onze app-groep zit, heeft ze er weer vertrouwen in dat het haar gaat lukken. De reden? Volgens mijn nicht geeft de betrokkenheid van de groep haar de kracht om gezonde keuzes te maken en vol te houden. Je verbonden voelen met anderen maakt gelukkig, blijkt uit studies. En dat merken we iedere dag in de praktijk.
In de app-groep coachen we elkaar. En het mooie is dat we, door elkaar te steunen, ons ontwikkelen. Iedereen zet zijn of haar unieke talenten in om de anderen te helpen. Zo is mijn nicht heel goed in het maken van grafieken. Zij brengt het gewichtsverlies van iedereen in kaart in een persoonlijke tabel. Het is enorm motiverend om in één oogopslag je progressie te zien. Mijn schoonzoon Marcel is grafisch onderlegd en heeft een afbeelding van een gouden beker gemaakt. Iedereen die vijf kilo is afgevallen krijgt zo’n gouden bokaal toegestuurd, natuurlijk via onze app. Iedere keer als die beker verschijnt, zijn we ontzettend blij voor degene die het gelukt is vijf kilo af te vallen. Er volgt dan een bombardement aan felicitaties, opgestoken duimpjes en andere vrolijke emoticons. Mijn dochter heeft veel aan de app Fit Girl. De meest waardevolle tips deelt ze in de app.”

Bewegen op vakantie

“Aan iedere nieuwe deelnemer leg ik de spelregels uit en ik stuur een samenvatting van Target 100, een boek waar ik veel aan heb gehad. In Target 100 staat uitgelegd hoe je door meer te slapen, water te drinken en te bewegen aan je gezondheid kunt werken. Toen ik net begon met Kiloknallers raadde iemand in de groep het aan. Sinds ik eerder naar bed ga en gezonder eet, voel ik me veel beter. Mijn verbranding is ook omhoog gegaan doordat mijn lichaam ’s nachts kan herstellen. Ik eet meer dan ik voorheen deed en toch val ik af. ’s Ochtends begin ik vaak met een smoothie, ’s middags lunch ik meestal met een ei en gebakken groenten en ’s avonds eet ik een voedzame maaltijd met zo min mogelijk koolhydraten. Als iemand een lekker recept heeft ontdekt, wordt het in de app-groep gedeeld. Iedere dag komt er wel een foto van een mooi opgemaakt bord met een smakelijk gerecht voorbij. Veel daarvan komen van Peter. Hij kan goed koken en is inmiddels een specialist in het maken van groentesoepen die hij op smaak brengt met kruiden. Ik prijs me gelukkig dat ik ze ook mag proeven.”
Sinds ik begon met Kiloknallers, nu een half jaar geleden, ben ik zeven kilo afgevallen. Dat is niet veel, maar het gaat me niet alleen om de kilo’s. Ik wil een gezondere levensstijl. Ook op dat gebied wisselen we tips uit. Toen ik met Peter op vakantie ging naar Boedapest wilde ik vooral lekker kunnen eten als ik daar zin in had. In de groep deelde ik die wens en vervolgens kreeg ik allerlei adviezen toegestuurd. Iedereen leest mee, dus iedereen kan wat aan de tips hebben. Door met elkaar te appen, komen we tot nieuwe inzichten. Zo kwamen we als groep tot de conclusie dat bewegen tijdens de vakantie uitkomst biedt. Door veel te wandelen geniet je van de omgeving en verbrand je calorieën, waardoor je prima alles kunt eten. En het werkte! Na een paar heerlijke dagen in Boedapest was ik geen kilo aangekomen.”

Elkaar helpen geeft energie

“Peter heeft inmiddels zijn streefgewicht bereikt, maar hij blijft in de groep omdat hij het fijn vindt om geïnspireerd te worden. Ik zou denk ik ook in Kiloknallers blijven als ik mijn doel – nog twintig kilo afvallen – heb gehaald. Het is fijn om te ervaren dat je er niet alleen voor staat. In die zin helpt de app-groep me ook om bij te komen van al die jaren stress en radeloosheid. Het gevoel iets voor elkaar te kunnen betekenen voelt goed en geeft energie. Om die reden heb ik recent stichting Herstel Ongekend Onrecht opgericht om slachtoffers van de toeslagenaffaire een stem te geven. Er is in de jaren dat gedupeerden in armoede leefden veel kapot gemaakt. Door de krachten te bundelen, helpen we elkaar verder.
Ik hoop dat iedereen die wil afvallen gebruik maakt van de hulpbronnen in zijn of haar omgeving. Zelf heb ik ondervonden dat gezond leven een stuk makkelijker en vooral leuker wordt door Kiloknallers. Een app-groep is in mijn ogen het ei van Columbus. Het kost niets en iedereen met een telefoon kan er een starten. Door je kennis en ervaringen te delen, geef je anderen energie, wat je weer in veelvoud van de groep terugkrijgt. In totaal zijn we met elkaar zestig kilo afgevallen. Ik ben er ontzettend trots op.”

Tekst: Sonja Brekelmans
Visagie: Tirzah Waasdorp
Foto: Amaury Miller

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.